Dobânda de politică monetară: majorată sau menţinută ?

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 ianuarie 2008

Dobânda de politică monetară: majorată sau menţinută ?

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va decide astăzi, în prima sa şedinţă din acest an, creşterea sau menţinerea nivelului actual al ratei dobânzii de politică monetară. Analiştii se aşteaptă ca dobânda de intervenţie pe piaţă a BNR să crească la 8%, pentru atingerea ţintei de inflaţie şi asigurarea stabilităţii cursului de schimb.

Economiştii anticipează că majorările de preţuri îngreunează destul de mult misiunea Băncii Centrale şi susţin că primele luni ale anului 2008 vor reflecta o inflaţie de 8%, cauzată de deprecierea accelerată a leului, de presiunile asupra preţurile, precum şi de un efect de bază negativ (datorat nivelului mic al inflaţiei din primele luni din 2007). În aces-te condiţii este necesar, susţin analiştii, ca politica monetară să fie restrictivă, relaxarea acesteia în primele luni determinând pierderea credibilităţii Băncii Centrale şi punerea în pericol a prognozei de inflaţie pentru acest an.

Nicolaie Alexandru, senior economist al ING, este de părere că Guvernul nu va ajuta BNR în ţintirea inflaţiei, sus-ţinând că în 2008, an electoral, politica fiscală va fi una expansionistă.

Banca Naţională nu îşi poate permite să facă mişcări greşite în aşteptarea unui an agricol bun, întrucât ar face mai ris-cantă ţinta de inflaţie pentru 2008. Astfel, BNR trebuie să majoreze nivelul dobânzii ca să nu-şi piardă credibilitatea şi să demonstreze un angajament ferm în atingerea ţintei de inflaţie, consideră Nicolaie Alexandru. Domnia sa adaugă că, deşi condiţiile actuale exprimă nevoia unei restrictivităţi mari din partea politicii monetare pentru a aduce inflaţia din nou în culoarul prog-nozat, cea mai bună decizie a Băncii Centrale ar fi o majorare graduală a dobânzilor. O creştere mai semnificativă ar putea determina aprecierea bruscă a monedei naţionale şi ar crea noi presiuni inflaţioniste, opinează analiştii ING.

Ţinta de inflaţie pentru 2008 poate fi atinsă în condiţiile aplicării unui cadru restrictiv al politicii monetare încă de la începutul anului, alături de o bună coordonare între politica monetară şi cea fiscală, susţin şi analiştii BCR.

Ionuţ Dumitru, manager cercetare trezorerie al Raiffei-sen Bank, crede că BNR va majora dobânda la 8% astăzi şi la 8,5% în şedinţa din februarie. Există posibilitatea totuşi ca Banca Centrală să opteze pentru o ajustare mai mare a dobânzii încă din prima şedinţă. O astfel de decizie va reflecta o uşoară apreciere a leului, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Şanse slabe de diminuare a rezervelor minime obligatorii

Banca Naţională va hotărî tot astăzi noul nivel al rezervelor minime obligatorii (20% la lei şi 40% la valută). Deşi îşi doresc ca acesta să se diminueze, bancherii nu cred că BNR va lua vreo decizie în această privinţă.

Potrivit economiştilor UniCredit, reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii ar putea fi amânată de BNR până spre sfârşitul anului 2008 sau chiar mai târziu de această dată, întrucât 2008 va fi un an mai dificil din punctul de vedere al ancorării inflaţiei. În concluzie, ei nu se aşteaptă la reduceri semnificative ale rezervelor minime obligatorii in acest.

Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, consideră că nivelul actual al rezervelor minime obligatorii de 40% nu este sustenabil pe termen mediu şi consideră că cea mai bună soluţie ar fi reducerea bruscă a acestora.

Pe de altă parte, Stavros Lekkakos, preşedintele Piraeus Bank, consideră că presiunile inflaţioniste prevăzute pentru prima parte a anului vor face dificilă sarcina Băncii Centrale de a lua măsuri de politică monetară expansioniste în această perioadă. Domnia sa speră totuşi ca nivelul minim al rezervelor obligatorii să se diminueze cât mai curând posibil, având în vedere că eficienţa lor nu este cea aşteptată.

Adrian Radu, preşedintele Romexterra Bank, nu crede că BNR va modifica nivelul rezervelor minime obligatorii în nicio direcţie, pentru că o micşorare a acestora "pare a fi, în acest moment, greu de realizat datorită revizuirii în sens negativ a ţintei de inflaţie stabilite de BNR", iar o creştere nu mai reprezintă o măsură de încetinire a ritmului de creştere, datorită existenţei posibilităţii de transfer extern al creditelor.

Ionuţ Dumitru, manager cercetare trezorerie Raiffeisen Bank, este de părere că BNR va menţine nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii, întrucât creşterea rapidă a ratei inflaţiei, a salariilor şi a creditului neguvernamental necesită o politică monetară mai strictă.

Daniel Dăianu, profesor de economie, consideră că BNR va mări nivelul dobânzii de politică monetară la maxim 8,25%. O majorare mai semnificativă ar exprima o îngrijorare a BNR şi ar fi justificată dacă rata anuală a inflaţiei din anul 2007 ar depăşi 6,5%. Totul depinde de cifrele de inflaţie cu care s-a terminat anul 2007, informaţii pe care BNR le are deja", mai consideră domnul Dăianu.

O modificare a dobânzii de politică monetară ar avea consecinţe în piaţă asupra creditului, însă domnul profesor Dăianu crede că este puţin probabil ca băncile comerciale să înăsprească condiţiile de creditare pentru a nu-şi pierde clienţii.

Cristina Alexandru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb