Dolarul, supus presiunilor înaintea deciziei Fed privind dobânda cheie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 17 septembrie 2015

Inflaţia scade în SUA, traderii cred că Fed va majora dobânda abia în octombrie

Banca Elveţiei, aşteptată să menţină dobânda

Moneda americană, dolarul, s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de euro, după ce autorităţile de la Washington au anunţat o scădere surprinzătoare a inflaţiei din SUA (-0,1%), luna trecută, ceea ce a redus şi mai mult aşteptările privind o eventuală majorare a dobânzii cheie de către banca centrală (Federal Reserve - Fed), la finele reuniunii care se încheie astăzi.

Înaintea publicării datelor privind inflaţia, dolarul urcase faţă de moneda europeană. Însă, ulterior, la ora 10.16, pe piaţa din New York, dolarul a coborât cu 0,3%, la 1,1299 unităţi/euro.

În condiţiile în care datele oficiale arată că inflaţia din SUA a scăzut în august pentru prima oară din ianuarie, traderii cred, în proporţie de 49%, că Fed nu va înăspri politica sa monetară mai devreme de luna viitoare.

Fed menţine dobânzile în intervalul 0-0,25% din decembrie 2008.

OCDE: "Incertitudinile privind politica Fed - o ameninţare la adresa economiei"

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este de părere că Federal Reserve ar trebui să înceapă să crească dobânda săptămâna aceasta, însă a avertizat că incertitudinile privind calea viitoare de înăsprire a politicii monetare reprezintă o ameninţare la adresa economiei.

"Nu contează dacă Fed ia mâine (n.r. - astăzi) sau în decembrie decizia de majorare a dobânzii. Contează drumul pe care îl va urma după acest moment, respectiv modul în care îl va comunica", a declarat Catherine Mann, economist-şef al OCDE, citată de presa internaţională.

Menţionăm că, astăzi, în aceeaşi zi în care Fed ia o decizie privind dobânda cheie, Banca Elveţiei (SNB) are programată, de asemenea, o reuniune de politică monetară. Majoritatea analiştilor preconizează că SNB va menţine dobânda, în condiţiile în care economia ţării continuă să fie fragilă.

Conform unui sondaj realizat de Reuters săptămâna trecută, banca centrală a Elveţiei va păstra dobânda la nivelul curent cel puţin până la finele anului viitor, în condiţiile în care încearcă să deprecieze francul.

În prezent, ţinta dobânzii Libor la trei luni pentru franci este în intervalul -1,25 -0,25%.

SNB a subliniat că "are spaţiu" ca să mai ducă dobânda în teritoriu negativ, însă majoritatea economiştilor estimează că, în viitorul apropiat, banca nu va recurge la nicio modificare.

Odată cu deprecierea dolarului, preţul futures al aurului a urcat ieri, pe piaţa americană. La ora 10.13, cotaţia aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 1,4%, la 1.117,50 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb