Moneda americană s-a depreciat, ieri, pe pieţele externe, apropiindu-se de recordul minim al tuturor timpurilor faţă de euro, după ce "American Express" Co., cea mai mare companie de credit carduri din SUA, a anunţat că profitul său a scăzut întrucât mulţi dintre clienţi nu mai pot să-şi achite debitele. Totodată, "Wachovia" Corp., banca americană care, în urmă cu două săptămâni, l-a angajat în funcţia de director executiv pe fostul subsecretar de stat în Ministerul Finanţelor, Robert Steel, a raportat pierderi record pentru trimestrul al doilea: 8,9 miliarde de dolari, anunţând că reduce dividendul cu 87%. În aceste condiţii, pe piaţă s-au amplificat temerile legate de adâncirea problemelor economiei SUA - cea mai mare din lume.
Dolarul a avut un curs de 1,5913 unităţi/euro la ora 10:26 a.m., pe piaţa din Londra, respectiv 1,5923 unităţi/euro la 08:13 a.m., la New York, faţă de 1,5922 în ziua anterioară. Ulterior, dolarul s-a mai redresat, ajungând la 1,5870 unităţi pe euro, după ce ministrul american al finanţelor, Henry Paulson, a anticipat că Legislativul va aproba, săptămâna aceasta, un act nomativ menit să refacă încrederea în finanţatorii ipotecari "Fannie Mae" şi "Freddie Mac". Totodată, preşedintele Federal Reserve Bank of Philadelphia, Charles Plosser, a declarat că banca centrală ar trebui să majoreze dobânzile "mai degrabă mai curând, decât mai târziu", ca să reducă inflaţia.
La data de 15 iulie, dolarul a înregistrat cursul minim istoric - 1,6038 unităţi/euro.
Analiştii sunt de părere că traderii vor căuta, în continuare, oportunităţi să vândă dolari, dat fiind că piaţa imobiliară din SUA şi profiturile pe care le raportează companiile în această perioadă arată că fundamentale economiei SUA sunt slabe. În plus, susţin specialiştii, deficitul bugetar al SUA va efectua presiuni asupra dolarului.