DNA sesizează Parchetul în cazul înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 iunie 2017

DNA sesizează Parchetul în cazul înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, ieri, că în cazul înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi apărute în presă a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

Un comunicat DNA precizează: "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false şi anume că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens".

De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

"Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii, se menţionează în comunicat.

DNA arată că o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două şedinţe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

DNA menţionează: "Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor şedinţe, la care, alături de Laura Codruţa Kovesi au participat şi cei doi adjuncţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a discutat despre «operativitatea soluţionării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedură penală». Totodată, Laura Codruţa Kovesi a cerut procurorilor cu funcţii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi şi verificarea cu regularitate a ritmicităţii în efectuarea urmăririi penale".

Potrivit DNA, aceste aspecte ţin de exercitarea firească şi responsabilă de către procurorul şef a atribuţiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Printre problemele identificate în soluţionarea cu întârziere a unor cauze au fost: efectuarea unor expertize şi constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistenţă judiciară internaţională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală şi efectuarea formalităţilor pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror. La una din cele două secţii s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare şi 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare", se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, faţă de această situaţie, la data de 31 martie 2017, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a emis un ordin prin care a dispus un control al activităţii desfăşurate de către Secţia de combatere a corupţiei şi de către Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a stabili motivele nesoluţionării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp controlul fiind efectuat de cei doi procurori şefi adjuncţi ai DNA, respectiv Marius Iacob şi Nistor Călin, în perioada 28 aprilie-12 mai 2017.

Laura Codruţa Kovesi susţine, în acelaşi comunicat, că înregistrările respective nu sunt autentice, ele conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.

"Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte", se arată în comunicat.

DNA enumeră fragmentele care ar fi vădit nereale:

- "Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să «decapaţi» instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea".

- "Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!"

- "Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante"

- "Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura... Păţesc că (...) de la Constanţa...".

DNA a sesizat şi Inspecţia Judiciară

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, ieri, că a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi apărute în presă.

"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat şi Inspecţia Judiciară, exprimându-şi convingerea că în cadrul Inspecţiei Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilaţie de înregistrări a fost confecţionată şi utilizată în scopul evident de a crea o percepţie falsă faţă de modul în care se desfăşoară activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege", se precizează într-un comunicat al DNA.

Conform aceleiaşi surse, înregistrările audio difuzate de un post de televiziune în cursul serii de 18 iunie 2017, ce redau "presupuse afirmaţii" atribuite procurorului şef al DNA, nu sunt autentice, conţinând fragmente realizate prin juxtapunere.

Dragnea despre înregistrările cu Kovesi: "Cât preşedintele nu e în ţară, amân să mă pronunţ"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că amână să se pronunţe cu privire la înregistrările cu procurorul şef DNA apărute în presă cât timp preşedintele Klaus Iohannis este plecat din ţară, aşteaptă să vadă dacă înregistrările sunt autentice, menţionând că nu trebuie să se pornească o altă criză.

"Dacă acele înregistrări sunt autentice, am înţeles că au fost contestate, situaţia este foarte gravă, după părerea mea, pentru că asta arată un tip de abordare care nu cred că este corect şi legal din partea unor procurori sau din partea unei instituţii întregi. Am înţeles că ministrul Justiţiei a cerut sau că Inspecţia Judiciară s-a autosesizat, să vedem dacă într-adevăr acele înregistrări sunt autentice", a precizat Dragnea, întrebat în legătură cu înregistrările apărute cu Laura Codruţa Kovesi.

El a spus că trebuie să se stabilească dacă înregistrările sunt autentice, înainte de a se pronunţa legat de demisia lui Kovesi:

"O să mă întrebaţi dacă în opinia mea trebuie să-şi dea demisia doamna Kovesi. Eu să vă spun ceva: atât timp cât preşedintele României nu este în ţară, eu amân să mă pronunţ. Este o regulă pe care o ştiu de mult, s-a practicat şi în România de obicei. Totuşi, şeful statului este într-o vizită oficială importantă. Eu cred că, pe lângă această criză, pe care sperăm să o închidem miercuri, nu trebuie să venim cu o altă criză în aceste zile. Avem timp în perioada imediat următoare, pe de o parte. Pe de altă parte, pentru a mă putea pronunţa eu, probabil şi alţi colegi de ai mei, trebuie să vedem dacă într-adevăr acele înregistrări audio sunt autentice".

Tăriceanu despre înregistrările cu Kovesi: "Preşedintele ar trebui să aibă o atitudine faţă de aceste lucruri grave"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, ieri, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să ia atitudine în chestiunea înregistrărilor apărute cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la fel ca şi CSM, care, în opinia acestuia, are o responsabilitate în acest caz.

"Principalul rol îi revine fără îndoială CSM, care are o responsabilitate de care de multe ori până în prezent s-a derobat şi a lăsat ca aceste grave abuzuri să se întâmple, cu toate că eu sunt convins că erau la curent. Şi mai are cineva o responsabilitate foarte mare: cel care a semnat numirea doamnei Kovesi în această funcţie. Cred că preşedintele, în mod logic, ar trebui să ia atitudine şi să aibă o reacţie faţă de aceste lucruri grave care se întâmplă în domeniul justiţiei şi care ne arată de fapt, o dată în plus, ceea ce vedem că apare din ce în ce mai des în public: un sistem de putere paralel în care dna Kovesi deţinea şi deţine un rol extrem de important, călcând în picioare principiile esenţiale ale democraţiei", a afirmat Tăriceanu, la Senat, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui Senatului, înregistrările apărute în spaţiul public demonstrează ceea ce el susţine de mai bine de doi ani.

"Aceste înregistrări fac să confirme o serie de lucruri pe care le spun de peste doi ani de zile, şi anume că în România, în domeniul justiţiei, avem grave abuzuri şi derapaje de la lege, că avem de a face cu o justiţie selectivă, că avem de a face cu o vânătoare de lideri politici, că nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie. (...) Aş vrea să subliniez care pare să fie obiectivul principal al şefei DNA - şi anume vânătoarea de figuri politice importante care să creeze impact media şi să amplifice percepţia defavorabilă asupra României de corupţie generalizată şi, al doilea lucru, insatisfacţia că a scăzut numărul cazurilor care au fost deferite justiţiei. (...) Se face o justiţie nu calitativă, nu bazată pe lege, nu bazată pe fapte, ci bazată pe cantitate, un fel de stahanovism", a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că, în acest context, se poate pune întrebarea "câţi oameni au ajuns să fie deferiţi justiţiei incorect, pe baza unor rechizitorii făcute la comandă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb