Parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail şi Iulian Lorincz, au depus o iniţiativă legislativă care are scopul de a asigura o mai bună desfăşurare a alegerilor europarlamentare în străinătate, informează news.ro.
Astfel, proiectul propune o serie de măsuri astfel încât, începând cu alegerile din 2024, să nu mai fie situaţii în care un număr însemnat de cetăţeni să nu-şi poată exercita dreptul de vot.
"În 2019, USR a organizat zeci de sesiuni de lucru în diverse ţări şi comunităţi, cu participarea cetăţenilor care au stat la cozi imense sau nu au putut vota, a unor membri ai birourilor secţiilor de votare şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice. Sugestiile rezultate au fost înaintate Comisiei speciale comune a Parlamentului care le-a luat în considerare alături de alte observaţii şi propuneri, rezultând un pachet legislativ solid, a cărui implementare a dus la o bună desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din 2019 şi parlamentare din 2020. Ne dorim ca aceste măsuri care au facilitat exercitarea dreptului de vot şi care au conferit mai multă transparenţă şi corectitudine procesului electoral la ultimele două rânduri de alegeri să fie puse în aplicare şi la alegerile europarlamentare care vor avea loc anul viitor",a declarat senatorul USR Radu Mihail, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
Printre măsurile incluse în proiectul USR se numără:
- posibilitatea de a vota prin corespondenţă;
- posibilitatea ca votul să se desfăşoare pe durata a două zile;
- extinderea perioadei de votare după ce s-au închis secţiile, dacă la coadă se mai află încă persoane;
- posibilitatea deschiderii unor secţii de votare suplimentare la solicitarea comunităţilor de români din străinătate;
- generarea listelor de vot electronice;
- monitorizarea prezenţei la vot prin intermediul tehnologiei care împiedică votul multiplu (SIMPV);
- operatori de calculator/tabletă în secţii;
- proces clar de completare a membrilor birourilor electorale din străinătate.
"Considerăm că aceste măsuri sunt foarte necesare pentru a evita situaţiile inacceptabile prin care au trecut cei care au votat în străinătate în 2019. Au fost atunci oameni care au stat ore întregi la cozi. Trebuie să obligăm statul să deschidă un număr suficient de mare de secţii şi ca ele să fie deschise astfel încât toată lumea să poată vota. Din fericire, avem deja mecanismele implementate la ultimele două rânduri de alegeri - prezidenţiale şi parlamentare. Tot ce trebuie să facem acum este să transpunem bunele practici de acolo la europarlamentare, fără să fie nevoie să reinventăm roata", a precizat deputatul USR Iulian Lorincz, conform sursei citate.