În primul trimestru, moneda SUA a pierdut 8,4% faţă de euro
Dolarul a înregistrat, în intervalul 24-28 martie, cel mai puternic declin săptămânal al ultimilor doi ani, în raport cu euro, întrucât traderii sunt tot mai convinşi că banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va continua să reducă dobânzile, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) nu va recurge la vreo modificare.
Moneda SUA a avut un curs de 1,5798 unităţi/euro vineri, la New York, comparativ cu 1,5779 unităţi/euro în ziua anterioară. Săptămâna trecută, dolarul s-a depreciat cu 2,4% faţă de euro, acesta fiind cel mai important declin săptămânal consemnat după luna ianuarie 2006. La data de 17 martie 2008, dolarul a înregistrat cursul minim al tuturor timpurilor: 1,5903 unităţi/euro. În primul trimestru al lui 2008, dolarul a scăzut cu 8,4% faţă de euro, moneda europeană fiind stimulată de faptul că piaţa valutară nu mai aşteaptă ca BCE să-şi reducă dobânzile anul acesta.
Robert Sinche, şef al departamentului de strategie valutară globală din cadrul "Bank of America" Corp., a doua bancă a Statelor Unite, a declarat, citat de postul de radio Bloomberg: "Majoritatea băncilor centrale se concentrază pe inflaţie, care face presiuni asupra economiilor naţionale, numai Fed, deşi îngrijorată de creşterea preţurilor de consum, este mult mai concentrată pe riscul de scădere a economiei". În opinia lui Robert Sinche, acesta este motivul pentru care Fed nu ţine pasul cu celelalte bănci centrale, iar dolarul îşi continuă declinul.
De menţionat că, vineri, euro a fost influenţat în mod pozitiv şi de declaraţiile lui Axel Weber, membru în consiliul guvernatorilor BCE. Acesta a precizat că instituţia pe care o reprezintă va creşte costul împrumuturilor, dacă inflaţia va accelera.