Dobânda pe termen lung a României continuă evoluţia descendentă spre minimul istoric din 2015

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 februarie 2021

Dobânda pe termen lung a României continuă evoluţia descendentă spre minimul istoric din 2015

Analiştii BTAM: "Trendul de creştere din ultimele 2-3 luni din SUA dă semne de slăbiciune. Poziţionarea investitorilor nu indică un bottom major"

Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani ale României a consolidat în ultima săptămâna evoluţia descendentă din ultimele luni, graţie şi semnalelor şi deciziilor Guvernului şi ale Băncii Naţionale a României (BNR) din perioada recentă, atingând vineri nivelul de 2,705%, minimul ultimilor şase ani. Guvernul a împrumutat în ianuarie de pe piaţa internă circa 7,4 miliarde de lei, cu aproape jumătate mai mult faţă de nivelul planificat pentru prima lună a anului. Minimul istoric de randament pe scadenţa 10 ani este de 2,58%, minim atins în februarie 2015.

Finanţele au profitat de evoluţia descendentă a randamentelor care a venit ca urmare a ameliorării percepţiei de risc pe plan intern după alegeri, a undei de optimism din pieţele financiare şi a lichidităţii bune din sistemul bancar. Scadenţele de obligaţiuni de stat din ianuarie au fost de numai 310 milioane de lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanţelor a atras lichiditate din piaţă prin emisiunea netă de titluri. Amintim că BNR a redus în data de 15 ianuarie dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază la 1,25%. Băncile centrale din regiunea noastră operează cu referinţe cuprinse între 0,10% şi 0,60%, diferenţialul pe leu fiind încă atractiv comparativ cu regiunea.

Analiştii BT Asset Management notează într-un raport că BNR se aşteaptă la schimbare de conduită a politicii fiscale, adică la o reducere a deficitului bugetar, precum şi că minuta şedinţei din 15 ianuarie indică posibilitatea unei noi reduceri a dobânzilor.

"Fitch (arată că) riscul de downgrade s-a redus uşor: Guvernul trebuie sa pună în practică reforme care să reducă deficitul bugetar pe termen mediu. Asta presupune scăderea ritmurilor de creştere a pensiilor şi salariilor în sectorul public. Totodată, Consiliul de Administratie al BNR a redus (acord unanim) dobânda de referinţă cu 0,25%, anticipând o schimbare de «conduită a politicii fiscale şi a celei de venituri». BNR semnalează că e posibilă încă o reducere de dobândă în următoarele luni dar că nu se va grăbi şi va acţiona în funcţie de evoluţia economiei şi a inflaţiei", notează specialiştii BTAM.

În ultima săptămână au fost publicate date ce arată că, în 2020, creditul neguvernamental a crescut cu 14,8 miliarde de lei (+4,8%) datorită creşterii creditului ipotecar cu 8 miliarde de lei şi a creditelor pentru companii cu 6,2 miliarde de lei.

Potrivit analiştilor BTAM, creditul imobiliar a ajuns în 2020 la 31,6% din totalul creditului acordat sectorului neguvernamental de la 12% la final de 2009.

"Masa monetară (M2) a crescut în ultimul an cu 15,3%, +13% în termeni reali (ajustat cu inflaţia - n.r.). Ponderea M2 în PIB a crescut de la aproximativ 40% la final de 2019 la aproximativ 46% la final de 2020, un maxim post-2008, cel puţin", notează aceştia.

Totodată, Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară pe 2020 ce arată un deficit bugetar de 102 miliarde de lei sau 9,8% din PIB înregistrat în anul pandemic.

"Pe de o parte statul a lăsat mai mulţi bani în economie (a amânat plata obligaţiilor la buget), iar pe de altă parte au crescut cheltuielile generate de pandemie. Partea pozitiva a bugetului a fost creşterea investiţiilor. Deficitul bugetar pe 2021 ar trebui sa fie de aproximativ 7% din PIB", mai arată analiştii BT Asset Management.

În privinţa evoluţiei pieţelor internaţionale, specialiştii notează faptul că trendul de creştere din ultimele 2-3 luni din Statele Unite dă semne de slăbiciune pe fondul creşterii volatilităţii.

"Pe S&P 500 s-a înregistrat (miercuri - n.r.) cea mai mare scădere zilnică din octombrie. Sezon de raportări (cu) earnings per share (EPS) pentru Q4 2020 în creştere cu 2,6% vs. Q3 şi -8,1% vs. Q4 2019. Pe sectoare, cel mai slab stau energie (pierdere vs. profit), industria (-34%), real estate (-44%), tech (-6%). (...) Poziţionarea investitorilor (bull/bear) nu indică un bottom major. Semne (noi) de exces în piaţă/nefuncţionare defectuoasă a pieţei - short squeeze impresionant pe o serie de acţiuni cu poziţii short mari. În Europa există aşteptări foarte mari din partea analiştilor pentru companii: EPS în 2022 ar trebui să crească vs. 2019 (pre-pandemie) cu 38%. Pe sectoare, scăderi ar fi doar pe real estate (-31%) şi travel (-29%). Pe ţări, cele mai mari creşteri de profit sunt aşteptate în Germania (+78% vs. 2019) şi UK (+48%)", conchid analiştii BTAM.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb