Doar locurile de muncă ipotetice mai fac posibilă scăderea şomajului din SUA

Călin Rechea
Internaţional / 6 iunie 2017

Doar locurile de muncă ipotetice mai fac posibilă scăderea şomajului din SUA
Călin Rechea

Raportul BLS (Bureau of Labor Statistics) pentru luna mai 2017 arată că rata şomajului din SUA a scăzut până la 4,3%, de la 4,4% în luna precedentă şi 4,7% în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Adică economia este "turată" peste potenţial, după cum indică declaraţii recente ale oficialilor Federal Reserve?

La începutul lunii trecute, John Williams, preşedintele Federal Reserve Bank of San Francisco, a declarat că "există semnale privind expansiunea pieţei muncii peste rata sa de creştere sustenabilă şi de creştere a economiei peste potenţial", conform unui articol de la Bloomberg.

Dincolo de prima impresie, realitatea arată cu totul altceva. Atât numărul locurilor de muncă nou create cât şi rata şomajului sunt prezentate publicului în varianta lor ajustată pentru sezonalitate. Aceleaşi date sunt utilizate şi în modelele Federal Reserve.

Dar cum determină BLS gradul de ocupare a forţei de muncă şi rata şomajului? Prin două sondaje realizate la nivelul gospodăriilor populaţiei şi la nivelul companiilor.

Numărul locurilor de muncă nou create este determinat din sondajul de la nivelul companiilor, iar datelor obţinute li se adaugă, înainte de ajustarea pentru sezonalitate, un număr rezultat din modelul CES Birth/Death, utilizat pentru estimarea locurilor de muncă la nivelul firmelor care se înfiinţează sau desfiinţează înainte de a fi incluse în eşantion.

Ajustările pentru sezonalitate nu sunt incluse în modelul CES Birth/Death, iar ghidul de pe site-ul BLS arată că locurile de muncă "estimate" cu ajutorul modelului nu pot fi scăzute din datele oficiale raportate pentru a elimina efectul său.

Dacă se utilizează datele neajustate, scăderea este posibilă, iar rezultatul este radical diferit de situaţia optimistă prezentată în presă.

În 2008, an din Marea Recesiune, BLS a "creat" 904 mii de locuri de muncă cu ajutorul modelului, în condiţiile în care s-a raportat desfiinţarea unui număr de 3,566 milioane de locuri de muncă. Fără modelul CES Birth/Death, numărul locurilor de muncă desfiinţate a fost de 4,47 milioane.

Înainte de a părăsi Casa Albă, preşedintele Obama a amintit de mai multe ori că în timpul mandatului său au fost create peste 10 milioane de noi locuri de muncă. Ce spun datele oficiale? Între 2009 şi 2016, din cele 10,426 milioane de noi locuri de muncă, circa 5,4 milioane au fost "create din model", adică un mod mai elegant de a spune că au fost făcute din pix.

În ultima parte a lunii trecute, fondul de hedging Morningside Hill Capital Management a publicat o analiză, preluată de Zerohedge, unde se arată că "din totalul locurilor de muncă nou create între 2008 şi 2016, circa 93% sunt rezultatul modelului CES Birth/Death", chiar dacă "activitatea antreprenorială din SUA s-a angajat pe o tendinţă negativă în ultimii ani", conform datelor de la Census Bureau.

Din fericire, informaţiile prezentate de Morningside Hill pot fi verificate pe site-ul BLS. Datele rectificate arată că numărul locurilor de muncă nou create a fost de 174 de mii în aprilie 2017, faţă de 211 mii raportate anterior, iar numărul locurilor de muncă nou create în luna mai 2017 a fost de 138 de mii, sub aşteptări.

Fără ajustarea pentru sezonalitate, numărul locurilor de muncă nou create în luna mai 2017 a fost de 810 mii, din care 230 de mii reprezintă "contribuţia" modelului CES Birth/Death. Sondajul de la nivelul gospodăriilor arată că numărul şomerilor a scăzut cu 195 de mii, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, în timp ce datele neajustate arată o creştere a numărului şomerilor cu 17 mii.

În primele cinci luni din 2017, numărul total al locurilor de muncă nou create a fost de 590 de mii, din care 394 de mii au "ieşit" din modelul CES Birth/Death, adică 66,8% sunt locuri de muncă ipotetice, după cum le caracterizează analiştii de la Morningside Hill Capital Management.

Datele revizuite de la BLS mai arată că din 2008 până în 2016, numărul cumulat al locurilor de muncă nou create în economia americană, neajustat pentru sezonalitate, a fost de 6,86 milioane, din care 6,3 milioane reprezintă numărul estimat cu ajutorul modelului CES Birth/Death. Adică 91,8% dintre locurile de muncă nou create între 2008 şi 2016 sunt ipotetice, în condiţiile în care calculele analiştilor de la Morningside Hill arată o pondere a noilor locuri de muncă ipotetice de 93,5% pentru aceeaşi perioadă.

În plus, studiul de la Morningside Hill subliniază că "dincolo de modelul CES Birth/Death, nimeni nu ştie de câte ori au fost contabilizate aceleaşi locuri de muncă din categoria cu jumătate de normă" şi citează analize de la Harvard şi Princeton, unde se arată că "majoritatea locurilor de muncă înfiinţate după 2005 sunt cu jumătate de normă".

Datele neajustate de la BLS şi studiile de la prestigioasele universităţi americane conduc la concluzia că "numărul locurilor de muncă din categoria cu normă întreagă a scăzut semnificativ din 2008, iar piaţa forţei de muncă încă nu s-a redresat după Marea Recesiune", după cum mai arată analiştii fondului de hedging.

Un argument suplimentar în favoarea acestei concluzii îl reprezintă şi victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale de anul trecut, pe baza promisiunilor de creare şi protejare a locurilor de muncă.

Acum Federal Reserve este gata să majoreze dobânda de politică monetară, din nou, pe baza indicatorilor pieţei muncii ajustaţi pentru sezonalitate, dar rupţi de realitate.

Oare este posibil ca miracolul redresării economice sustenabile să fie înfăptuit doar prin simpla ajustare sezonieră a realităţii?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 100 de mil. de adulti sunt in usa in afata fortei de munca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb