DOSARUL HIDROELECTRICA Ioan Mihăilă, primul preşedinte al Bursei, arestat pentru dare de mită

A.Z.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2013

Remus Vulpescu nu a tolerat şpaga.

Remus Vulpescu nu a tolerat şpaga.

Administratorul Energon Power&Gas, asociat în mai multe afaceri cu fiul lui Virgil Ardelean, "vulpea" de la Doi şi-un sfert

Remus Vulpescu, denunţător

Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Ioan Mihăilă (membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi consilier al ministrului Constantin Niţă) şi a lui Eugen Brădean (director de trading la Hidroelectrica). Ioan Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Eugen Brădean, de complicitate la luare de mită şi la dare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ambii au fost demişi din funcţiile pe care le ocupau în Hidroelectrica. Desigur, şi ministrul delegat pentru Energie a renunţat la serviciile lui Mihăilă. Şi numele ministrului Constantin Niţă apare în stenogramele date ieri publicităţii.

Surse judiciare au declarat că Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului finanţelor, Daniel Chiţoiu, a fost denunţătorul în acest caz, în care i se oferea mită pentru încheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro între Hidroelectrica şi firma Energon Power&Gas SRL.

Se pare că Ioan Mihăilă şi-a păstrat vechile obiceiuri. El a fost primul preşedinte al Comitetului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 1995-1997 şi s-a retras din această funcţie după implicarea în scandalul Bankcoop, fiind şi căutat de poliţie o perioadă.

În CV-ul postat pe site-ul Hidroelectrica, Mihăilă scrie că în perioada 1995-1998 "a fost unul din pionierii pieţei locale de capital înfiinţând BVB, Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare, Rasdaq şi Institutul Român de Valori Mobiliare.

În CV-ul lui Ioan Mihăilă nu este trecută şi funcţia de preşedinte CA pe care a ocupat-o la Bankcoop.

Presa din Oltenia a relatat că Ioan Mihăilă este un personaj controversat, care, în urma scandalului creat după falimentarea Bankcoop, a fost urmărit de autorităţi, stând ani buni fugit din ţară. Unii spun că s-ar fi ocupat cu afaceri imobiliare în SUA şi Brazilia. În CV-ul său, Mihăilă arată că, înainte de 1989, a lucrat ca şef de şantier la Hidrocentrala Turnu, apoi la fosta Centrală Industrială de Reţele Electrice de unde a fost înlăturat "pe motive politice". Apoi a fost şef de şantier în cadrul Trustului de Construcţii Hidroenergetice (TCH). În CV, Ioan Mihăilă mai scrie că din 2002 şi până în 2013 a "dezvoltat proiecte imobiliare şi a acordat consultanţă în domenii de specialitate în ţară şi străinătate".

Tot presa din Oltenia a mai scris recent că fiul lui Mihăilă, poartă tot numele de Ioan Mihăilă şi este deputat ARD, singurul parlamentar PNŢCD. Mihăilă Jr. a fost director al Direcţiei de Investiţii în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea.

Brădean s-a ocupat de monitorizarea contractelor de privatizare ale filialelor Electrica

Eugen Brădean a ocupat, din iunie 2008 şi până în iunie 2013, funcţia de director afaceri corporatiste în Electrica SA, ocupându-se de monitorizarea contractelor de privatizare ale filialelor Electrica. Se pare că domnia sa şi-a făcut treaba atât de bine încât rapoartele Curţii de Conturi au semnalat, de la un an la altul, deficienţe tot mai mari în domeniu. Aşa se face că Electrica se judecă acum cu Enel, CEZ şi E.ON la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru nerespectarea contractelor de privatizare.

Prin Electrica SA sunt voci care spun că Brădean ar fi fost dat afară din companie şi luat de bun la Hidroelectrica de echipa ministrului Niţă, dar şi că sunt îngrijorări cu soarta proceselor deschise de Electrica. Tot aceste voci susţin că Eugen Brădean a candidat, anul trecut, fără succes, la o funcţie de conducere din fostul CNVM.

Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă au fost reţinuţi, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro. Potrivit anchetatorilor, în luna octombrie, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiţi defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

"Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul Hidrolectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice", a mai arătat DNA, într-un comunicat.

Firma care ar fi trebuit să cumpere 7 TWh de la Hidroelectrica în următorii patru ani este traderul de energie Energon Power&Gas din Cluj Napoca. Firma este controlată de omul de afaceri Rareş Criste, potrivit presei locale.

Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef al DGIPI, poreclit "vulpea", este asociat în mai multe afaceri cu Rareş Criste.

Potrivit publicaţiei Gazeta de Bistriţa, în 2005 Rareş Criste a intrat în 2005 în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a deţinut controlul alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, şi Sorin Piciu, personaj implicat în afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe, potrivit hotnews. De asemenea, Criste a mai fost asociat şi în SC Amgaz Furnizare, societate implicată în afaceri de anvergură cu societăţile de stat Romgaz şi Distrigaz, care gestionează o parte din gazele naturale din România. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Mureşan care, în momentul de faţă, deţine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy.

Şi alţi directori ai Hidroelectrica vor fi revocaţi din funcţie în şedinţa Consiliului de Supraveghere care va avea loc luni, iar până atunci se aşteaptă demisia lor de onoare, a declarat, ieri, Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere. Consiliul de Supraveghere i-a revocat din funcţie în şedinţa de joi pe Eugen Brădean, directorul de furnizare, şi pe Ovidiu Agliceru, directorul Direcţiei Control Intern, informează Agerpres.

"Pe Agliceru l-am revocat pentru că, în şedinţa din 22 octombrie, s-a abţinut la propunerea lui Brădean privind încheierea unui contract cu Energon Power & Gas. Trebuia să voteze împotrivă, nu să se abţină. Directorii Hidroelectrica au fost numiţi acolo pentru a-şi asuma decizii, nu să se abţină", a mai spus domnul Borza.

Potrivit sursei citate, la şedinţa de luni, 28 octombrie, alţi directori urmează să fie revocaţi. Întrebat care vor fi aceştia, Borza a răspuns: "Toate la timpul lor. Ei se ştiu care sunt, cei din gaşca lui Mihăilă. Cine a venit pe prietenii o să plece. Aici se munceşte, nu accept să existe hoţi în Hidroelectrica. Aşteptăm demisiile lor de onoare în acest weekend".

Pe lângă Brădean şi Agliceru, din Directoratul companiei mai fac parte Mihail Stănculescu, preşedintele Directoratului, Aurel-Lucian Cocoş şi Mihai Teleanu.

Aseară, prin USL, se zvonea că scaunul ministrului Constantin Niţă se clatină serios după ce presa centrală a publicat stenogramele interceptărilor, în care Eugen Brădean îi spunea lui Remus Vulpescu că mita în schimbul încheierii contractului pentru energie ieftină urma să ajungă la "trei-patru persoane" şi credea că, în afară de acestea, ar fi fost şi ministrul Constantin Niţă, dar şi un "băiat cu ochii albaştri".

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) notează, în refereratul cu propunerea de arestare preventivă a lui Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă, că primul s-a întâlnit cu Vulpescu la un restaurant şi i-a "reiterat", cu acest prilej, oferta de "700.000-800.000 de euro" în schimbul facilitării încheierii de contracte pentru energie ieftină de la Hidroelectrica, relatează Mediafax.

"Cu ocazia întâlnirii din data de 11 octombrie, întâlnire ce a avut loc în intervalul orar 15:25 - 16:40 în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center - Pullman, inculpatul Brădean Eugen i-a reiterat numitului Vulpescu Dumitru Remus oferta de 700.000 - 800.000 de euro în schimbul facilitării încheierii de către Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice, pe termen lung", arată procurorii.

