Incidentele electorale nu au lipsit nici de la acest scrutin, în ciuda măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Interne, care a mobilizat la nivel naţional 45.500 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri, dintre care 20.800 au asigurat protecţia secţiilor de vot, potrivit comunicatelor de presă emise ieri de instituţia publică. Deşi efectivele Ministerului Afacerilor Interne, au asigurat măsurile de protecţie a celor peste 18.960 de secţii de votare, constituite la nivel naţional, ieri au fost primite 277 de situaţii de încălcare a legii în contextul situaţiei alegerilor parlamentare. 116 sesizări nu s-au confirmat, iar 22 erau aseară în curs de verificare. Patru dintre sesizări au fost trimise pentru soluţionare către Biroul Electoral Central şi cinci către Birouri Electorale Judeţene.
Poliţiştii au întocmit 67 dosare penale cu privire la infracţiuni electorale şi au aplicat 104 sancţiuni contravenţionale: 67 de avertismente şi 37 amenzi în valoare de peste 100.000 lei.
Astfel, în judeţul Mehedinţi, oamenii legii au constatat că o tânără a apărut că a votat atât la o secţie de votare din judeţ, cât şi la o secţie din Franţa. Din verificările efectuate de poliţişti s-a stabilit că tânăra s-ar fi prezentat la secţia din Franţa unde şi-ar fi exercitat dreptul de vot. În urma cercetării efectuate, s-a constatat că la secţia de votare din judeţul Mehedinţi trei femei având diverse calităţi în cadrul comisiei secţiei de vot, ar fi votat fără a avea acest drept şi ar fi semnat pe listele electorale, iar ulterior ar fi introdus buletinele de vot în urne, în numele tinerei şi al mamei sale, fără ca acestea două fie prezente la secţia de votare. Persoanele respective sunt cercetate penal pentru fraudarea votului.
• Tentative de fraudare a votului, ultraj şi distrugere
În urma unui apel la 112, poliţiştii din Motru, jud Gorj, au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că unui alegător i-au fost înmânate 3 buletine de vot pentru alegerea membrilor Senatului. În urma cercetărilor, incidentul se confirmă. Până la sosirea echipei operative, cele 3 buletine de vot au fost anulate. A fost întocmit dosar penal.
Un cetăţean s-a prezentat la o secţie de votare din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, pentru a vota, dar după ce a ieşit din cabina de vot a cerut alte buletine de vot pretextând că a votat greşit. Membrii biroului electoral au refuzat să îi dea alte buletine, aşa că cetăţeanul le-a rupt pe cele pe care votase. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru distrugere.
Poliţiştii din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană din comuna Cocora a încercat să voteze la o secţie de votare, deşi votase la altă secţie, fapt pentru care s-a ales cu dosar penal pentru tentativă de fraudare a votului. Tot cu dosar penal privind aceeaşi infracţiune s-a ales şi un bărbat din judeţul Dolj care, deşi votase pe lista suplimentară, ar fi încercat să mai voteze o dată pe listă permanentă la o altă secţie de votare.
Un alt incident a fost consemnat în localitatea Siliştea, din judeţul Călaraşi, unde poliţistul care însoţea echipa care se deplasa cu urna mobilă a observat că unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot şi neglijenţă în serviciu. O persoană s-a prezentat la o secţie de votare din judeţul Cluj sub pretextul că doreşte să ofere membrilor biroului electoral ciocolată. A fost scoasă din incintă de un angajat MAI, moment în care a început să se manifeste violent şi să facă ameninţări grave. S-a întocmit dosar penal pentru ultraj.
Un cetăţean din localitatea Ion Ghica din judeţul Ialomiţa, aflat în stare de ebrietate, a încercat să deschidă uşa secţiei de votare, trăgând de cele 3 sigilii, dar a fost oprit şi imobilizat de un angajat MAI. Acum este cercetat pentru rupere de sigilii.
Poliţiştii din localitatea botoşăneană Darabani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, preşedinte al unei secţii de votare, a fost admisă în corpul experţilor electorali în baza unei declaraţii în care susţinea că nu este membru al niciunui partid politic, dar s-a constatat că, de fapt, este consilier local din partea unui partid politic. A fost întocmit dosar penal pentru fals în declaraţii şi uz de fals. Poliţiştii din Municipiul Galaţi au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat a primit un buletin de vot pentru Senat şi două pentru Camera Deputaţilor, dar în loc să semnaleze greşeala, a votat pe toate cele 3 buletine.
La alegerile de ieri, au avut dreptul să voteze pentru prima dată 495 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani chiar în ziua alegerilor parlamentare. Ministerul de Interne a mai anunţat că sâmbătă şi duminică, în vederea exercitării dreptului la vot, serviciile de evidenţă a persoanelor au eliberat aproape 15.000 cărţi de identitate şi în jur de 560 cărţi de identitate provizorii.
• Diana Şoşoacă, dosar penal pentru promovarea Mişcării Legionare
Deputatul european Diana Iovanovici-Şoşoacă, şefa partidului SOS şi candidat pentru Senat, s-a ales ieri cu un dosar penal după ce a participat în comuna Snagov, din judeţul Ilfov, la un eveniment de comemorare a lui Corneliu Zelea Codreanu, liderului Mişcării Legionare. Şefa SOS însoţită de mai multe persoane a mers, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la troiţa dedicată lui Corneliu Zelea Codreanu, din Tâncăbeşti pentru a-l comemora pe liderul legionar, iar evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Dianei Şoşoacă.
"E dreptul meu să consider pe cine vreau eu patriot", spune Diana Şoşoacă în videoclipul de pe Facebook.
IPJ Ilfov a anunţat ieri că a deschis un dosar penal în acest caz.
"Poliţiştii IPJ Ilfov efectuează cercetări, în cadrul unui dosar penal, întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de OUG 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, art. 5, respectiv «Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi»", au anunţat reprezentanţii IPJ Ilfov.
Diana Şoşoacă a declarat ulterior pe pagina de Facebook că prin deschiderea acestui dosar penal se urmăreşte arestarea ei şi a continuat să încalce legea, sfidând dispoziţiile electorale care interzic desfăşurarea campaniei electorale după ora 7 a zilei de sâmbătă, 30 noiembrie. Într-un live care a durat mai multe ore pe Facebook, Diana Şoşoacă le-a cerut ieri, 1 decembrie, ziua alegerilor parlamentare, de mai multe ori urmăritorilor să iasă în număr mare la vot, că are nevoie de ei şi să voteze SOS. Deputata europeană a afirmat chiar că nu îi pasă că va fi acuzată de încălcarea legislaţiei electorale, deşi ne aflam în plină zi de vot.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 16:44)
Așa îi învață sosoaca.