Dodon cere demisia viceministrului Apărării, pentru că le-a permis militarilor să participe la exerciţii în Ucraina

Cristina Radu
Internaţional / 8 septembrie 2017

Igor Dodon

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a interzis militarilor moldoveni prin ordin să părăsească teritoriul statului fără acceptul scris din partea sa. Acesta i-a solicitat prim-ministrului Pavel Filip iniţierea procedurii de demitere a viceministrului apărării, Gheorghe Galbura şi iniţierea unei anchete de serviciu pentru a identifica persoanele care au refuzat să se supună deciziei sale vizând interzicerea participării la stagiul de pregătire "Rapid Trident 2017" din Ucraina, potrivit agenţiei News.ro.

Preşedintele Republicii Moldova a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă "În temeiul articolului 87, aliniatul 4 din Constituţie, a articolului 26 şi 29 din Legea cu privire la apărarea naţională, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, am semnat un ordin prin care interzice participarea militarilor din cadrul Forţelor Armate ale Republicii Moldova la exerciţii, operaţiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale şi oricare alt tip de activitate, desfăşurate peste hotarele ţării fără acordul prealabil al comandantului suprem al Forţelor Armate. Acest ordin se va aduce la cunoştinţă întregului efectiv al Forţelor Armate şi este obligatoriu spre executare".

Dodon a declarat că militarii sunt obligaţi să execute ordinile comandantului suprem al Forţelor Armate: "Nimeni nu părăseşte teritoriul Republicii Moldova cu acceptul scris al comandantului suprem. S-au terminat interpretările, stagieri, exerciţii militare, Gata!". El a spus că participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire a adus cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, banii ce puteau fi folosiţi cu alte scopuri.

Dodon a explicat: "Atunci când ei spun de calificarea militarilor, pierderi bugetare, Filip nu ştiu ce spunea acolo. Din contra voi plătiţi transportul militarilor. Voi aţi cheltuit bani bugetari ca ei să meargă acolo, dar spuneţi că nu vă ajung bani pentru salarii la profesori, la pensii, dar daţi pentru transport ca să participe la exerciţii militare. Cu ce scop?". Acesta a subliniat: "Eu niciodată nu am stopat participarea misiunilor de pacificare. Anul acesta au fost două sau trei. Sunt gata să examinez şi participarea la exerciţii militare, dar nu în ţară unde este război, nu cu NATO sau Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Daţi să vedem interesul militarilor, daţi să-i ajutăm cu ceva, dar să nu plătim 1,5 milioane de lei pentru transport, ca ei să plece cu autocarele. Pentru ce? Care este valoarea adăugată?".

Acesta a spus: "M-am adresat prim-ministrului. Solicit categoric iniţierea procedurii de demisie a viceministrului Apărării, care este acum responsabil de tot ce se petrece în minister. Am dispus iniţierea unei anchete de serviciu în cadrul Forţelor Armate cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem şi aplicarea de sancţiuni de retrogradare în grade militare şi retrogradare în funcţie".

Premierul Pavel Filip a reamintit că "Guvernul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităţilor Armatei Naţionale". Premierul Pavel Filip l-a rugat pe viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, şi pe ministrul Justiţiei, Vladimir Cibotaru, să identifice soluţii pentru evitarea blocajului. Dodon a cerut demisia lui Galbura care se face vinovat în opinia preşedintelui de plecarea militarilor moldoveni la exerciţii.

Guvernul a aprobat miercuri participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire "Rapid Trident" din Ucraina, chiar dacă Igor Dodon a anunţat anterior că interzice participarea la eveniment a contingentului Armatei Naţionale. Dodon a anunţat drept răspuns suspendarea hotărârii Guvernului, deoarece prin adoptarea acestei decizii, executivul a încălcat prevederile legii vizând apărarea naţională. Dodon a scris pe Facebook că, pentru prima dată în calitatea de şef al statului, a decis să facă uz de dreptul său constituţional care prevede că şeful statului "suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale".

Reprezentanţii Guvernului au anunţat că militarii moldoveni vor participa la stagiul de pregătire, indiferent de decizia preşedintelui. Decizia şefului statului nu a putut să fie considerată legală deoarece aparatul Preşedintelui nu a prezentat la acea etapă un document oficial la Curtea Constituţională vizând motivele care au stat la baza suspendării Hotărârii Guvernului, au considerat reprezentanţii, conform sursei.

Republica Moldova este reprezentată de 57 de militari din Batalionul 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 "Moldova". Stagiul de instruire "Rapid Trident 2017" va avea loc în perioada 7-23 septembrie la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina. La stagiu participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb