Doctoratele vor fi însoţite de cursuri de etică şi integritate academică

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 martie 2018

Doctoratele vor fi însoţite de cursuri de etică şi integritate academică

Ministerul Educaţiei a simplificat metoda de aprobare a noilor domenii doctorale. În­fiinţarea unui nou domeniu va fi aprobată de minister în baza propunerilor primite de la Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi a Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Cum în ultimul deceniu au existat mai multe controverse legate de felul în care diverşi politicieni şi-au obţinut doctoratele, ministerul anunţă că începând cu anul universitar 2018-2019, instituţiile de învăţământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat trebuie să demonstreze că au şi cursuri de etică şi integritate academică: "Ordinul minis­trului Educaţiei Naţionale nr. 3353/20.03.2018 reglementează posibilitatea aprobării de către Ministerul Educaţiei Naţionale a noi domenii de doctorat, în şcoli doctorale acreditate în cadrul instituţiilor de învăţământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD), la cererea acestora. Pentru a aproba introducerea noului domeniu, MEN solicită IOSUD îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: să aibă aprobarea senatului universitar privind înfiinţarea noului domeniu în cadrul unei şcoli doctorale, să desfăşoare activitate de cercetare relevantă în domeniu, să organizeze programe de studii universitare de licenţă şi master acreditate în domeniul pentru care solicită aprobarea, să demonstreze includerea în planurile de învăţământ, pentru toate programele de studii universitare organizate, a cursurilor de etică şi integritate academică, începând cu anul universitar 2018 - 2019, să aibă cel puţin 3 cadre didactice sau de cercetare (dintre care cel puţin două sunt titulare cu func­ţia de bază în instituţia de învăţământ superior solicitantă) şi să facă dovada postării publice a celui mai recent raport anual de autoevaluare a şcolii doctorale. Conform prevederilor ordinului, pentru aprobarea noului domeniu de doctorat, MEN va solicita Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi a Certificatelor Universitare (CNATDCU) punctul de vedere cu privire la situaţia resursei umane implicate şi îndeplinirea criteriilor de integritate, iar Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), un punct de vedere cu privire la posibilitatea susţinerii de către instituţia solicitantă a noului domeniu de doctorat pe baza rezultatelor celei mai recente evaluări instituţionale. Înfiinţarea noului domeniu de doctorat solicitat va fi aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, în baza propunerilor primite de la CNATDCU şi ARACIS. Una dintre noutăţile introduse de acest ordin o reprezintă necesitatea îndeplinirii condiţiei ca instituţiile de învăţământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat să demonstreze includerea în planurile de învăţământ, pentru toate programele de studii universitare organizate, a cursurilor de etică şi integritate academică, începând cu anul universitar 2018 - 2019."

Trebuie spus că imediat după instalarea noului ministru al Educaţiei, Rectorul Universităţii din Bucureşti şi fost ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a demisionat din toate funcţiile pe care le ocupa în cadrul CNATDCU, decizia fiind urmare a declaraţiilor făcute Valentin Popa, actualul ministru al Educaţiei, în timpul audierilor din Parlament: "Vă rog să luaţi notă de demisia mea din toate funcţiile pe care le ocup în cadrul CNATDCU: membru în Consiliul General, Preşedinte al Comisiei de Filosofie, membru al Comisiei de Filosofie. Prezenţa mea în acest Consiliu ar fi total irelevantă şi ar induce unui observator imparţial de bună credinţă falsa impresie a unui acord de fond între viziunea dumneavoastră şi a mea cu privire la standardele eticii academice, în timp ce mie îmi este evident, urmărind declaraţiile publice de astăzi ale domniei voastre, că aş fi pus în situaţia de a accepta compromisuri care sunt inacceptabile". Valentin Popa a declarat că se discută prea mult despre plagiate, fiind umbrite astfel valorile învăţământului românesc, în condiţiile în care nici legea nu prevede exact unde se pun ghilimelele!

Cel mai cunoscut scandal legat de un doctorat este cel care îl are în prim-plan pe fostul premier Victor Ponta. În 2003, Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională", coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcţie. În 2012, săptămânalul britanic de ştiinţă "Nature" a publicat în ediţia online ştirea potrivit căreia Victor Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat. Lucrarea premierului a fost analizată de Consiliul Naţional de Ates­tare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică a anunţat că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Pe 20 iulie 2012, şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată. În 2014, Victor Ponta a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii din Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003. În 2016, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a recomandat Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, deoarece lucrarea acestuia nu respectă standardele de etică. În octombrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului minis­trului Educaţiei prin care CNATDCU i-a retras titlul de doctor în Drept.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb