Dobânzile oferite de bănci la depozitele în lei s-au micşorat

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2013

11 bănci oferă dobânzi sub nivelul dobânzii cheie a BNR

La Bank of Cyprus, dobânzile la depozite ajung până la 6,25%, conform datelor site-ului instituţiei

Un sfert din băncile prezente în ţara noastră oferă dobânzi la depozitele în lei sub dobânda cheie, stabilită de Banca Naţională a României (BNR), la 5,25%.

Dacă, după primul trimestru al anului, băncile greceşti dominau piaţa cu cele mai mari dobânzi, oferind 5,5% şi 7% şi menţinându-se la cel mai ridicat nivel faţă de anul trecut, lucrurile par să se fi schimbat spre finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

În timp ce ATE Bank continuă, încă de la începutul anului, să fie instituţia care oferă cele mai mari dobânzi din piaţă la depozitele în lei - 7% pentru cele constituite pe o perioadă de o lună şi, respectiv, un an, şi 7,15% în cazul celor cu scadenţa la trei, şase sau nouă luni - la începutul acestei luni, la polul opus, se află Millennium Bank, care, pentru sume între 500 şi 20.000 lei, oferă dobânzi de 4%, şi austriecii de la BCR, unde dobânzile la depozitele la un an ajung la 4,45%.

Alte bănci care oferă un procent mai mic decât dobânda de politică monetară a BNR, la depozitele în lei, cu scadenţa la un an, sunt: BRD, care oferă maxim 4,85%, Raiffeisein unde dobânzile nu depăşesc 4,8%, Unicredit Ţiriac Bank, unde este oferit maxim 4,5%, Romanian International Bank, care practică dobânzi de 4,75%, Garanti Bank, care oferă 5,05%, şi Credit Europe Bank, Credit Agricole, RBS şi ING Bank, unde clienţii primesc dobânzi de 5% la depozitele în lei. În total, sunt unsprezece instituţii de credit, care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa autohtonă şi care oferă dobânzi mai mici de 5,25%.

La patru bănci, însă, dobânzile la depozitele în lei scadente la un an egalează rata dobânzii de politică monetară a BNR. Acestea sunt: CEC Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Bancpost. Nivelul de 5,25% al dobânzilor la Alpha Bank reprezintă o diminuare cu un punct procentual faţă de luna martie.

Dacă, în urmă cu două luni, Banca Românească, Banca Transilvania, Libra Bank şi ungurii de la OTP Bank ofereau dobânzi la depozitele cu scadenţa la un an de 6%, în prezent, oferta acestora s-a redus cu 0,5% puncte procentuale, dobânzile coborând la 5,5%.

La Bank of Cyprus, subsidiară a instituţiei cipriote care a declanşat un nou val de turbulenţe financiare la nivel european, dobânzile la depozite ajung până la 6,25%, conform datelor site-ului instituţiei, cu toate că agenţiile din ţară au fost închise, singura deschisă rămânând cea din Bucureşti, din Calea Dorobanţilor. Instituţia şi-a sistat operaţiunile pe 1 aprilie, Bank of Cyprus România reluându-şi activitatea pe 26 aprilie, după ce Banca Centrală din Cipru a aprobat transferul unei părţi din activele şi pasivele sucursalei autohtone a BoC către Marfin Bank România. Actualmente, Marfin oferă dobânzi de 5,5% pentru depozitele în lei, cu scadenţa la nouă şi douăsprezece luni, 5,25% pentru cele scadente la trei şi şase luni, şi, respectiv, 5% pentru cele cu scadenţa la o lună.

La depozitele denominate în euro, Marfin Bank este instituţia care practică dobânzi la un an de până la 4%, cele mai mari de pe acest segment.

Volksbank oferă dobânzi de 3,85% la depozitele în euro; Banca Romanească şi Piraeus Bank - 3,8%; ATE Bank - 3,75%; RIB, Banca Comerciala Carpatica, OTP Bank şi RBS - 3,5%; Alpha Bank - 3,25%; iar Banca Transilvania, Libra Internet Bank, MKB Nexte Bank, Credit Agricole şi Bancpost - 3%.

Ratele dobânzilor practicate de bănci la depozitele în lei, în aprilie, erau de 4,9%, în cazul depozitelor la termen existente în sold, şi de 4,64% la depozitele noi la termen, arată cele mai recente date statistice ale BNR. În ceea ce priveşte ratele dobânzilor la depozitele în euro, Banca Centrală a raportat un procentaj de 2,76% pentru depozitele la termen existente în sold şi de 2,59% în cazul depozitelor noi la termen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am impresia ca bancile incurajeaza economisirea si nu e deloc rau. Mai bine sa fii chibzuit decat sa-ti iei un credit pe care sa nu-l poti returna ulterior. Eu mi-am deschis depozit la Volksbank si dobanzile sunt foarte ok.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb