DOBÂNDA DE POLITICĂ MONETARĂ RĂMÂNE 6,25%  Analiştii: Stabilitatea cursului rămâne prioritară

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2010

Analiştii: Stabilitatea cursului rămâne prioritară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, ieri, menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25% pe an, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%, pecum şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar potrivit unui comunicat de presă.

Decizia BNR a fost în linie cu aşteptările analiştilor, care au precizat că riscurile sporite privind situaţia politică şi incertitudinea fiscală trebuie compensate printr-o politică monetară prudentă.

Radu Crăciun, director de investiţii în cadrul Eureko, consideră că decizia Băncii Centrale nu are o justificare legată de perspectivele inflaţiei. "Presiunile inflaţioniste sunt diminuate. Singura justificare pentru menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual este faptul că stabilitatea cursului rămâne prioritatea BNR", ne-a declarat Radu Crăciun.

Economistul şef al "UniCredit Ţiriac Bank", Rozalia Pal, este de părere că indicele preţurilor de consum aferent lunii august a arătat că efectele de runda a doua (n.r. de creştere a preţurilor ca urmare a majorării TVA) nu s-au materializat.

Domnia sa a mai arătat că dobânzile interbancare în lei, de la cele pe termen scurt, la cele pe o lună se plasează la niveluri suficient de joase, astfel că nu există o nevoie suplimentară de lichiditate, BNR menţinând rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele în valută.

Şi economistul şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, spune că după ce s-a observat, în august, că efectul de rundă a doua asupra inflaţiei nu e consis-tent, din păcate, mediul economic nu permite o reducere a dobânzii cheie.

"E greu să reduci rata dobânzii de politică monetară când ai o inflaţie destul de mare. Prudenţa este cuvântul de ordine la BNR", a adăugat domnul Anghel.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a spus că BNR va lua o atitudine de aşteptare să vadă care este impactul creşterii TVA în continuare.

O politică monetară prudentă se impune, potrivit CA al Băncii Naţionale a României (BNR), pe fondul unor posibile efecte inflaţioniste de runda a doua din majorarea TVA de la 19 la 24%, incertitudinilor privind efectele măsurilor de consolidare fiscală şi situaţiei curente de pe scena socială şi politică internă: "Perspectivele pe termen scurt indică existenţa unor riscuri privind evoluţiile preţurilor administrate şi a preţurilor volatile ale produselor alimentare în context sezonier şi al efectului de bază, precum şi persistenţa incertitudinilor privind efectele măsurilor de consolidare fiscală, ceea ce, în contextul situaţiei curente de pe scena socială şi politică internă, reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare în vederea ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb