Dosarul 10 august, în aşteptarea deciziei de redeschidere a cercetării penale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 12 octombrie 2020

Tribunalul Bucureşti va decide, vineri, 16 octombrie, soarta dosarului instrumentat cu privire la acţiunile fostei conduceri a Jandarmeriei Române în cadrul evenimentelor ce au avut loc în Piaţa Victoriei, în 10 august 2018. Magistraţii bucureşteni vor stabili, în camera de consiliu, fără accesul presei, dacă vor redeschide sau nu dosarul 10 august în care ar figura ca inculpaţi, la solicitarea DIICOT, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române şi comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul de Interne.

Dacă dosarul va fi redeschis, cei patru ar urma să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. De asemenea, dosarul se va redeschide şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, iar cercetările vor fi coordonate de Parchetul Militar.

Fosta şefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunţat în 4 august că a infirmat clasarea unora dintre acuzaţiile împotriva şefilor Jandarmeriei din Dosarul 10 august, după numeroase apeluri din societatea civilă care au protestat faţă de decizia iniţială a procurorul DIICOT Doru Stoica de a clasa dosarul. În primă fază, Hosu a trimis solicitarea, în mod eronat, la Curtea de Apel Bucureşti, care şi-a declinat competenţa către Tribunalul Bucureşti.

Amintim că în 10 august 2018, la Mitingul Diasporei pentru apărarea statului de drept şi independenţei justiţiei - eveniment la care au participat peste 100.000 de oameni - mii de bătrâni, femei şi copii au avut de suferit în Piaţa Victoriei, după ce jandarmii au intrat în forţă în oameni, în încercarea de a evacua centrul Capitalei. În urma violenţelor asupra manifestanţilor paşnici din 10 august 2018, au fost deschise patru dosare penale, care vizează săvârşirea mai multor infracţiuni.

Dosarul privind acţiunile conducerii Jandarmeriei şi violenţele exercitate de jandarmi a fost deschis în noaptea de 10 spre 11 august 2018 de procurorul militar Bogdan Pîrlog, cauza fiind ulterior preluată de DIICOT. Până acum niciunul dintre cei responsabili pentru intervenţia în forţă din Piaţa Victoriei nu a fost trimis în judecată, chiar dacă urmărirea penală împotriva lor a început în 21 septembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb