Autorităţile americane i-au acuzat pe doi foşti manageri de la grupul bancar francez Societe Generale că au luat parte la o schemă vizând manipularea Libor (London Interbank Offered Rate), rata dobânzii practicată pe piaţa londoneză, a anunţat joi Ministerul american al Justiţiei, informează Reuters şi AFP.
Danielle Sindzingre, 54 de ani, fostă responsabilă cu activităţile globale de trezorerie la Societe Generale şi subordonata sa Muriel Bescond, 49 de ani, fost directoare a trezoreriei din Paris, ambele de naţionalitate franceză, au fost inculpate de un tribunal federal din New York pentru că au trimis informaţii false pe piaţă cu privire la dobânzile la care Societe Generale a putut să împrumute bani.
"Integritatea pieţelor noastre financiare depinde de faptul că fiecare din participanţi să transmită informaţii complete şi exacte", a subliniat procurorul federal al tribunalului din New York, Bridget Rohde, potrivit Agerpres.
Procurorii susţin că în perioada mai 2010 - octombrie 2011, Sindzingre, Bescond şi alte persoane care nu au fost acuzate au făcut ca Societe Generale să furnizeze date false privind dobânzile care au fost utilizate la stabilirea ratei Libor pentru dolari americani. Aceste date false trimise de inculpaţi au dus la dobânzi Libor mai mici pentru dolari americani, afectând milioane de tranzacţii care aveau legătură cu acest indicator şi provocând pagube de peste 170 de milioane de dolari pieţelor financiare globale.
În replică, banca franceză Societe Generale a anunţat vineri că va coopera cu autorităţile americane. "Societe Generale a primit o solicitare oficială de a furniza informaţii din partea mai multor autorităţi, inclusiv din partea Departamentului american al Justiţiei, în legătură cu trimiterea de date către British Bankers Association pentru stabilirea anumitor indicatori, inclusiv London Interbank Offered Rates (LIBOR). Societe Generale cooperează cu autorităţile care derulează investigaţia", a informat banca franceză într-un comunicat.
Libor, utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.
Libor a devenit sinonim cu corupţia după ce mai mulţi traderi au fost acuzaţi de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari şi condamnarea mai multor bancheri din întreaga lume. În urma acestor scandaluri de corupţie, la finele lunii trecute Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare din Marea Britanie (FCA) a anunţat că acest indicator va fi eliminat până la finele lui 2021, urmând a fi înlocuit cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.