DOSARUL DEZINFECTANŢILOR DIN SPITALE Patronul Hexi Pharma, audiat de procurori timp de patru ore

Ziarul BURSA #Companii / 10 mai 2016

Patronul Hexi Pharma, audiat de procurori timp de patru ore

Actualizare 20:31

Patronul Hexi Pharma a dat explicaţii timp de patru ore în ancheta dezinfectanţilor diluaţi. informează Digi 24.

Dan Alexandru Condrea a fost chemat la Parchetul General şi a discutat cu procurorii despre produsele pe care le vindea în spitale.

Până acum, nimeni nu a fost pus sub învinuire, însă există două infracţiuni pentru care procurorii au deschis dosarul.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:16 Cioloş: "Reglementările pentru testele pe infecţii nosocomiale nu au fost modificate din 1982"

Premierul Cioloş a declarat astăzi că în perioada următoare vor fi modificate mai multe acte normative din domeniul medical, unul dintre acestea vizând testele pentru infecţiile nosocomiale din spitale, care nu a mai fost modificat din 1982.

"O hotărâre de guvern cu sancţiuni o să intre pe ordinea de zi a Guvernului de mâine. La fel, este un ordin de ministru care va fi semnat astăzi. Pe săptămâna viitoare vom veni cu un alt ordin de ministru care să vizeze mai ales partea de teste pe infecţiile nosocomiale, acel ordin care din 1982 nu a mai fost modificat, ba chiar după '90 au fost eliminate mai multe lucruri de acolo, ceea ce a făcut ca în momentul de faţă chiar şi aceste teste de sanitaţie nu sunt făcute după o procedură care să fie foarte clar definită. În consecinţă, nici în momentul în care se fac verificările eficienţei produselor în spitale nu avem o procedură clară la nivel naţional", a afirmat Cioloş la sediul Ministerului Sănătăţii.

Primul ministru a adăugat că vor fi făcute "clarificări" în privinţa procedurilor de achiziţie a biocidelor.

"Vom veni şi cu nişte clarificări în privinţa procedurilor de achiziţie a biocidelor, în aşa fel încât să ne asigurăm că în toate spitalele, chiar dacă contractele se fac la nivelul spitalelor, sunt respectate aceleaşi proceduri şi aceleaşi standarde vizavi de calitatea produselor respective. (...) Vom veni cu precizări şi prevederi mai clare legate de toate contractele care se vor semna de acum înainte pentru aceste produse tocmai pentru a ne asigura că produsele de acum înainte vor avea calitatea care este prevăzută în contract. Să nu ne mai limităm doar la preţ sau la aceste verificări care sunt făcute la intrarea pe piaţă", adăugat Cioloş.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:36 Cioloş, în cazul Hexi Pharma: "Sper ca mâine să avem primele rezultate pe testele de concentraţie"

Premierul Dacian Cioloş a declarat că în cursul zilei de mâine e posibil să fie făcute publice primele rezultate pe testele de concentraţie la produselor de la Hexi Pharma, teste realizate la ICECHIM.

"Sper eu ca începând de mâine să avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentraţie care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmând ca în zilele următoare să se preleveze probele şi să se facă testele şi de la celelalte firme producătoare care livrează produse în România. O să le facem proporţional şi cu cota de piaţă, ca să avem reprezentare cât mai bună a prezenţei acestor produse în spitale. Obiectivul este să ne asigurăm că produsele care se folosesc pentru dezinfecţie în spitale sunt la calitatea scontată şi îşi fac treaba", a afirmat premierul în urma unei întâlniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sănătăţii.

Premierul, care a preluat funcţia de ministru interimar al Sănătăţii după demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu, a mai spus că vor fi continuate testele de sanitaţie din spitale.

"Pe de altă parte am convenit să continuăm şi testele de sanitaţie în spitale, mai ales în spitale şi în secţiile cele mai expuse riscurilor de infecţie, teste încrucişate. S-a făcut deja teste de sanitaţie în toate spitalele, după cum ştiţi, cu anumite rezultate, în urma cărora acum noi facem şi aceste teste de concentraţie, dar am hotărât să reluăm aceste teste de sanitaţie încrucişate - de la un judeţ la altul, dar concentrate în prima fază pe spitalele sau secţiile cu risc de infecţie cel mai mare", a explicat prim-ministrul.

Întrebat ce măsuri va lua dacă testele vor arăta că dezinfectanţii sunt diluaţi, Cioloş a subliniat că Procuratura îşi face "treaba".

"Pe o parte, este Procuratura care îşi face treaba. Procuratura a luat probe cu sprijinul Poliţiei, aşa cum am informat sâmbătă, de la Hexi Pharma. Noi am spus că vom face ancheta administrativă, cu obiectivul de a elimina din uz, fără a aştepta rezultatele anchetei penale, imediat ce constatăm că produsele sunt neconforme. Le eliminăm pentru ca spitalele să le poată înlocui cu produse conforme", a precizat Cioloş.

(S.A.)

-----------

Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, a fost citat astăzi la Parchetul General în scandalul dezinfectanţilor diluaţi, informează Digi 24.

La sosirea la Parchetul General, Dan Condrea nu a răspuns la niciuna dintre întrebările ziariştilor.

Firma lui Dan Condrea, Hexi Pharma, ar fi vândut dezinfectanţi diluaţi în zeci de spitale, iar multe dintre achiziţii ar fi fost făcute prin încredinţare directă sau licitaţii dubioase, potrivit unei serii de dezvăluiri publicate de Gazeta Sporturilor. Mai multe instituţii ale statului s-au sesizat în urma acestor anchete şi au început să facă verificări.

Parchetul General a anunţat ieri că a făcut o "analiză" împreună cu poliţişti şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanţilor din spitale, fiind stabilite şi ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz.

Sâmbăta trecută, anchetatorii au efectuat percheziţii la sediul şi punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum şi la 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, de unde au fost ridicate probe şi documente. Tot atunci, procurorii au făcut percheziţii şi la domiciliul lui Dan Condrea.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat că trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti. Informările au conţinut şi "aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară".

Scandalul dezinfectanţilor s-a soldat şi cu o demisie la nivel înalt. Patriciu Achimaş Cadariu a anunţat ieri că renunţă la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb