Toate părţile au ajuns la un numitor comun în scandalul dopajului instituţionalizat chiar dacă părerile sunt complet diferite. Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat că nu va contesta decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a exclus Rusia timp de doar doi ani din competiţiile internaţionale majore, în urma scandalului de dopaj.
Din cauza dopajului instituţionalizat, Rusia a fost exclusă timp de doi ani din competiţiile internaţionale majore, dar sportivii ruşi vor putea concura sub un drapel neutru dacă nu au fost niciodată suspendaţi pentru dopaj, a stabilit TAS, la 17 decembrie. WADA, care a dorit să sancţioneze înşelăciunile repetate ale Rusiei, prin ascunderea unui sistem de dopaj instituţionalizat, a cerut patru ani de suspendare şi condiţii drastice pentru ca sportivii ruşi să poată concura sub un steag neutru.
Agenţia mondială a salutat totuşi acest verdict, dar a precizat că este dezamăgită că nu au fost respectate toate recomandările sale. "WADA este dezamăgită de faptul că TAS nu a acceptat toate consecinţele propuse de agenţie pentru o perioadă de patru ani", se arată într-un comunicat. Dar un posibil apel la Curtea Federală Elveţiană nu ar fi făcut posibilă soluţionarea fondului cazului, a explicat agenţia. Măsurile impuse ruşilor, care se vor încheia la 16 decembrie 2022, includ Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară şi Jocurile de iarnă de la Beijing, din 2022. Acestea vor afecta în primul rând simbolurile statului rus, peminţându-le sportivilor să concureze sub un drapel neutru dacă nu au fost niciodată condamnaţi pentru dopaj.
Luna trecută, agenţia anti-doping din Rusia, RUSADA, anunţa că nu va face apel împotriva deciziei TAS. Într-o declaraţie de presă, RUSADA susţinea că nu va contesta verdictul, "punând mai presus de orice interesele sportivilor ruşi". La 17 decembrie 2020, TAS a înjumătăţit o interdicţie pe patru ani impusă de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) împotriva sportivilor ruşi în decembrie 2019. În baza acelei interdicţii, numele, steagul şi imnul Rusiei sunt excluse din competiţiile olimpice din cauza manipulării mostrelor de laborator şi a datelor privind dopajul. RUSADA consideră verdictul TAS "greşit şi unilateral", dar salută respingerea sancţiunilor mai aspre propuse de WADA.