Dosarul Bancorex, scos din nou de la "naftalină"?

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2013

Dosarul Bancorex, scos din nou de la "naftalină"?

Răzvan Temeşan: "Dosarul Bancorex nu a fost niciodată secret"

Dan Pascariu: "Eu nu am lucrat niciodată la Bancorex"

Ionel Blănculescu: "Nu mai este niciun praf de şters de pe dosarul Bancorex"

Săptămâna trecută, umbla vorba prin presă că dosarul Bancorex ar urma să fie redeschis şi să se "şteargă praful" de pe cele "peste 6.000 de file secretizate", aflate în arhiva Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Cu toate că faptele penale au fost prescrise de la momentul declanşării scandalului, potrivit unor surse citate de presă, odată cu posibila redeschidere a anchetei, ar putea fi executate mai multe fonduri de investiţii, principalele ţinte urmând să fie cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Întrucât Dan Pascariu şi Răzvan Temeşan au fost indicaţi în media drept preşedinţii fostei Bancorex, ziarul BURSA i-a contactat pe cei doi, pentru a le solicita o reacţie în legătură cu informaţia vehiculată.

"Eu nu am lucrat niciodată la Bancorex", ne-a transmis actualul preşedinte al consiliului de administraţie al Tarom, Dan Pascariu, continuând: "Eu am fost doar la Banca Română de Comerţ Exterior, de la care am plecat la sfârşitul anului 1993, începutul lui 1994, lăsând banca cu un profit de 200 milioane de dolari. Bancorex a devenit după ce am plecat eu, prin 1994-1995, iar în ceea ce priveşte documentele, nu ştiu ce să spun. Ar trebui întrebaţi cei care au fost atunci, pe vremea Bancorexului, în conducere. Eu nu pot spune nimic".

Fostul director al băncii, Răzvan Temeşan, ne-a spus că dosarul nu a fost niciodată secret: "Este prima dată când aud că ar fi fost secretizat dosarul Bancorex. Cred că este un joc făcut de cineva". Domnia sa ne-a precizat că datoriile au fost recuperate şi că informaţia mediatizată nu are o substanţă în acest caz. Răzvan Temeşan ne-a declarat: "Pentru a prelua portofoliul de credite al Bancorex, statul a plătit 580 milioane de dolari, în titluri de stat, şi a recuperat 800 milioane, prin 2008-2009. Probabil că acum suma e şi mai mare. Ştiu că a recuperat mai mult decât dublu titlurile de stat care au fost date pentru un portofoliu şi nimic nu a fost secret".

Ionel Blănculescu, preşedintele fostei Autorităţi pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) şi actualul consilier onorific al premierului Victor Ponta, ne-a transmis că nu mai este nimic rămas spre "dezgropare" în dosarul Bancorex. Domnia sa ne-a precizat: "Cum să şteargă praful? Nu mai este niciun praf acolo. Care ar fi raţiunea? SIF-urile nu au fost datornice, ci acţionarii unor datornici. Bancorex a trecut prin toate furcile Parchetelor la AVAB, cazurile au fost trimise în instanţă, au răspuns cu averile lor. Bancorex este zero la această oră. Singurul lucru care se mai poate face privind cazul Bancorex este să pornească o investigaţie în sens invers şi să vedem cine a adus instituţia în situaţia respectivă".

Potrivit unor surse din piaţă, subiectul readucerii în atenţie a dosarului Bancorex nu îl constituie banca în sine şi o posibilă nouă anchetă, ci situaţia lui Dan Pascariu la Tarom. Domnia sa ar fi ţinta unor atacuri mediatice, menite să îi grăbească plecarea de la conducerea Consiliului de Administraţie al companiei aeriene, ne-au precizat sursele.

Preşedintele SIF2 Moldova, Costel Ceocea, nu s-a arătat afectat de această informaţie apărută în presă. Domnia sa ne-a precizat: "Nu ştiu despre ce este vorba şi nu pot comenta această «ştire», cu ghilimele. Avem majoritatea proceselor câştigate, am recuperat sume foarte importante, sunt în rapoartele noastre publice. Pe de altă parte, această situaţie nu poate decât să ne avantajeze". La momentul respectiv, dacă s-ar fi respectat efectiv clauzele contractuale, nu ar fi existat aceste probleme, ne-a mai precizat preşedintele SIF2.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In 1990 s-a pus problema de catre fosta Securitate (actualele servicii secrete, de fapt anumite grupari care le controleaza acum pe toate): Cum ne protejam? Cum ne imbogatim? Cum luam acum ce trebuie sa luam, pe care Ceausescu il proteja atat, considerandu-l "bun public"? BRCE-Bancorex a fost primul lucru, dandu-se credite tuturor celor ce trebuiau sa se imbogateasca; apoi, creditele nu s-au dat inapoi, iar Bancorex a fost falimentata; apoi, a fost preluata de BCR, care avea lichiditati si care putea "rostogoli" situatia in asa fel incat in 20 de ani sa se uite tot; intre timp, ideea este ca toti cei 2000-3000 de activi si cei 5000-7000 de pasivi din servicii sa se autoprotejeze, sa devina clasa medie din Romania, avand bineinteles anumite paravane drept clasa de varf, bogatii nostri de ieri si de azi. La o rigoare, foarte normal. Numai ca, tara s-a ales cu vreo cateva mii de Ceausisti, care nu au construit prea multe in 23 de ani, care au incurajat furtul, coruptia, au distrus educatia, medicina, padurile, valorile de referinta, au facut mai mult rau decat a facut socialismul in 50 de ani - au distrus si speranta. De aceea, romanii intelepti si onesti au plecat din Romania, o parte ramanand aici cu sperante minime, crezand ca odata imbogatiti, acei oameni vor dezvolta ceva in tara lor, demonstrand un altruism social normal, o constiinta sociala normala la oameni. Dar...? Asa ca dl. Pascariu a fost acolo cand s-au dat creditele, ca si altii, care au plecat apoi - strategie interesanta folosita in mod natural - altii au venit si au inchis banca. Asa, niciunii nu sunt raspunzatori decat pe jumatate de ce s-a intamplat - unii pot spune ca acele credite s-au dat normal, iar ceilalti ca eu au preluat banca cu creditele date, si ca de vina sunt cei care nu le-au inapoiat. Iar cei care le-au inapoiat au disparut, s-au transformat, au transferat banii prin conturi straine, prin partide, acum fiind politicienii de vaza ai Romaniei, cei care au sustinut permanent PSD-ul, PNL-ul si poate chiar PDL-ul, ba chiar si alte partide noi, conduse de oamenii care l-au "ajutat" pe Ceausescu sa plece din lumea noastra... Este vreun alt adevar istoric al ultimilor 20 de ani?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb