DOBORÂREA AVIONULUI ÎN UCRAINA UE, pregătită să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2014

UE, pregătită să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei

Bursele ruseşti, în a şasea zi de declin

Randamentul obligaţiunilor Rusiei, la cel mai ridicat nivel din 6 mai

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, care ar putea privi tot sectorul economic, inclusiv tehnologiile folosite în scopuri militare, conform declaraţiilor făcute ieri de premierul britanic David Cameron.

În urma prăbuşirii avionului MH17, săptămâna trecută, în Ucraina, oficialii Marii Britanii, ai Franţei şi Germaniei au avertizat că astăzi ar putea fi adoptate noi sancţiuni de către miniştrii afacerilor externe, în cadrul unei reuniuni programate să aibă loc la Bruxelles. Sancţiunile vor fi stabilite dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu obţine de la separatiştii proruşi din Ucraina acces "liber şi total" la locul catastrofei.

David Cameron a declarat, citat de Sky News: "UE va fi pregătită să ia măsuri suplimentare, în noi domenii, în special cel al bunurilor industriale sofisticate ce pot avea o dublă întrebuinţare, mai ales în scopuri de apărare". Oficialul de la Londra a purtat recent discuţii în acest sens cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande.

La rândul său, vicepremierul britanic Nick Clegg a apreciat că a venit momentul trecerii la sancţiuni economice de anvergură în anumite sectoare: "Credem că a venit momentul să înăsprim sancţiunile şi exact asta vom încerca să obţinem la reuniunile UE de săptămâna aceasta".

Europenii au impus deja sancţiuni Rusiei după anexarea Crimeei, în luna martie. UE a stabilit o listă cu 72 de persoane care au primit interdicţie să pătrundă pe teritoriul european şi ale căror active sunt blocate. În plus, vineri, UE a extins baza juridică ce permite înscrierea mai multor entităţi pe listă.

De menţionat, însă, că liderii europenii au atitudini diferite cu privire la amploarea şi severitatea sancţiunilor, în măsura în care anumite state membre, precum Italia şi Germania, au relaţii economice foarte strânse cu Moscova.

Bursele ruseşti, în cea mai lungă perioadă de declin din ultimele şase luni

Acţiunile de pe pieţele din Rusia au scăzut ieri, pentru a şasea zi la rând, iar randamentul obligaţiunilor de stat a urcat pe fondul speculaţiilor potrivit cărora ţara se va confrunta cu noi sancţiuni.

Indicele Micex al Bursei din Moscova a coborât cu 2,6%, la 1.386,10 puncte, iar RTS - cu 2,9%, la 1.239,13. Perioada de declin pentru pieţele ruseşti este cea mai lungă din ianuarie până în prezent. Titlurile "Gazprom", cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia, s-au depreciat cu 2,3%, la 136,01 ruble.

Tot ieri, randamentul obligaţiunilor suverane ruse denominate în ruble, cu scadenţa în 2027, a urcat cu 21 de puncte de bază (0,21 puncte procentuale), la 9,25%, cel mai ridicat nivel din 6 mai până în prezent.

În opinia analiştilor, economia Rusiei ar putea creşte cu 0,5% anul acesta, cel mai încet ritm din 2009, când PIB-ul ţării a scăzut.

Cameron: "Dacă Putin nu-şi schimbă abordarea faţă de Ucraina, atunci Europa şi Occidentul trebuie să-şi schimbe fundamental abordarea faţă de Rusia".

Rubla s-a depreciat cu 0,2% ieri, la 35,19 unităţi/dolar, la fel şi faţă de euro, consemnând un curs de 47,59 unităţi.

Tensiunile privind Ucraina au generat, ieri, creşterea preţului aurului pe pieţele internaţionale. La ora 11:35, la Comex New York, cotaţia metalului galben cu livrare în decembrie a urcat cu 0,2%, la 1.313 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb