Curtea de Apel Bucureşti a admis excepţia ridicată de avocaţii şefilor Jandarmeriei referitoare la incompetenţa instanţei şi a dispus ca dosarul 10 august să fie trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. Instanţa a respins iniţial cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauză, precum şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Sebastian Cucoş, prin apărător.
Decizia Curţii de Apel reprezintă încă o amânare în acest dosar, care timp de doi ani a stat ba la Parchetul Militar, ba la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), până a intervenit o ordonanţă de clasare infirmată parţial săptămâna trecută de procurorul-şef Giorgiana Hosu. Aceasta a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie, dar ordonanţa ei trebuie aprobată de Curtea de Apel Bucureşti, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.
Acum dosarul se va plimba între instanţe şi va primi un alt termen, după ce Curtea de Apel Bucureşti va motiva decizia de declinare a competenţei. În cazul în care Tribunalul Bucureşti îşi va declina şi el competenţa, conflictul de competenţă va fi soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care va stabili definitiv instanţa penală compententă. Dar acest fapt înseamnă alte termene, alt timp pierdut în Dosarul 10 august.
Dacă magistratul de la Tribunalul Bucureşti va declara că instanţa este competentă să judece cauza respectivă şi dacă va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.
În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul "'10 august'' şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.
Giorgiana Hosu arată că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.
De asemenea, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali - şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.
În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.