Prin noua majorare a dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la 2%, BCE a încercat să arate cetăţenilor din zona euro şi investitorilor că este hotărâtă să lupte contra unei inflaţii de 9,9%, prin urmărirea ei persistentă până când presiunile inflaţioniste îşi vor pierde suflul, iar cererea din zona euro va fi distrusă complet (vezi graficul).
Celelalte dobânzi ale BCE, pentru facilitatea de creditare şi de depozit, au fost majorate tot cu 0,75 puncte procentuale, până la 2,25%, respectiv 1,5%. Aşteptările de pe piaţă arată că dobânda de politică monetară a BCE va urca până la 2,5% în 2023, iar din 2024 va fi redusă din nou.
Dar cât de realiste sunt aceste aşteptări, în condiţiile în care autorităţile europene blochează consistent orice mecanism de creştere a surselor de energie, care să conducă la reducerea preţurilor şi refacerea competitivităţii economiilor europene?
Pe de altă parte, instituţia monetară a zonei euro a mai făcut un pas mare către insolvenţa tehnică, alături de alte bănci centrale, cum este aceea din Ţările de Jos, deoarece majorare dobânzilor accelerează declinul valorii obligaţiunilor guvernamentale, ale companiilor şi ipotecare din portofoliul băncii.
Decizia BCE a venit pe fondul intensificării criticilor la nivel politic. Ultimul atac a venit din partea noului premier al Italiei, Giorgia Meloni, care a subliniat că "majorarea dobânzilor este o decizie dură, cu impact puternic asupra creditului acordat familiilor şi companiilor".
Adevăratul motiv de îngrijorare a fost, de fapt, impactul asupra solvabilităţii Italiei, după cum scrie Bloomberg. Agenţia de ştiri nu a mai precizat că solvabilitatea Italiei este oricum iluzorie.
Critica premierului Meloni a venit după ce preşedintele Macron a avertizat că BCE merge pe calea "distrugerii cererii" pentru a opri inflaţia într-un interviu acordat cotidianului Les Echos. Dar ce altă opţiune există, când cererea a urcat la un nivel nesustenabil, pe fondul creşterii iresponsabile a gradului de îndatorare, o îndatorare care a fost stimulată tocmai de politica monetară a BCE?
În faţa acestor critici, Lagarde a răspuns că "vom face ceea ce trebuie să facem pentru a ne îndeplini mandatul stabilităţii preţurilor", deoarece "nu putem să depindem de politica fiscală, nici de pieţele financiare".
În ceea ce priveşte pieţele financiare, strigătele de ajutor sunt tot mai puternice. Financial Times a scris recent că traderii cer BCE să adopte măsuri pentru reducerea crizei de colateral de pe pieţele repo.
Garanţiile de pe aceste pieţe sunt reprezentate mai ales de obligaţiunile guvernamentale, dar acestea lipsesc tot mai mult, în condiţiile în care au fost şi sunt cumpărate de BCE prin tipărire.
Reprezentanţi ai International Capital Market Association (ICMA), o asociaţie a celor mai mari traderi de obligaţiuni de pe piaţă, au declarat pentru Financial Times că pieţele monetare şi repo din zona euro sunt tot mai disfuncţionale şi ameninţă funcţionarea mecanismului de transmisie al politicii monetare.
Pieţele repo, o sursă importantă de finanţare pe termen scurt a băncilor, care au o valoare de circa 10 trilioane de euro în Europa, sunt ameninţate de "dislocări tot mai mari şi mai frecvente" pe fondul normalizării dobânzilor, după cum susţin reprezentanţii ICMA.
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele BCE a subliniat că s-au amplificat riscurile de creştere a inflaţiei pe termen scurt, ca urmare a creşterii preţurilor energiei, iar pe termen mediu inflaţia va fi mai mare decât aşteptările.
Se pare că singura speranţă pentru reducerea presiunilor inflaţioniste o reprezintă scădere cererii, după cum a declarat Christine Lagarde, care a mai precizat că banca a fost surprinsă de viteza creşterii inflaţiei.
În aceste condiţii, preşedintele BCE a subliniat că "dobânzile vor fi majorate în continuare pentru atenuarea inflaţiei", deoarece "ghidarea în avans nu mai este utilă".
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a deschis conferinţa de presă cu prezentarea deciziei de politică monetară şi a condiţiilor economice. Faţa preşedintelui avea o culoare pământie, iar privirea era de 1.000 de yarzi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 09:42)
"Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată la nivelurile anterioare războiului"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 11:38)
Italia plateste la titlurile pe 10 ani ~4%, mai putin de jumatate din rata inflatiei. Cum e asta un pas spre insolventa???
Chiar nu vedeti ca "se curata" datoriile prin inflatie ultra-rapid?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 13:44)
Omul este proRusia si prezinta cat de corupt si decadent este Occidentul
Acum vreo luna critica statul roman pentru ca obligatiunile guvernamentale emise se vand pe bursa cu preturi foarte mici.
De fapt, cum bine ai precizat, "se curata" datoriile prin inflatie ultra-rapid.
Dar nici sa creasca mult dobanda de politică monetară nu pot pentru ca datoriile statelor vor exploda. Asa ca se vor face ca lupta cu inflatia
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2022, 00:13)
Tot timpul a fost pro Rusia, ba chiar a scris articole care m-au facut sa-mi pun serios intrebarea daca mai are sens sa mai accesez aceasta publicatie. Nu este singurul, insa este cel mai vehement. Daca vrea sa dea bucuros cu oistea-n gard e problema lui, insa este anormal sa fie tolerat la infinit.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 11:19)
Stati fara grija ca urmeaza sa o ridice in trepte socante in urmatoarea perioada.
Pana la sfarsitul anului 2023 -soc si groaza! in 2024 o sa fie nebunie.
s c cret
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 17:33)
dar sa vezi 2025! ca sa nu mai vorbim de 2026! la 2027 nici sa ne gandim! 2028 va fi armagedonul! in 2029 cade meteoritul! in 2030 intram in adevarata criza! scaderi de 400% pe toate activele! salarii negative!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 19:11)
:)))
incerca sa fac o gluma!
Vad ca nu te-ai prins.
Oportunitati de investitii in fata:D
Ceva mai rapid pe bursa si cu lag in piata reala!
Recomand a se evita pietele cu bula de credit si a se cumpara in pietele "deflate".
Exact de pietele care "uniunea europeana" le tot "agaseaza" si ameninta.
Sa vede cum se vor intoarce la "mila tarilor ce au balante curatati si au putere de a face credit pentru a trage din mocirla tari ce au fost vedete in spatiul european pana acum.
Da sunt unele tari "hulite" ce sunt curate / curatate pe balante dar se para ca "investitorii / institutionalii tot la vedete se uita" in timp ce vedetele incep sa blufeze grav.
Tarile hulite nu au ce blufa, se vede pe "toala in degradare" purtata zilnic ca sa produca si sa isi plateasca "Datoria din sistem".
stai fara griji nu vine sfarsitul doar se transfera activele de la o generatie la alta; de la un speculator la un investitor; de la un stat la altul.
S c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 11:30)
Gradul de INDATORARE nu este stimulata de banci centrale!!
Asta se si doreste, pacalirea cetatenilor.
Se umbla periodic la gradul de indatorare cand guvernele vor sa faca adancire de cont curent pe seama supraindatorarii populatiei pe etc credite: ipotecare-investitii-speculati i; Doar ca populatia "proasta" nu stie ca cel mai curat credit in raport corect cu "Valoarea intrinseaca" daca de piata este atunci cand de formeaza excedent real in economie (atunci cand se produce mai mult decat se crediteaza) sau cand se face excedent contabil (adica nu un excedent apsolut ci unul putin desenat din pix /cifre = dar tot un excedent mai bun este decat un deficit real / adancire de cont curent).
Guvernele sunt singurele institutii responsabile!!
Ele manipuleaza periodic piata energiei - a utilitatilor - a taxelor - a acizelor - impozite ...chiar si legi ce favorizeaza creare si distrugere de capital; chiar si atunci cand slabesc intentionat / deregularizeaza periodic criteriile de creditare doar doar sa isi mai forteze ei mana si sa mai forteze catapultarile dureroase de expansiune economica.
Cand vine nota de plata se doa majoritatea politicienilor fugiti; plus ca nu am vazut in depresii economice sa scada veniturile reale la politicieni!!! Nu am vazut !!! Am vazut in schimb familii trantite in saracie periodic cazuti in plasa creditului manipulat de politici gov.
Problema mai grava este ca balonul de credit ca procent din pib /gdp devine procentual mai mare pe zi ce trece, la luna ce trece la an ce trece... sa vedem cine va plati prin suferinta crunta financiara idiotenia guvernelor de a umbla la ciclul natural de expansiune si contractie a economiei; ele sunt de vina cu politicile lor PRO CICLICE unde catapulteaza supraindatorarea natiei si ANTICICLICE unde se SALVEAZA PERIODIC PE EI SAU APROPIATII HOTILOR DE PARTID in timp ce pleava cade in saracie.
s c cret
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 16:02)
Ciclul financiar urmeaza sa atinga Maxim in 2023 Iulie!
Problema e ca unele state Europene nu se afla in Bula credit (INCA) in timp ce altele (Europene) se cam afla de mana cu Ciclul Creditului la Americani (plus minus defazat cu cv ani).
Din Vara lui 2023 = Falimente GAAARRRRLLLAAAA
s c cret
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 23:37)
Cand vedeti si auzit pe cinevar zicand sau "tastand": Nicu a "platit toate datoriile in 89; va recomand sa ii spuneti atat:
Caut te rog la Banca Centrala datele cu privire la:
"Credit domestic pentru sectorul privat (cooperative /industrii / firmele de atunci) ca procent din GDP" ATAT!!
Asta demonsetreaza ciclitatea creditului cand pe carca privatilor ca pondere cand pe carca guvernelor ca pondere.
In 89 Romania nu a scapat de "datorii" Romania si-a tras teapa intern la plata forme de datorii intre participanti si institutii in timp ce Nicu "a platit si masluit ceva contabil pentru extern".
Dar cu ce plata?
Cu Saracirea Totala a Populatiei atunci cand muzica s-a oprit; exact cand si dolarul se intarea prin perioada aia iar.
Din acest motiv a cazut REGIMUL!
Datoria interna a accelerat fulgerator de la 45% 1982 la 65% 1987 la 80% 1989-1990. = caput si hiperinflatie in 91 pana in 95 ducand datoria interna la 0% si jumatati de colturi paine de mancat prin unele familii.
Asta a fost Drama Romaniei si a unui "Megaloman" Ce nu avea treaba cu echilibrele puterilor economice in stat.
Romania a mai abut o patanie cu colturi de paine imediat dupa Venirea Comunistilor in trecut... Asa Soarta - Primiti cu colt de paine Plecati cu Colt de paine!
Asta ar trebui sa se scrie in istorie; cat si perioadele "de glorie de atunci" ca si cele de "acum".
Astazi Romania se plange de saracie si stau masini numai visate in copilarie parcate in ghetouri!
s c cret