DOSAR RCS&RDS: Dan Voiculescu a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 mai 2016

Dan Voiculescu a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare

Antena TV Group SA trebuie să plătească o amendă penală de 350.000 de lei

Decizia nu este definitivă

Intact Media Group: Vom contesta hotărârea instanţei în dosarul RCS&RDS

Dan Voiculescu a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Instanţa a dispus ca această pedeapsă de doi ani închisoare să fie contopită cu cea de 10 ani primită anterior în dosarul ICA, rămânând pedeapsa de 10 ani. Acesta a fost acuzat de complicitate la şantaj în formă continuată.

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru şantaj în formă continuată, iar Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la şantaj în formă continuată.

În acelaşi dosar, Şerban Pop, fostul preşedinte al ANAF, a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare de informaţii secrete de serviciu.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, totodată, condamnarea SC Antena TV Group SA la plata unei amenzi penale de 350.000 de lei.

În schimb, instanţa a dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi a societăţilor SC Intact Publishing şi SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de şantaj şi complicitate la şantaj în formă continuată.

Decizia nu e definitivă.

Intact Media Group a anunţat ieri că va contesta hotărârea Curţii de Apel Bucureşti.

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi Dan Voiculescu au fost trimişi în judecată pe 1 octombrie 2013, fiind acuzaţi de şantajarea administratorului firmei RCS&RDS, Ioan Bendei.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al ANAF Şerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, care este şi singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi firmele Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Publishing. Ei sunt acuzaţi în legătură cu folosirea acelor instituţii media (televiziuni, publicaţii online şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu şi persoanele juridice Antena Tv Group şi Intact Publishing sunt acuzate de şantaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu şi SC Antena 3, de complicitate la şantaj, iar Şerban Pop, fost şef ANAF, în funcţie la data faptelor, de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

Procurorii susţin: "În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând Antena TV Group la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi".

Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziţia inculpaţilor Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu în 8 mai şi difuzat în perioada 9 - 30 mai cu o frecvenţă de 5 ori pe zi - în total de 401 ori, de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group şi Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate să evite efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condiţiile impuse.

Procurorii susţin: "Informaţiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop, preşedinte ANAF. Astfel, în februarie, acesta din urmă i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Şerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF".

DNA menţionează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional, deţinute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de Bendei, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate, precizează Agerpres. De asemenea, el a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie 2013 către Ioan Bendei şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie.

DNA mai arată că, în 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu.

KOVESI DESPRE DOSARUL INTACT - RCS/RDS:

"Pe durata instrumentării, nu am cunoscut/discutat cu nicio persoană din compania parte vătămată"

Procurorul - şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că atât la data înregistrării la DNA a dosarului Intact-RCS/RDS, cât şi pe durata instrumentării acestuia nu a cunoscut personal şi nu a discutat cu nicio persoană din conducere sau cu foşti ori actuali angajaţi ai companiei care este parte vătămată în dosar.

"Dosarul nr.129/P/2013, prin care mai multe persoane - directori şi acţionari ai Trustului Intact - au fost trimişi în judecată, a fost înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie la data de 24 aprilie 2013, înainte de numirea mea în funcţia de procuror - şef al DNA. Atât la data înregistrării dosarului la DNA, cât şi pe durata instrumentării acestuia nu am cunoscut personal şi nu am discutat cu nicio persoană din conducerea sau cu angajaţi/foşti angajaţi ai companiei care este parte vătămată în dosar", menţionează Kovesi, potrivit unui comunicat al DNA.

Ea precizează că rechizitoriul nu a fost confirmat de procurorul şef al DNA, ci de procurorul - şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei.

"Simpla împrejurare că, de-a lungul timpului, am avut relaţii personale cu persoane angajate la o societate comercială nu poate să afecteze imparţialitatea sau legalitatea unui dosar instrumentat de colegii mei din cadrul DNA. Orice fel de atacuri defăimătoare la adresa mea, inclusiv a vieţii mele personale, vor impune un demers ferm, prin folosirea căilor legale", a adăugat şefa DNA.

Potrivit comunicatului citat, precizările procurorului-şef al DNA vin ca urmare a unor "afirmaţii mincinoase şi denigratoare" făcute în două emisiuni transmise de postul de televiziune Antena 3.

Vedetele postului Antena 3 au speculat recent că relaţia dintre Laura Kovesi şi un angajat RCS-RDS ar fi afectat ancheta în dosarul în care directorul trustului Intact este acuzat de şantajarea grupului RCS-RDS.

Dosarul a fost înregistrat iniţial în data de 19 aprilie 2013 la PÎCCJ, iar la scurt timp a fost declinat la DNA, perioadă în care Kovesi ocupa funcţia de înalt reprezentant la misiunea României la Bruxelles pe probleme de justiţie şi luptă anticorupţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. IN ACEASTA TELENOVELA AVEM DE A FACE CU, BA PE A MATI,

    LA A AJUNS BLESTEMELE CELOR CARE AU TRANSPIRAT SI INBOLNAVIT PT. A UMPLE CONTURILE ,CRESCENDO, FIECARE NAS ISI ARE NASUL UN IMPERIU SE CLADESTE IN GENERATII NU IN 2 DECENII

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb