Doar 5% dintre deşeurile colectate ajung în fabricile de reciclare

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2017

Doar 5% dintre deşeurile colectate ajung în fabricile de reciclare

Reciclarea unui frigider economiseşte 2,8 tone CO2, echivalentul a 20.000 km parcurşi cu maşina, iar un tub catodic al unui televizor poluează 50 de metri pătraţi de sol, timp de 30 de ani. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pe care reprezentanţii Green Group le au atunci când atrag atenţia asupra gradului mic de colectare al deşeurilor reciclabile. Concret, doar 5% dintre deşeurile colectate în România ajung, în prezent, în fabricile de reciclare, restul mergând la groapa de gunoi. Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu o situaţie destul de gravă având în vedere că, în alte ţări europene, situaţia este tocmai invers, respectiv 95% dintre deşeurile colectate ajung în fabricile de reciclare.

În acest context, cel mai mare reciclator de echipamente electrice din România şi-a propus să contribuie la creşterea acestui grad de colectare şi de reciclare, iar una dintre metodele folosite este sistemul SIGUREC, implementat în toate oraşele mari din ţară, inclusiv în Capitală.

În perioada 26 aprilie- 5 iunie, bucureştenii care deţin echipamente electrice pot apela la SIGUREC MOBIL- taxiul reciclării, care preia direct de acasă deşeurile, oferind în schimb vouchere la cumpărături sau bani. Totodată, în cadrul campaniei SIGUREC MOBIL- Pentru reciclare, cheamă ajutoare!, cetăţenii sunt înscrişi automat la o tombolă cu 50 de blendere.

Al doilea pas: modernizarea fabricilor de reciclare

După ce sunt colectate, deşeurile ajung în fabricile de reciclare, una dintre cele mai mari fiind cea de la Buzău. Aici, deşeurile sunt sortate, dezasamblate, mărunţite, decontaminate şi mai apoi valorificate mai departe ca materie primă secundară.

De curând, investitorii Green Group au decis modernizarea fabricii de la Buzău astfel încât întreg procedeul de transformare al deşeurilor să fie cât mai performant.

Marius Costache, Director Executiv GreenWEEE, a declarat: "Piaţa de electronice este în continuă dezvoltare şi investiţiile actuale au fost un pas necesar pentru mărirea capacităţilor de reciclare proporţional cu cantităţile puse pe piaţă, cât şi pentru achiziţia de noi linii de procesare. În acest moment, GreenWEEE are capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE pe care România trebuie să o îndeplinească ca ţintă de colectare, conform OUG 5/2015, în urma transpunerii Directivei 2012/19/UE. Totodată, modernizarea instalaţiilor curente, constând în separarea liniilor tehnologice şi automatizarea lor contribuie la creşterea productivităţii şi la eficientizarea consumului de energie, având un impact pozitiv asupra mediului. În acest context, fabrica din Buzău va beneficia în prima jumatate a anului 2018 de o investiţie în valoare de 5 milioane de euro, constând în modernizarea şi mărirea capacităţii de producţie şi achiziţia primei linii tehnologice pentru reciclarea echipamentelor LCD din România".

GreenWEEE deschide şi a doua fabrică la Cluj

O altă investiţie majoră programată în acest an este deschiderea celei de a doua fabrici de la Cluj. Este vorba despre un buget de 3,5 milioane de euro, iar noua unitate va fi în Câmpia Turzii. Marius Costache a declarat: "Prezentă la Buzău din anul 2009 şi membră a grupului integrat de reciclare Green Group, compania investeşte 3,5 milioane de euro în a doua fabrică de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, situată în judeţul Cluj. Conform planului, noua fabrică îşi va începe activitatea în a doua jumătate a anului 2017 şi va beneficia de cele mai avansate tehnologii în reciclarea echipamentelor electrice şi electronice. Va dispune de linii tehnologice pentru tratarea frigiderelor, a maşinilor de spălat, a echipamentelor IT&C, precum şi a altor echipamente electrice şi electronice. Fabrica va avea activitate permanentă, iar în următorii trei ani va crea aproximativ 80 de locuri de muncă".

Prin noua investiţie de la Cluj, GreenWEEE îşi dublează capacitatea de tratare a acestor tipuri de deşeuri la 100.000 tone pe an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hârtie + Pet, restul NU : unde apuci .Se mimează selectiv, apoi, se mixează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb