DONALD TUSK: Liderii europeni au adoptat în unanimitate principiile directoare ale negocierii Brexitului

Andrei Stan
Internaţional / 30 aprilie 2017

Donald Tusk (Sursa foto: Facebook)

Donald Tusk (Sursa foto: Facebook)

  • document ataşat Principiile directoare ale negocierilor privind Brexitul
    apasă aici pentru a descărca.

    Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat sâmbătă că liderii europeni au aprobat în mod unanim, în cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit, transmit Reuters şi BBC.

    "Liniile directoare adoptate în unanimitate. Mandatul politic ferm şi corect pentru discuţiile privind Brexitul este pregătit", a scris preşedintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter.

    Liderii europeni au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a aproba în unanimitate principiile directoare anunţate la finalul lunii martie de Donald Tusk.

    Oficialii europeni susţin că votul în sine a durat în jur de un minut şi a fost urmat de ropote de aplauze din partea liderilor UE27, potrivit News.ro.

    "#EUCO: Unitatea în acţiune: UE27 a adoptat în mai puţin de 15 minute principiile directoare pentru articolul 50 #Brexit", a scris preşedintele Comisiei Europene, pe Twitter.

    Aceste principii directoare au fost prezentate într-o primă variantă la doar două zile după declanşarea articolului 50, fiind ulterior finalizate în cadrul reuniunii de joi a Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene (UE).

    Ţările membre urmează să adopte ulterior o serie de directive mai detaliate pentru negocieri, într-o reuniune programată pentru 22 mai, în care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

    Totuşi, primele negocieri ar urma să înceapă doar după alegerile anticipate convocate de Theresa May, care încearcă astfel să-şi întărească poziţia de negociere în faţa blocului comunitar.

    UE a respins cererea britanicilor de a purta încă de la început negocieri paralele asupra acordului privind Brexitul şi asupra "relaţiei viitoare", în special a celei comerciale dintre Londra şi Bruxelles.

    Ulterior, Tusk a precizat că trebuie să existe un "progres suficient" în negocierea unor probleme cheie înainte de a se trece la discuţii despre relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

    Prima variantă a principiilor directoare a amintit de marile priorităţi ale UE în vederea încheierii unui acord cu privire la despărţirea de Regatul Unit.

    Bruxellesul vrea să clarifice cu prioritate soarta celor peste trei milioane de cetăţeni europeni din Regatul Unit şi a celor peste un milion de britanici care locuiesc în ţările Uniunii Europene.

    UE va vrea, de asemenea, să înlăture incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord (provincia britanică) şi va cere ca Londra să-şi "onoreze toate angajamentele" financiare asumate până la încheierea, în 2020, a exerciţiului bugetar actual.

    Comisia Europeană (CE) a evaluat factura pentru finalizarea Brexitului între 55 şi 60 de miliarde de euro.

    Donald Tusk a îndemnat ţările UE să rămână unite în timpul negocierilor pentru Brexit

    Preşedintele Consiliului European a îndemnat sâmbătă ţările Uniunii Europene să rămână parte a unui front comun în timpul negocierilor, precizând că inclusiv britanicii vor avea de câştigat atât timp cât ajung la un acord cu privire la Brexit, relatează AFP.

    Înaintea summitului de la Bruxelles, Donald Tusk a declarat: "Noi trebuie să rămâne uniţi sub forma grupului UE27. Doar în acest mod putem să încheiem aceste negocieri, ceea ce înseamnă că unitatea noastră este în interesul Regatului Unit".

    De asemenea, liderul european a precizat că există necesitatea unor garanţii solide pentru cetăţenii şi familiile a căror viaţă va fi afectată pe ambele părţi ale canalului Mânecii după Brexit.

    "Asta trebuie să fie prioritatea Uniunii Europene şi Regatului Unit", a completat preşedintele Consiliului European.

    Donald Tusk a făcut referire la soarta incertă a celor trei milioane de cetăţeni europeni care locuiesc în Marea Britanie, precum şi a unui milion de britanici care locuiesc în prezent în ţările UE.

    El a reafirmat că blocul comunitar doreşte o "viitoare relaţie puternică" cu vecinul său, dar a avertizat că "înainte de a discuta despre viitor, trebuie reglementat trecutul".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb