Dominic Bruynseels: BCR nu va schimba dobânzile la credite

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2011

Dominic Bruynseels

Dominic Bruynseels

Banca Comercială Româ-nă (BCR) nu va reduce costurile la credite, ca urmare a deciziei Băncii Centrale de tăiere a dobânzii cheie la 6%, a declarat, ieri, Dominic Bruynseels, preşedintele băncii.

Domnia sa a adăugat: "Nu există o relaţie puternică între dobânzile practicate de Banca Naţională a României (BNR) şi cele practicate de bănci pentru clienţii lor. Nu va exista o schimbare a dobânzilor la credite, la BCR".

Preşedintele BCR a adăugat că modificările costurilor la credite ţin mai degrabă de costurile de finanţare şi marjele de risc ale băncilor.

Dominic Bruynseels a declarat că regulamentul BNR, privind restricţionarea creditelor de consum, va avea un impact minim asupra creditelor de retail din BCR.

Domnia sa a precizat: "Suntem aliniaţi deja la noile norme pentru că nu am crescut creditarea de consum în valută. Majorarea avansului la creditele ipotecare este într-adevăr o mişcare sensibilă, dar nu ne va afecta prea mult pentru că cele mai multe finanţări pe care le acordăm sunt prin Prima Casă".

În schimb, restricţiile la creditele ipotecare vor afecta piaţa, deoarece va deveni mai dificilă achiziţia de locuinţe scumpe, potrivit domniei sale.

Preşedintele BCR a mai precizat că piaţa bancară îşi va reveni lent, în condiţiile în care principalul motor este creditarea corporate.

Activitatea de creditare de la BCR nu a mers bine pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii şi pe cel al microîntreprinderilor, ca urmare a efectelor crizei, care se simt în capitalul şi colateralul acestora, a precizat Dominic Bruynseels.

Profitabilitatea în sectorul bancar va fi afectată de nivelul ridicat al cos-turilor de credit, de presiunea marjelor de dobândă şi cererea de creditare redusă, a adăugat domnia sa.

Preşedintele BCR a precizat că provizioanele de risc au crescut, la finalul lunii septembrie, la 663 de milioane de lei, de la 488 milioane de lei, la sfârşitul lui iunie. Volumul împrumuturilor neperformante a urcat la 356 milioane de euro, în trimes-trul al treilea, de la 110 milioane de euro, în trimestrul anterior, potrivit domniei sale.

"Pe segmentul corporate, creditele neperformante vor continua să creas-că, dar într-un ritm mult mai lent", a declarat Dominic Bruynseels.

Situaţia nu stă mai bine nici la capitolul provizioane.

Domnia sa a precizat: "Creşterea nivelului de provizionare ne afectează foarte mult. În 6-9 luni, nu ne aşteptăm la îmbunătăţirea provizioanelor din cauza efectelor de pe piaţă".

Volumul depozitelor a ajuns, după primele nouă luni ale anului, la 184 miliarde de lei, în creştere cu 0,1%, de la începutului anului şi cu 3,6% mai mult, faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Acest lucru reflectă "starea de nervozitate a oamenilor legată de deciziile de investiţie şi de împrumut", potrivit preşedintelui BCR, care a adăugat că oamenii sunt încă "tensionaţi" în privinţa salariilor şi a locurilor de muncă.

BCR va face restructurări de personal

BCR va face restructurări de personal, ca să atingă cerinţele de business, a declarat Dominic Bruynseels. Domnia sa a dat ca exemplu biroul de recuperări coroporate, unde este nevoie de mai mulţi angajaţi care să facă faţă numărului mare de clienţi, apărut ca urmare a efectelor crizei. În schimb, la front office, nu este necesar un număr mare de angajaţi, a mai adăugat preşedintele BCR.

"Nu vom avea acelaşi număr de oameni care vor face aceleaşi lucruri", a precizat domnia sa.

Bruynseels: Sunt realist în privinţa economiei

Efectele directe ale situaţiei de pe plan internaţional vor fi reduse asupra economiei noastre, în timp ce efectele indirecte vor crea probleme mari, afectând încrederea, potrivit şefului BCR.

Domnia sa a declarat: "Toată situaţia îi face pe oameni să fie mai puţin încrezători în a lua decizii mari. (...) Nu sunt pesimist în privinţa economiei, ci mai degrabă realist".

Dominic Bruynseels a precizat că economia ţării noastre are oportunităţi de creştere atunci când vine vorba despre infrastructură şi fonduri europene. Domnia sa a adăugat: "Sectorul construcţiilor este încâ la un nivel redus şi îşi revine slab, în timp ce consumul privat a intrat pe un teritoriu pozitiv. (...) Vestea bună este că proiectele de infrastructură prind contur, dar efectele vor deveni vizibile doar mai târziu".

Un alt punct forte al economiei noastre îl reprezintă înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, cu care BCR se află în discuţii pentru îmbunătăţirea procesului de absorb-ţie a fondurilor europene, potrivit şefului BCR.

Bruynseels: Intrarea BCR în acţionariatul "Oltchim" este o opţiune

Posibilitatea intrării BCR în acţionariatul "Oltchim" (simbol OLT), prin conversia datoriilor combinatului în acţiuni este una dintre opţiunile pe care banca le analizează, susţine Dominic Bruynseels.

Domnia sa a declarat: "Suntem în discuţii cu Ministerul Economiei privind viitoarele opţiuni, ţinând cont de privatizarea combinatului, iar aceste discuţii continuă. Este una dintre opţiunile la care ne uităm".

BCR şi Banca Transilvania s-au declarat interesate în realizarea conversiei datoriilor în titluri OLT, potrivit datelor Ministerului Economiei.

Joaquin Almunia, Comisarul pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE), a declarat, luna trecută, că CE a cerut autorităţilor române "angajamentul clar" şi calendarul privatizării "Oltchim", analizând în acelaşi timp posibilitatea conversiei datoriilor în acţiuni în cazul combinatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb