Actualizare 16:12
Foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu au fost puşi sub urmărire penală, iar procurorii au pus sechestru pe bunurile acestora, informează un comunicat de presă publicat pe site-ul DIICOT.
Cei patru foşti miniştri sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, se arată în comunicat.
"Totodată, prin ordonanţele din data de 17.06.2016, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecţilor", precizează DIICOT.
(S.A.)
------
Actualizare 14:50 Fostul ministru Gheorghe Pogea, la DIICOT în dosarul Rompetrol II
Fostul ministru al Finanţelor Publice Gheorghe Pogea s-a prezentat astăzi la sediul DIICOT, pentru a fi anunţat că a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II.
"Am citaţie în calitate de suspect la DIICOT", a spus Pogea, înainte de a se prezenta în faţa procurorilo, potrivit unor surse din presă.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la sfârşitul lunii mai, ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru patru foşti miniştri - Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea - în dosarul Rompetrol II.
(G.F.)
------
Actualizare 12:35 Fostul ministru Sebastian Vlădescu, la DIICOT în dosarul Rompetrol II
Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu s-a prezentat astăzi la sediul DIICOT, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II.
"Am fost chemat să fiu informat", le-a spus Sebastian Vlădescu jurnaliştilor, la intrarea în sediul DIICOT.
(L.B.)
-------
Actualizare 12:20
Înainte de a intra în sediul DIICOT, Dan Ioan Popescu, ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2003 - 2004, a spus că nu îi este teamă de ancheta procurorilor, desfăşurată în dosarul în care patru foşti demnitari sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, potrivit unor surse din presă.
"Am văzut o ştire, pe un site, după 10 ani că sunt chemat la DIICOT. Este tot ceea ce ştiu", a declarat Dan Ioan Popescu, întrebat de jurnalişti cum a primit vestea că s-a încuviinţat urmărirea penală în cazul său.
El a precizat că nu a existat o înţelegere cu Dinu Patriciu pentru promovarea OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.
Întrebat dacă a vorbit vreodată în mod direct cu Dinu Patriciu, Dan Ioan Popescu a negat.
"Preşedintele cred că joacă rol de primar, pentru că vizează orice. Deci, eu nu cred că preşedintele citeşte ceea ce vizează", a fost de părere fostul ministru.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.
L.B.
------
Fostul ministru al Economiei şi Comerţului Dan Ioan Popescu s-a prezentat astăzi la sediul DIICOT, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub urmărire penală în dosarul Rompetrol II.
Vineri, a fost rândul fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu. Acesta a fost anunţat de procurorii DIICOT că a fost pus sub urmărire penală în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, transmite antena3.ro.
Pe 24 mai, preşedintele Klaus Iohannis a semnat cererile formulate de DIICOT de începere a urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri implicaţi în dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.
DIICOT susţine că, în perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, şi ministrul Economiei şi Comerţului, Dan Ioan Popescu, "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson şi Alexandru Nicolcioiu, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice".
Urmare a activităţii celor doi foşti miniştri, la data de 24 octombrie 2003, în şedinţa de Guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispoziţiilor HG 555/2001 şi ale Legii 24/2000, "nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative".
În acest sens, procurorii menţionează că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei la data de 27 octombrie 2003, conţinutul acesteia fiind însă diferit de conţinutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ.
La începutul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Rompetrol, 14 persoane fiind urmărite penal, printre care se află Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu şi acţionar în compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de producţie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost preşedinte AVAS; cetăţenii americani George Philip Stephenson şi Colin Richard Hart.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 13:46)
La ce pedepse primesc , apa de ploaie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 18:02)
Cu ce fata mai vine Fmi in tara? Cu cea de mistret?