DNA: "Voinţa senatorilor în cazul Oprea înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit"

Andrei Stan
Anticorupţie / 20 septembrie 2016

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Actualizare 22:05 Protest faţă de votul senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea, anunţat pentru joi

Un protest faţă de votul dat de senatori în cazul lui Gabriel Oprea este anunţat pe Facebook, acesta urmând să aibă loc joi seara, de la ora 18:00, în faţa Senatului.

"Ieşim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi nu-şi mai pot cere singuri dreptatea.Poliţistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă şi deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de interne, şeful său.Un poliţist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în faţa justiţiei, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii", menţionează mesajul postat pe pagina de Facebook.

(G.F.)

--------

Actualizare 20:20 Gabriel Oprea: "Înţeleg durerea familiei lui Bogdan Gigină, înţeleg această tragedie"

Gabriel Oprea a fost întrebat astăzi la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că înţelege durerea familiei lui Bogdan Gigină, transmite Realitatea.net.

Acesta a fost întrebat de jurnalişti cum comentează mesajul pe care mama lui Bogdan Gigină l-a postat pe Facebook după ce Senatul a votat împotriva cererii DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de fostul vicepremier.

"Acestea sunt procedurile parlamentare, am explicat situaţia colegilor mei. Eu înţeleg durerea, această tragedie. Este un tânăr care a murit la datorie. Eram la datorie", a spus Oprea.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat, astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc un nou termen în dosarul "Limuzina", în care este judecat pentru abuz în serviciu.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în luna mai, în dosarul privind Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Gabriel Oprea, în prezent senator, care a îndeplinit funcţiile de viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

(G.F.)

--------

Actualizare 20:05 Ambasadorul SUA: "Suntem dezamăgiţi că Parlamentul i-a dat imunitate lui Gabriel Oprea"

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, s-a arătat dezamăgit faţă de Senat, care a refuzat să îi ridice imunitatea lui Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, potrivit hotnews.ro.

"Aşa cum Ambasada s-a exprimat deseori, credem cu tărie că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, că vinovăţia şi nevinovăţia trebuie stabilite de judecători, nu în Parlament. Suntem dezamăgiţi că Parlamentul i-a dat imunitate lui Gabriel Oprea", a declarat astăzi ambasadorul Hans Klemm la o conferinţă desfăşurată în Bucureşti.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:53

Votul senatorilor prin care a fost respinsă cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă "înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit", a transmis astăzi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

DNA precizează: "Respingerea cererii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecinţă blocarea anchetei penale faţă de Gabriel Oprea cu privirea la infracţiunea de ucidere din culpă şi îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină".

În acelaşi comunicat, DNA subliniază: "Cu alte cuvinte, voinţa exprimată de majoritatea senatorilor faţă de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit".

La 1 septembrie a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost supusă, ieri, la vot de către plenul Senatului României.

Senatorii au respins cererea DNA.

-----------

Actualizare 11:33 Alina Gorghiu: "Circul de ieri din Senat, încă un motiv pentru reformă parlamentară"

Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, consideră că "circul" de ieri din Senat, în cazul votului pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea, oferă un motiv suplimentar pentru realizarea unei reforme parlamentare.

Alina Gorghiu a scris, astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Circul de ieri din Senat ne-a mai oferit încă un motiv, al nu ştiu câtelea, pentru reforma parlamentară. Votul secret trebuie să dispară din practica Parlamentului României".

-----------

Actualizare 08:23 Poliţistul Godină, despre votul senatorilor: "Îmi e silă; e unul din momentele în care îmi pare rău că sunt poliţist"

Poliţistul Marian Godină a scris aseară, pe pagina sa de Fakebook, că votul dat în Parlament împotriva începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea reprezintă unul dintre momentele în care regretă că este poliţist şi a susţinut că îi este "silă" de ceea ce s-a întâmplat la Senat.

Marian Godină a afirmat: "Îmi iubesc meseria de poliţist şi îmi place mult ceea ce fac, pentru că ăsta a fost visul meu pe care mi l-am îndeplinit destul de greu, prin muncă şi fără niciun «ajutor». Dacă m-ar interesa un salariu mai mare, aş putea pleca oricând din Poliţie, dar asta ar însemna să renunţ la un vis şi să le fac unora pe plac. Sunt momente, totuşi, când îmi pare rău că sunt poliţist, iar seara asta e unul dintre acele momente. Îmi pare rău, pentru că statutul îmi interzice să îmi exprim public opinii politice, pentru că tare mă mănâncă să scriu nişte cuvinte după ce s-a petrecut azi. Nu am să o fac pentru că nu vreau să încalc vreun regulament, mai ales că sunt oameni care abia aşteaptă să greşesc cu ceva".

Poliţistul a precizat: "Am voie să spun ce simt? Îmi e silă! În rest...ucidere din culpă, abuz în serviciu sau altă infracţiune? Habar nu am şi nici nu e treaba mea să desluşesc asta, e treaba altora, a unora care, din păcate, nu au fost lăsaţi să o facă".

-----------

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, afirmă că şeful statului este profund dezamăgit de votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea şi consideră că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Preşedintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori - politicienii care blochează actul de justiţie nu se vor bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor. Prin votul de astăzi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege!", a precizat Mădălina Dobrovolschi, potrivit Agerpres.

Senatorii au votat ieri împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Domnule presedinte, daca nu isi face datoria Parlamentul poate fi dizolvat. Pana cand astia isi stabilesc singuri drepturile, (ne)vinovatiile si absolut tot ceea ce vor ei? Romania are cumva o enclava pe teritoriul ei intitulata Parlament? Dizolvati-o ca oricum produce numai paguba natiunii. Legii pot sa faca (si chiar mult mai bune decat astia) si absolventii de drept. Trebuie gasita o alternativa la Parlament intrucat acesta este costisitor (salarii mari, pensii speciale, masini, secretare, soferi sume forfetare, diurne etc.), puturos (vacante mari, chiul la greu etc.), ineficient (legi facute ca si autostrazile din ROU - produse greu, cu multe lipsuri si necesitand multe reparatii). Ca dovada, la 8 ani de la inceperea crizei inca nu este solutionata clar relatia/diferendul dintre banci si clientii lor!! Se discuta si se cauta solutii in continuare! Presedintele ar trebui sa mearga in Parlament si sa ceara ferm eliminarea imunitatii in totalitate, transferarea hotararilor legislative referitoare la parlamentari si clasa politica in general catre o terta parte (ca sa nu avem ca pana acum stat in stat), eliminarea pensiilor speciale (nu se justifica in cazul lor pentru ca nu au facut nimic special pozitiv pentru natiune si nu isi risca viata asa cum o fac militarii), micsorarea vacantelor (pentru ca este mult de lucru in continuare pe partea legislativa), eliminarea secretarelor personale si utilizarea secretariatului general/colectiv. Sa intre si ei in rand cu restul romanilor care isi castiga painea muncind cinstit si nu auto-acordandu-si drepturi si imunitati!!

    1. Iccj trebuia sa se pronunte daca ii ridica sau nu imunitatea nu parlamentarul sforaitor!

    Regret, alături de mulți vechi/adevărați liberali, că dl IOHANNIS nu a înțeles care este semnificația și rolul separației puterilor în stat !?

    Dl IOHANNIS nu a înțeles că Parlamentul nu este obligat să dea crezare - orbește - unei instituții super-politizate, așa cum este DNA-ul ! 

    Dl IOHANNIS nu a înțeles că datoria/obligația sa constituțională este de a mediat între puterile statului, nu să denigreze Parlamentul - organul legislativ suprem al României, în detrimenul unei instituții super-politizare, care face jocul marsav al celor care vor sa câștige incorect viitoarele elegeri parlamentare !

    Dl IOHANNIS nu a înțeles că nu are dreptul să se amestece în competiția normală dintre partidele politice prin sprijinirea fățise a unei instituții super-politizare, așa cum este DNA-ul 1 

    1. Daca parlamentul are dreptul acesta trebuie respectat Oricum , acest Dumnezeu fals( D.N.A) A CAM LUAT-O RAZNA ,INTERPRETAND DIN PUNCTUL LUI DE VEDERE FAPTELE SI impreuna cu S.R,I AU FORMAT MONSTRUASA COALITIE,CARE TREPTAT afecteaza democratia si stabilitatea tarii..Sport nu mai avem ,intrprinderi romanesti nu mai avem ,administratori pentru tara nu mai avem(specialistii nu se mai baga avand in vedere ca orice fac , bine sau rau se interpreteaza cum vrea D.N.A-ul si tot la beciul domnesc ajung.

      Tocmai asta este problema, ca Parlamentul nu ar trebui sa aiba acest drept (intrucat genereaza o situatie in care un grup isi stabileste singur drepturile si obligatiile, dincolo si mai presus de lege si de restul societatii). Ba chiar mai mult decat atat, NIMENI nu trebuie sa aiba imunitate in fata legilor. Unde este egalitatea garantata de Constitutie daca unii au dreptul sa isi stabileasca singurii, dupa bunul plac (ne)vinovatia, salariile, pensiile, drepturile, vacantele etc.? Pana la urma cine stabileste (ne) vinovatia in tara asta - completul de judecata sau Parlamentul? Evident, completul de judecata. Atunci, de ce parlamentul abuzeaza de putere si inlocuieste completul de judecata? Ce facem, adunam toti infractorii din Romania in parlament pentru ca acolo nu se aplica legile din Romania ci doar "legea" fratiei parlamentare in care "ne sustinem si protejam reciproc" pentru ca suntem la fel de vinovati si mai devreme sau mai tarziu ne vine randul la cersit protectie in fata legii?! Parelamentul a devenit adapost anti-legi.

      Doamne, dar matale chiar nu ai inteles nimic din ceea ce inseamna corectitudine, egalitate, onoare si cinste in aceasta tara. Parlamentul se denigreaza singur prin ceea ce face (abuzuri, cum ar fi eriijarea in complete de judecata si stabilirea (ne)vinovatiilor) si prin ceea ce nu face (legi viabile si fiabile).

      Parlamentul European ciudat ca tace.

      despre parlament se pot spune multe :bune si rele .in cazul lui g. oprea insa a hotarat corect . G. Oprea nu este vinovat! eu personal invinuirea lui g. oprea o consider cea mai mare tampenie inventata la adresa lui. un tribunal militar nici nu ar accepta o asemenea gogomanie . in mod sigur cei care cred in vinovatia lui g. oprea ,nu au facut armata. noi cei care am facut armata si am si citit regulamente militare stim ca cei care sunt selectati sa insoteasca un comandant ,sunt cei mai buni militari, instruiti special pt aceasta munca.. sarcina lor este sa asigure deplasarea comandantului in deplina siguranta sa vada toate denivelarile traseului sa vada orice gropita sau denivelare in care s-ar putea ascunde o mina antiinfanterist iar in caz de un atac surpriza sa-l protejeze cu propria viata . asa afost candva... daca astazi sunt selectionati pt. aceasta munca beizadelele unor fosti nomenclaturisti care nu vad o groapa pe traseu in care incape o motocicleta...este clar cine este de vina .Parlamentul in acest caz a procedat corect: G.Oprea este nevinovat !

      Cum sa nu fie vinovat din moment ce a abuzat de functie prin utilizarea antemergatorilor si alcatuirea coloanei fara sa fie cazul si fara baza legala, iar in urma acestui abuz a decedat o fiinta umana? Nu a omorat direct ci indirect asa incat tot vinovat se cheama ca este, in opinia mea. Insa opinia calificata si deci justa trebuie sa apartina completului de judecata (si nu mie, tie sau parlamentarilor)! Daca el se crede nevinovat si daca parlamentul il considera nevinvat, atunci de ce nu a fost lasata justitia sa ii confirme nevinovatia? Doar este nevinovat, nu?

      Doame fereste si pazeste, cred ca esti insusi nicolicea

      Daca justitia e ingradita atunci sa intrebe fiecare cetatean ca la Brexit.

    Cer Respectarea Constitutiei Romaniei. Toti cetatenii sint egali in fata legii...Deci cind se va renunta la imunitatea parlamentara ????

    Ti-l facem cadou in Parlament acolo la voi, inca ii punem si o funda rosie!

    Si eu sunt dezamagit ca nu ploua.

    Nici unul nu putem face nimic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb