DOSARUL TRANSFERURILOR Surpriză... din nou amânare

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 10 mai 2013

Surpriză... din nou amânare

Audierile maraton care au avut loc în "Dosarul Transferurilor" s-au finalizat cu o nouă amânare. Previzibil, pentru că sistemul permite, avocaţii celor 8 inculpaţi au cerut un alt termen de judecată... pentru a avea timp să pregătească apărarea, deşi procesul este pe rol de cinci ani. Judecătorii au admis cererile şi au stabilit un nou termen pe 17 mai.

Audierile de ieri au permis tuturor inculpaţilor să-şi expună un punct de vedere final vizavi de această cauză. Fostul acţionar dinamovist, Cristi Borcea, implicat în majoritatea trans-ferurilor investigate a fost printre cei mai vocali. Borcea a vorbit despre transferurile lui Cosmin Contra, Paul Codrea, Nicolae Mitea, Dan Alexa, Bogdan Mara şi Adrian Mihalcea. Fostul acţionar majoritar al Clubului de Fotbal Dinamo Bucureşti a declarat la ÎCCJ că transferurile pe care le-a făcut în perioada în care s-a aflat la conducerea clubului au avut o profitabilitate de peste 1.800% şi că prin aceste transferuri a ajutat foarte mult bugetul acestuia: "Sunt nevinovat! Mi-am exercitat mandatul doar, am acţionat conform intereselor propriului club. Pe Mihalcea l-am luat cu 10 mii de dolari, l-am dat cu 1 milion. După un an şi jumătate, s-a întors gratis şi l-am dat apoi pe 250.000. Toate transferurile efectuate au adus profitabilitate de 1.800% clubului! Pe Mitea l-am luat pe 10 mingi de la Juventus Colentina. A ajuns apoi la Rapid ca junior, l-am luat liber. Ne-a cerut 120.000 pe an, iar vedetele aveau 30-40 de mii. Consiliul de Administraţie a res-pins cererea. L-am luat liber, a plecat liber". În legătură cu transferul lui Cosmin Contra de la Dinamo la Deportivo Alaves, Borcea a explicat diferenţa de bani dintre valoarea contractului şi suma pe care a încasat-o Clubul Dinamo: "Contractul cu Alaves, respectiv 1.812.000 dolari, era dublat de o convenţie între Dinamo, jucător, impresar şi Alaves, astfel încât diferenţa de peste 800.000 de dolari pe care o încasa clubul să-i revină jucătorului. Diferenţa nu a primit-o niciodată însă de la Alavez, deoarece Contra s-a transferat ulterior la AC Milan. Pe vremea aceea legislaţia nu prevedea plata de taxe şi impozite pentru acest tip de contracte". Toţi cei care au fost audiaţi s-au declarat nevinovaţi, George Copos declarând în faţa instanţei: "Cunosc acuzaţiile şi nu le recunosc. Am făcut o eroare că am intrat ca finanţator la Rapid! Am renunţat la 23 de milioane de euro pentru a salva clubul, erau împrumuturi şi garanţii". Ioan Becali a reuşit să-şi uimească propriul avocat, recunoscând că a făcut şi lucruri mai puţin "curate": "Singura fărădelege făcută de mine a fost în Spania. Până în anul 2002, dacă un contract era de un milion de dolari, clubul mai plătea doar 200.000 impozit, pentru că jucătorii aveau contract de imagine în afara ţării".

Achitaţi în grup de Tribunalul Bucureşti, cei opt oameni de fotbal implicaţi în acest dosar au suferit condamnări la Curtea de Apel. Ioan Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, Cristi Borcea 7 ani de închisoare, Victor Becali 7 ani, Geor-ge Copos 5 ani, Mihai Stoica 4 ani, toţi cu executare. Gigi Neţoiu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gică Popescu şi Jean Pădureanu. În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe: George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popes-cu, Victor Becali, Giovanni Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 transferuri de jucători. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cris-tian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb