Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) estimează că în acest an va fi cheltuită o treime din suma de 957,16 milioane de lei alocată de Guvern pentru finanţarea proiectelor eligibile depuse la SAPARD neincluse în sumele de preaderare.
Valoarea proiectelor depuse în cadrul programului SAPARD pentru accesarea fondurilor europene a depăşit alocarea de 1,5 miliarde de euro, astfel încât Guvernul a decis să finanţeze toate aceste proiecte. Iniţial, Guvernul a alocat 1.350 de milioane de lei, însă APDRP a anunţat că pentru proiectele eligibile sunt necesare doar 957,16 milioane de lei.
Potrivit datelor furnizate de APDRP, ieri, pentru NewsIn, de această cofinanţare publică vor beneficia 1.178 de proiecte, care au fost depuse până la 31 iulie 2006 şi care au fost declarate eligibile. "Până în prezent, pentru SAPARD-ul românesc s-au făcut plăţi în valoare de 69 de milioane de lei. Se estimează că în acest an va fi cheltuită o treime din suma alocată. Banii necesari au fost prevăzuţi în bugetul Ministerului Agriculturii", se precizează în comunicatul remis de APDRP.
Din cele 1.178 de proiecte finanţate în cadrul programului SAPARD românesc cele mai multe, respectiv 847 de proiecte, au fost depuse pentru măsura "Investiţii în exploataţii agricole", valoarea solicitărilor fiind de 445 de milioane de lei. Restul proiectelor au fost depuse pentru alte două măsuri, anume "Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole" şi "Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative".
Pentru aceste proiecte care beneficiază de cofinanţare de la bugetul de stat, au rămas valabile procedurile de evaluare, selectare, contractare şi plată acreditate pentru programul SAPARD. Totuşi, beneficiarii fondurilor alocate prin SAPARD-ul românesc vor achita integral TVA, în timp ce pentru fondurile europene derulate prin SAPARD s-a plătit TVA doar pentru partea de cofinanţare
De asemenea, a rămas valabilă regula potrivit căreia plăţile aferente contractelor încheiate până la 31 decembrie 2006 se pot realiza până în 2008. Pentru programul SAPARD România a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro, din care a reuşit să cheltuiască 842,65 milioane de euro. Diferenţa trebuie utilizată până în 2008, dată la care se finalizează programul SAPARD. Potrivit datelor furnizate de APDRP, de la începutul anului s-au făcut plăţi în valoare de 163 de milioane de euro, ceea de reprezintă 43 % din suma de 376 de milioane de euro alocată pentru anul 2007.