"În cuprinsul aceleiaşi discuţii, Brădean Eugen, pentru a întări seriozitatea ofertei făcute, a acceptat remiterea către numitul Vulpescu Dumitru Remus a unui avans de 20 %, aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă de bani, un avans mai consistent de 35%", mai arată anchetatorii.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Jos palaria domnule Vulpescu. Pacat ca nu avem mai multi oameni ca dvs. cu coloana vertebrala, principii si inteligenta extrama. Din cand in cand tara asta trebuie sa arate ca nu avem doar Diaconesti, Becali si propagandisti de doua parale care se vand pe doi lei dar nu valoreaza nici unul.

    1. Nu va entuziasmati degeaba felicitandu-l pe Vulpescu, care este si el en escroc urmarit penal. de catre autoritati. Ce putea sa faca stiindu-se ascultat? A fugit repede sa "deconspire" ceea ce era deja inregistrat, gandind ca vor fi multi care "vor pune botul" si-l vor considera un om cinstit. Iata ca a gandit corect escrocul si se adevereste ca in Romanica sunt multi "botanisti". S-a mai gandit ca poate isi usureaza situatia in cauzele penale care il privesc, dar sper ca justitia nu este la fel de "botanista" precum sunt cei care comenteaza laudativ fapta escrocului.

      Stiindu-se ascultat??? Din ce inteleg denuntul este anterior primei convorbiri. Ce cauze penale il mai privesc pe Remus Vulpescu?

      M-a entuziasmat Vulpescu pentru inteligenta, cinste si atitudine corecta. Nu este normal sa amesteci hotii cu cei cinstiti in aceeasi oala ca "o fi si el la fel" . Pana una alta avem hotii care au furat un miliad de Euro de la Hidroelectrica si sunt bine mersi platind presa justitie etc. si creeand curente de opinie si un om cinstit care a bagat la puscarie un excroc abject. De ce sa nu fac diferenta intre ei? De ce sa nu ma bucur ca un om valoros a pus o lichea dupa gratii.?. Ramane de vazut cat timp licheaua va ramane acolo, dar Vulpescu si-a facut datoria fata de societate! A doua oara!

      A primit pontul ca-s cu serviciile pestev ei si a mimat si el ca le-a luat-o inainte.

    Sa vedeti cum lucreaza acum serviciile sa sterga urmele afacerilor pentru ca astfel de lucruri sau mai intamplat si cineva a luat baniii. Luati la verificat contractele din ultimii 20 de ani sa vedeti cum sa capusat la greu prin off-shore.

    Acum cativa ani parca se plimba o valiza cu spaga de la Alro pe la ministere dar sa risipit incet totul a ramas doar valiza lui Gigi Becali. 

    Iata ca spagile de milioane si zeci de milioane de euro exista si toatge astea se intampla cu protectia serviciilor secrete.  

    Iata unde sunt banii dumneavoastra domnule Ponta !

    Felicitari domnului Vulpescu !  

    In sfarsit apar si Romani adevarati. Bravo Dl.vulpescu.

    Un grup de baieti destepti invart afaceri de calibru, pun in pericol economia nationala, siguranta nationala si defileaza in indivizi capabili, dau lectii de reusite in cariera si afaceri si te privesc de sus. Asteptam si alte demascari, ca sunt din abundenta. Tot respectul domnule Vulpescu!

    Fosti colaboratori.

    Painjenis de mafie,mafie,mafie! si caracatite. 

    De ce inculpatul misogin Borza Remus Adrian a fost urmarit penal si acum judecat in libertate desi s-a folosit timp de cateva luni (faptele sunt din ianuarie-februarie iar urmarirea penala s-a declansat in iulie) de banii furati de la Hidroelectrica in timp ce Bradean si Mihaila desi nici n-au vazut la fata banii mitei ce li s-a promis, sunt cercetati penal in puscarie?

    De ce umblam cu doua masuri d-na Kovesi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb