DNA: Udrea a luat mită 5 milioane dolari pentru a asigura un contract al unei firme cu Hidroelectrica

ANDREI STAN
Anticorupţie / 20 octombrie 2015

Udrea a luat mită 5 milioane dolari pentru a asigura un contract al unei firme cu Hidroelectrica

DNA solicită Parlamentului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului

----------

Actualizare 21:32 Dragnea: "PSD va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare a Elenei Udrea"

PSD va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Elena Udrea, a anunţat astăzi Liviu Dragnea, preşedintele formaţiunii social-democrate, conform surselor din presă.

"Am şi vorbit cu Valeriu Zgonea astăzi. Ceea ce am spus la Congres nu sunt vorbe în vânt. Nu avem nicio ezitare. PSD va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare", a declarat Dragnea, la o emisiune televizată.

"Nu avem de gând să facem excepţie pentru nimeni. De ce este nevoie de imunitate, că suntem câteva sute de oameni care avem imunitate faţă de ceilalţi care nu au imunitate", a mai afirmat liderul PSD.

----------

Actualizare 20:35 Băsescu: "Sunt sigur că Udrea va avea argumente în instanţă"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat astăzi cu privire la noua cerere DNA de reţinere a Elenei Udrea că este convins că fostul ministru va avea argumente în instanţă, el afirmând, totodată, că "în Guvernul Boc a fost o adevărată vânătoare îndreptată împotriva «băieţilor deştepţi»", transmit surse din presă.

"Sunt convins că Elena Udrea va avea argumente în instanţă. (...) Şi am convingerea că nu a făcut acest lucru, pentru că nu avea unde, pentru că în Guvernul Boc a fost o adevărată vânătoare îndreptată împotriva «băieţilor deştepţi»", a afirmat Traian Băsescu la sediul PMP, unde a fost întrebat de jurnalişti despre noul dosar penal în care DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării Elenei Udrea.

Întrebat dacă se simte vizat de noile dosare, în contextul în care Elena Udrea spunea, recent, că există martori în dosarele sale care au fost chemaţi la DNA pentru a declaraţii şi împotriva fostului şef de stat, Traian Băsescu a afirmat că nu se simte vizat pentru că în perioada mandatului său nu au existat ilegalităţi.

"Nu, doamnă. Eu nu mă simt vizat de niciun dosar pentru că ştiu sigur că în activitatea mea nu au existat ilegalităţi", a precizat fostul preşedinte.

-----------

Actualizare 20:03 Cererea DNA va fi discutată mâine dimineaţă în Biroul permanent

Cererea de arestare a Elenei Udrea şi cererea de urmărire penală în calitate de fost ministru vor fi discutate mâine dimineaţă, la ora 09:30, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, convocat de către Valeriu Zgonea, informează surse din presă.

Procedural, Biroul Politic nu va face altceva decât să transmită aceste cereri către Comisia Juridică şi de Imunităţi, care trebuie să dea aviz.

----------

Actualizare 19:19 Udrea: "Bogdan Buzăianu, cel la care a mers contractul cu Hidroelectrica"

Elena Udrea susţine că omul de afaceri căruia i s-au cerut 5 milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit aceşti bani şi care trebuie să răspundă, transmit surse din presă.

Întrebată despre acuzaţiile procurorilor DNA potrivit cărora ar fi cerut 5 milioane de dolari mită pentru a ajuta un om de afaceri să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica, Elena Udrea a spus că omul de afaceri la care se face referire este Bogdan Buzăianu.

Ea spune că nu s-a întâlnit niciodată cu Buzăianu, dar că cunoaşte această "poveste", iar pentru aceasta ar trebui să răspundă Ana Maria Topoliceanu.

"Omul de afaceri este Buzăianu. Trec peste faptul că din 2005 eu şi Buzăianu suntem în conflict deschis şi că din cauza acestei lupte duse de mine cu el şi cu Dinu Patriciu a apărut sintagma «băieţii deştepţi din energie». Buzăianu nu poate spune vreodată că s-a întâlnit cu mine. Poate o dată în 2005, deci nu aveam cum să îi pretind eu bani. Povestea, în schimb, o cunosc şi este o poveste la care va trebui să răspundă doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a întrebat nimeni, dacă m-ar fi întrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu", a afirmat Udrea.

Aceasta a menţionat că nu poate da detalii "la televizor" şi că acestea trebuie explicate în faţa unui procuror.

Elena Udrea a mai susţinut că banii primiţi ca mită pentru contractul cu Hidroelectrica ar fi fost folosiţi tot de Ana Maria Topoliceanu.

"Doamna Topoliceanu este cea care a folosit aceşti bani, dar lucrurile trebuie să le spun în faţa unui procuror. Este o speţă pe care o lămuream foarte repede dacă mă întrebau procurorii", a mai spus Udrea.

Referindu-se la acuzaţiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie şi vânzarea la preţ subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitaţie a fost câştigată de "o persoană foarte apropiată" Anei Maria Topoliceanu.

"În speţa cu vânzarea vilei de pe litoral, ea era şefa societăţii care a vândut vila din Eforie. Era o ruină, noi am vândut tot la vremea aceea pentru că era un patrimoniu în delăsare. Societatea care a cumpărat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relaţia a fost între Topoliceanu şi persoana care a cumpărat, dar eu cred că procedura a fost corectă", a mai declarat Udrea.

Elena Udrea a mai spus că noul său dosar a fost întocmit în urma denunţurilor lui Topoliceanu, fără ca ea să fie întrebată, la comanda procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi că procurorii reclamă fapte pe care ea le cunoaşte, dar în care nu este implicată.

Întrebată de ce nu a făcut un denunţ la DNA dacă ştia de astfel de fapte penale, Udrea a răspuns: "Nu ştiu. Nu ştiu să vă spun dacă faptele erau de natură a fi reclamate ca ilegalităţi".

------------

Actualizare 18:27 Cătălin Tolontan: "Marincea a negociat cu Udrea un contract de 10.000 de euro în campania electorală"

Elena Udrea susţine că Ovidiu Marincea, purtător de cuvînt al SRI, a discutat cu ea două contracte de consultanţă şi producţie de clipuri pentru campania electorală pe cînd era ziarist, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.

"Conform documentelor intrate în posesia Gazetei, şi despre care precizăm că nu fac parte din nici un dosar, Ovidiu Marincea redactase pe 29 august 2014 un contract prin care firma SC Maristo Smart SRL, avîndu-l ca «Prestator» pe Ovidiu Marincea, urma să facă «prestare de servicii de producţie, editare ştiri şi clipuri video, conţinut media online» pentru campania electorală a Elenei Udrea.(...) Marincea solicita 10.000 de euro, din care 50% dintre bani în momentul facturării. Se adăugau 560 de euro pentru o deplasare şi 200 de euro pentru un clip video electoral. Contractul urma să dureze de pe 30 august pînă pe 30 octombrie 2014. Banii urmau să fie asiguraţi de Eugen Tomac, cel care gestiona finanţele PMP şi era şi şef de campanie", scrie Tolontan pe blog.

----------

Actualizare 17:20 Cererea de arestare a Elenei Udrea, în Parlament

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea, deputat în Parlamentul României, anunţă un comunicat de presă trimis redacţiei.

"Totodată, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Udrea Elena Gabriela sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de membru al Guvernului României. Faptele reţinute în sarcina acesteia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se mai arată în comunicatul PICCJ.

-----------

Actualizare 16:50 Elena Udrea: "Noul dosar penal se bazează pe denunţurile Anei Maria Topoliceanu"

Elena Udrea, în cazul căreia DNA a cerut astăzi încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive pentru fapte de corupţie, susţine că noul dosar penal este bazat pe denunţurile fostei şefe a CNI, Ana Maria Topoliceanu, transmit surse din presă.

Elena Udrea a declarat, într-o intervenţie televizată, că acest nou dosar este bazat pe denunţurile Anei Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) şi fostă colaboratoare a sa.

Aceasta a precizat că noile dosare sunt rezultatul "diviziei Udrea" din DNA şi a acuzat-o din nou pe Laura Codruţa Kovesi că face tot posibilul să îi deschidă noi dosare.

"Este evident că este o prioritate pentru DNA arestarea Elenei Udrea", a mai afirmat fostul ministru.

În ceea ce priveşte acuzaţia legată de intermedierea contractului cu Hidroelectrica, Elena Udrea a spus că acesta a fost încheiat, de fapt, prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, şi că aceasta ar fi folosit şi cele cinci milioane de dolari.

------------

Elena Udrea este cercetată penal, într-un nou dosar de corupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, spălare de bani în formă continuată şi fals în declaraţii, anunţă procurorii DNA într-un comunicat de presă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului «Vila Săbărel» din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vânzarea activului «Vila Săbărel» din Eforie Sud (achiziţionată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;

- L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare - cumpărare a activului «Vila Săbărel», în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;

- Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);

- A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului «Vila Săbărel», al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.

- A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL - societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.

Cu privire la pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare - cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială, procurorii arată: "În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru la Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare - cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

- Pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanţă de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa".

Prin urmare, raportat la toate aspectele descrise mai sus, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării: "1. Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru în Guvernul României, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei :

-luare de mită în formă continuată,

-trafic de influenţă în formă continuată,

- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,

-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei

-spălare de bani în formă continuată

-fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012)

2. Ministrului Justiţiei, pentru a solicita Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, ministru în Guvernul României, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

-luare de mită în formă continuată,

-trafic de influenţă în formă continuată,

-instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,

-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei

-spălare de bani în formă continuată".

Procurorii DNA precizează că prezentele cereri intră sub incidenţa prevederilor Codului de Procedură Penală şi ale Constituţiei României, prin urmare, persoana faţă de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. shagadiga daga mi se rupe shtanga, baaraa de directieee si chiar de-o sa ploua mi se ropen doua

    Parca ziceai ca atunci cind ai intrat in politica te-ai dat jos din Mertan, cautind a ne convinge ca n-ai nevoie sa mai furi.

    Ai umplut lumea de putoare. La zdup cu tine, putoareo! Sa te spele gardienii cu furtunul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb