Dosar penal la DIICOT, după ce Raiffeisen Bank a fost atacată de hackeri

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2018

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi a deschis un dosar penal în care cercetează un atac al unor hackeri asupra bancomatelor Raiffeisen Bank. Conform reprezentanţilor băncii, incidentul a avut loc în septembrie 2016, organele de urmărire penală începând investigaţiile imediat. "Banca a cooperat cu acestea, oferind toate informaţiile pe care le aveam", ne-au transmis sursele citate, menţionând: "Banca a luat toate măsurile pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete. Securitatea este o preocupare continuă a băncii pentru a preîntâmpina atacurile informatice şi a răspunde permanent complexităţii lor. Demn de subliniat este că niciun client la băncii nu a suferit niciun prejudiciu, iar de la acel incident (acum un an şi jumtatate) nu am mai avut niciun incident similar. În legătură cu incidentul din septembrie 2016, din informaţiile pe care le avem, o persoană a fost deja trimisă în judecată".

Jurnaliştii de la BZI au scris, ieri, că, într-o singură seară, simultan, au fost scoşi toţi banii din zeci de bancomate care aparţineau Raiffeisen Bank: "Mai exact, este vorba despre 32 de bancomate din Iaşi, Bucureşti, Suceava, Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Orăştie şi Crevedia". Publicaţia locală scrie că ar fi vorba despre 3,8 milioane lei, adică aproximativ 860.000 de euro.

Conform informaţiilor publicate de ziarul ieşean, se bănuieşte că este vorba despre o reţea rusească de hackeri. Jurnaliştii de la BZI au scris: "În spatele acestui jaf se află o grupare de crimă organizată, al cărui lider este cel mai probabil în Rusia. Printre membrii grupării se află unii dintre cei mai buni hackeri existenţi în acest moment pe această piaţă neagră a infracţionalităţii. Au cunoştinţe de informatică cu adevărat impresionante şi au reuşit să facă lucruri absolut incredibile doar cu un calculator. Au trimis un mesaj către Raiffeisen Româ­nia al cărui expeditor apărea ca fiind Banca Centrală Europeană. «Emailul conţinea un fişier RTF în ataşament, fişier care exploata o vulnerabilitate a aplicaţiei informatice Microsoft Word şi care avea instalat un program maliţios denumit Cobalt Strike», se arată în unul dintre rapoartele interne ale băncii. Pe baza acestui program maliţios, (...) au reuşit să obţină controlul la toate bancomatele acestei bănci în România.

Practic, hackerii puteau comanda unui bancomat să emită banii, iar acest aparat se conforma comenzii primite. Dacă acea comandă era în sensul că bancomatul trebuie să elibereze toţi banii pe care îi are disponibili, atunci acest fapt devenea realitate".

Potrivit sursei citate, practic, hackerii aveau nevoie doar de suficiente persoane care să colecteze banii din bancomate.

BZI mai arată că, din cei 3,8 milioane lei, au fost recuperaţi 80.000 lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ..Astia is baieti dastepti nu gluma ! Nu dau in cap la nimeni si nici nu distrug bunuri ale statului sau privatului ! EI lucreaza doar din taste ! Stiu cu ce se maninca chestile astea la care noi cei multi ne uitam cu gura cascata si ne miram precum toantele, si ne bucuram in felul nostru, chiar visam si ne-am dori si noi sa procedam ca acesti tineri majoritatea, si ASI in ale PC-ului, insa timpul si vremurile ne-au cam lasat in urma la acest k-pitol ce tine de tehnologiile inalte deoarece noi numai suntem copii cu mintea proaspata ce recepteaza usor informatiunile cele noi.....860.000 de Euroi ciorditi_inteligent si de la distanta_...Un fleac pt. banca !...Ii recupereaza Ei cumva, insa nu de la hackeri ci de la Fraierii de Creditori si Debitorii romani indatorati pe viata la aceste banci..Eu asa cred..Ei nuuu vor fi in pierdere niciodata !!.....In rest..~cu Felicitari Hackerilor~__...Si datii bataie baaa' caci inca sunteti prin comparatie undeva la coada clasamentului in materie de Ciordeli destepte facute doar din condei si pe hirtii >____>__....~Ha~Ha~Ha~.....

    ..Astia is baieti dastepti nu gluma ! Nu dau in cap la nimeni si nici nu distrug bunuri ale statului sau privatului ! EI lucreaza doar din taste ! Stiu cu ce se maninca chestile astea la care noi cei multi ne uitam cu gura cascata si ne miram precum toantele, si ne bucuram in felul nostru, chiar visam si ne-am dori si noi sa procedam ca acesti tineri majoritatea, si ASI in ale PC-ului, insa timpul si vremurile ne-au cam lasat in urma la acest k-pitol ce tine de tehnologiile inalte deoarece noi numai suntem copii cu mintea proaspata ce recepteaza usor informatiunile cele noi.....860.000 de Euroi ciorditi_inteligent si de la distanta_...Un fleac pt. banca !...Ii recupereaza Ei cumva, insa nu de la hackeri ci de la Fraierii de Creditori si Debitorii romani indatorati pe viata la aceste banci..Eu asa cred..Ei nuuu vor fi in pierdere niciodata !!.....In rest..~cu Felicitari Hackerilor~__...Si datii bataie baaa' caci inca sunteti prin comparatie undeva la coada clasamentului in materie de Ciordeli destepte facute doar din condei si pe hirtii >____>__....~Ha~Ha~Ha~.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb