Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat pronunţarea în procesul Raiffeisen Bank contra ANPC pentru data de 7 decembrie.
Amintim că CAB urma să decidă, astăzi, în procesul deschis de Raiffeisen Bank prin care banca a contestat procesul verbal emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), solicitând anularea lui. În baza acestui proces-verbal, care constată că, în contractele de împrumut, banca are clauze incorecte, ANPC a sancţionat instituţia de credit cu o amendă de 50.000 de lei şi a emis un Ordin prin care s-a dispus încetarea acestor practici.
Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins, în 17 aprilie, sesizarea Raiffeisen Bank, urmând ca, în 28 septembrie, CAB să se pronunţe pe caz.
Raiffeisen Bank a obţinut suspendarea Ordinului ANPC emis în baza procesului-verbal, până la soluţionarea definitivă a procesului.
Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, a depus cerere de intervenţie în procesul deschis de Raiffeisen Bank împotriva ANPC.
Motivarea deciziei date de Judecătoria sectorului 1 precizează, printre altele, că Raiffeisen Bank nu i-a informat pe clienţii săi cu privire la toate aspectele care au influenţă asupra situaţiei lor contractuale în viitor.
Potrivit Instanţei, situaţia de fapt reţinută de către agentul constatator corespunde realităţii, proba faptului că petenta a încălcat prevederile legale fiind făcută de constatarea directă a angajatului intimatei consemnată în actul constatator întocmit cu respectarea normelor legale: "Faptul că banca nu a oferit informaţii consumatorilor cu privire la posibilitatea ca gradul lor de îndatorare să crească exponenţial şi faptul că banca a mărit în mod unilateral dobânda pe baza clauzei abuzive privind caracterul revizuibil al dobânzii sunt probate de înscrisurile depuse la dosarul cauzei de către intimată".
În luna octombrie a anului trecut, ANPC a emis Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, care obligă banca să-şi refacă toate contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.
Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie 2017, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.
Documentele scurse în mediul online în vara anului trecut arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.
Raiffeisen Bank a anunţat încă de anul trecut că va contesta Ordinul ANPC. Reprezentanţii băncii subliniază că înstituţia financiară a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare.
1. justitie de CACAT
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2018, 16:07)
amanri peste amanari .... justitia este inalecata de amanarile celor care nu au curaj sa ia decizii .... intrun fel sau altul