Dolarul s-a apreciat vineri, pe pieţele externe, înregistrând cursul maxim din ultima lună în raport cu euro, după ce guvernul de la Washington a publicat raportul privind situaţia de pe piaţa americană a muncii. Potrivit cifrelor Departamentului Muncii, numărul locurilor de muncă din economia americană a scăzut cu 51.000 în luna iulie, analiştii aşteptând mai mult: un minus de 75.000. De precizat că statele de plată din SUA au pierdut poziţii pentru a şaptea lună consecutiv. Rata şomajul a crescut la 5,7% luna trecută, de la 5,5% în iunie, şi este cea mai ridicată din martie 2004 până în prezent.
Pe de altă parte, euro a slăbit în urma publicării datelor privind scăderea vânzărilor retail din Germania, în luna iunie: -1,4%, în vreme ce analiştii aşteptau un declin de numai 0,5%, după creşterea de 0,5% din mai. În aceste condiţii, este puţin probabil ca Banca Centrală Europeană să recurgă la o majorare a dobânzii de referinţă, care ar avea un impact pozitiv asupra dinamicii monedei unice.
Dolarul a încheiat săptămâna cu un curs de 1,5551 unităţi/euro, în creştere cu 0,3% vineri faţă de joi, când a fost de 1,5603 unităţi/euro. În cursul zilei de 1 august, moneda SUA a atins o cotaţie de 1,5515 unităţi/euro - cea mai ridicată din 24 iulie până la momentul actual. Săptămâna trecută, dolarul s-a apreciat cu 1% faţă de euro, acesta fiind cel mai important câştig consemnat după mijlocul lunii iunie.
Analiştii arată că ritmul de pierdere a locurilor de muncă încetineşte în SUA, ceea ce stimulează moneda americană. Dar, ei atrag atenţia ca tendinţa de apreciere ar putea fi limitată de creşterea şomajului, care ar putea amplifica temerile legate de slăbirea economiei.
Ascensiunea de vineri a dolarului a fost limitată de revenirea pe curs ascendent a preţului petrolului. Acesta a câştigat 3,6% în cursul ultimei zile a săptămânii trecute, ajungând la 128,60 dolari/baril, însă a încheiat şedinţa de la New York Mercantile Exchange cu 125,10 dolari barilul. Creşterea a survenit după ce vicepremierul israelian, Shaul Mofaz, a declarat că Iranul se îndreaptă către "un progres major" în programul său nuclear. Iranul este al doilea producător de ţiţei din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).