DOSARUL "CASE PENTRU GENERALI" Corneliu Dobriţoiu, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Anticorupţie / 23 martie 2015

Actualizare 18:06 Dobriţoiu: "Demisionez din funcţia de preşedinte al Comisiei de apărare"

Ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corneliu Dobriţoiu anunţă demisia sa din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine publică şi Siguranţă Naţionala din Senat, arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Consider că se impune un astfel de gest de onoare pentru că nu vreau ca din cauza unei speţe juridice personale să pun presiune pe colegii mei din PNL, partid care mi-a oferit sprijinul său şi m-a desemnat să-l reprezint în funcţii înalte de demnitate publică. Voi continua să lupt pentru demonstrarea nevinovăţiei mele în faţa instanţei, convins fiind de imparţialitatea judecătorilor şi a principiilor statului de drept. Voi rămâne loial PNL şi a politicilor sale, iar la momentul intrării în vigoare a modificărilor statutare, le voi respecta ad-literam", a declarat senatorul Corneliu Dobriţoiu.

(A.C.)

-----------

Actualizare 15:10

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, azi, de Înalta Curte, la un an de închisoare cu suspendare, Francisc Radici a primit o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, iar Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi, în dosarul "Case pentru generali".

(Alexandru Costea)

----------

Instanţa Supremă ar urma să anunţe, astăzi, verdictul în dosarul "Case pentru generali", în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi 10 generali şi colonei au cumpărat ilegal locuinţe de serviciu la preţuri subevaluate.

În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată pentru fapte similare: general de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor, general maior în rezervă Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, general maior în rezervă Francisc Radici, general maior în rezervă Constantin Năstase, general locotenent în rezervă Sergiu Medar, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc, colonel în rezervă Ionel Vizitiu, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei, toţi cadre militare MApN la data faptelor, şi general de brigadă în rezervă Corneliu Duţă, comandant al Garnizoanei Bucureşti la data faptelor.

Procurorii au reţinut că, în perioada 1999 - 2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării Naţionale, s-a implicat în atribuirea în condiţii nelegale a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de beneficiari - cadre militare cu funcţii de conducere din MApN.

"Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiţie a unor locuinţe de serviciu şi a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanţă cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenţionat a acestor locuinţe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat inculpaţilor Şerban Floarea, Radici Francisc, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe", susţine DNA.

Vânzarea în regim subvenţionat a acestor locuinţe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naţionale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obţinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenţionat.

Procurorii susţin că ceilalţi inculpaţi au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale.

Prejudiciul reţinut în cauză este în sumă de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preţ diminuat faţă de valoarea de inventar a fiecărei locuinţe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părţi vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb