Dolarul a consemnat, în intervalul 9-13 iunie, cel mai mare câştig săptămânal din 2005 până în prezent, în raport cu euro, în condiţiile în care traderii au speculat că banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) va majora dobânzile anul acesta, ca să combată inflaţia. Speculaţiile au avut la bază declaraţia făcută de preşedintele Fed,Ben S. Bernanke, declaraţie potrivit căreia riscurile la adresa economiei americane au scăzut.
Pe de altă parte, dolarul a fost impulsionat de faptul că Irlanda a respins, prin referendum, Tratatul de la Lisabona, noua Constituţie Europeană.
Moneda americană a încheiat ultima zi a săptămânii trecute, la New York, cu un curs de 1,5380 unitati/euro, comparativ cu 1,5439 unitati/euro în ziua anterioară. În cursul zilei de vineri, dolarul a atins 1,5303 unităţi/euro, cel mai ridicat curs de după 8 mai. Săptămâna trecută, dolarul s-a apreciat cu 2,5% faţă de euro, aceasta fiind cea mai importantă creştere înregistrată din iunie 2005 până la ora actuală.
Analiştii arată că, vineri, s-a produs o schimbare foarte bruscă a sentimentului investitorilor faţă de dolar. În opinia specialistilor, economia SUA pare destul de rezistentă, iar Fed începe să privească foarte atent acest lucru.
Richard Franulovich, strateg principal la "Westpac Banking" Corp. din New York, este de părere că există o intenţie serioasă de apărare a dolarului şi se pare că "au trecut zilele în care acesta a fost neglijat".
Traderii cred că, în luna august, Fed îşi va majora dobânda de referinţă cu cel puţin 0,25%. Acum, dobânda Fed este de 2%.
Menţionăm că, tot vineri, cotaţia petrolului brut a scăzut cu aproape doi dolari, după ce ministrul de resort din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, a declarat că preţurile record de pe această piaţă sunt "nejustificate", iar compania de stat din regat va începe să extragă dintr-un zăcământ nou.
Preţul petrolului cu livrare în luna iulie a scăzut cu 1,88 dolari (1,4%), la 134,86 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. Săptămâna trecuta, cotaţia tiţeiului a coborat cu 2,7%.