Dobânda cheie rămâne nemodificată, la 6,50%

M.P.
Macroeconomie / 14 februarie

Dobânda cheie rămâne nemodificată, la 6,50%

Banca centrală a menţinut astăzi dobânda de politică monetară la 6,50%, păstrând, totodată, şi nivelurile dobânzilor la facilitatea de depozit şi credit la 5,50% şi respectiv 7,50%. Nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii a fost, de asemenea, menţinut. Banca centrală va publica următorul raport asupra inflaţiei luni 17 februarie a.c, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Pe fondul unui context general incert atât intern, cât şi extern, al persistenţei presiunilor inflaţioniste locale - observate încă de la începutul acestui an - la care se adaugă spectrul liberalizării preţurilor la energie (cotaţiile internaţionale recente la energie arată că sistemul energetic european nu se află deloc într-o situaţie confortabilă) şi măsurile necesare de corectare a deficitului bugetar foarte mare în condiţiile atingerii unei ţinte ambiţioase de 7% din PIB, atent urmărită de agenţiile internaţionale de rating, experţii Libra Internet Bank se aşteaptă ca banca centrală să rămână într-o poziţie defensivă şi să menţină nivelul dobânzii cel puţin în prima jumătate a acestui an.

O potenţială fereastră de oportunitate în ceea ce priveşte reducerea dobânzii ar putea apărea în partea a doua a lui 2025, însă aceasta va depinde de impactul măsurilor de consolidare fiscală asupra inflaţiei, precum şi de amploarea presiunilor de depreciere a leului, se menţionează în comunicat.

Principalele mesaje din comunicatul BNR:

1. Prognoza actualizată a băncii centrale semnalează o fluctuaţie accentuată în ambele sensuri a inflaţiei în primele şase luni din acest an, urmând ca în partea a doua a lui 2025 aceasta să încetinească într-un ritm mai lent decât o arăta prognoza anterioară a BNR, rămânând deasupra ţintei până la sfârşitul acestui an.

2. Accelerarea economiei cu +0,8% în ultimul trimestru din acest an faţă de cel anterior, a imprimat o creştere anuală de doar +0,7% în ultimele trei luni din an, evoluţiile componentelor cererii la nivel agregat fiind mixte, conform indicatorilor cu frecvenţă ridicată.

3. Creditul neguvernamental a accelerat anual foarte uşor, până la 8,9% în decembrie 2024, de la 8,8% în noiembrie, fiind susţinut în principal de creditele acordate populaţiei, concomitent cu o stagnare a creşterii împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare.

4. Incertitudinile şi riscurile identificate de banca centrală continuă să se refere în principal la politica fiscală şi de venituri, în contextul planului de măsuri fiscal-bugetare, la evoluţiile de pe piaţa muncii şi salariilor, şi ale preţului energiei şi alimentelor, la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene sau tensiunile geopolitice din Ucraina şi Orientul Mijlociu, dar mai ales la evoluţia economiei globale şi a Zonei Euro în contextul noii politici comerciale a Statelor Unite.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2715
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9799
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.7474

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb