Dolarul a înregistrat, în intervalul 29 septembrie - 3 octombrie, cel mai important câştig săptămânal de la momentul introducerii euro pînă în prezent, ca urmare a sporirii cererii pentru finanţare în moneda SUA, pe fondul crizei mondiale a creditelor.
Bancnota verde a avut un curs de 1,3796 unităţi/euro vineri, la New York, faţă de 1.3819 unităţi/euro în ziua anterioară. Săptămîna trecută, dolarul a câştigat 5,6% faţă de moneda unică europeană, aceasta fiind cea mai importantă apreciere de la momentul introducerii euro, în 1999.
Analiştii sunt de părere că dolarul ar trebui să aibă o evoluţie bună în continuare, fiind cel mai lichid activ. "Cererea foarte puternică pentru dolari este, încă, evidentă", a precizat Marc Chandler, strateg în cadrul "Brown Brothers Harriman & Co." din New York.
Euro a fost influenţat în mod negativ şi de declaraţia făcută, joi, de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, privind discuţiile din consiliul guvernatorilor pe marginea unei reduceri a dobânzilor. Săptămâna trecută, BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la nivelul maxim al ultimilor şapte ani, 4,25%.
Planul de salvare a băncilor din SUA, aprobat
Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat, vineri, cu 263 de voturi pentru şi 171 împotrivă, planul de salvare a sistemului financiar, votul venind la două zile după aprobarea Senatului. Planul, în valoare de 700 de miliarde de dolari, acordă Trezoreriei americane posibilitatea de a interveni în sectorul financiar-bancar, confruntat cu o criză majoră.
Preşedintele american, George W. Bush, a declarat, după votul din Cameră, că planul este "esenţial pentru a ajuta economia americană să supravieţuiască furtunii financiare", avertizând însă că "va trece o perioadă" până când efectele acestuia se vor face simţite. "Am arătat lumii că Statele Unite ale Americii vor stabiliza pieţele financiare şi-şi vor păstra un rol major în economia mondială", a declarat liderul Casei Albe, care a şi promulgat planul de salvare a băncilor americane.