Două evaluări la societăţi listate, în vizorul ANEVAR

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 decembrie 2010

Două evaluări la societăţi listate, în vizorul ANEVAR

Filip Stoica, preşedinte ANEVAR: "Durează maxim trei luni până dăm o sancţiune, procesul este anevoios"

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) are în analiză două evaluări făcute la companii listate la bursă, în urma unor sesizări primite de la investitori, a declarat, pentru ziarul "BURSA", Filip Stoica, preşedintele Asociaţiei. Acesta recunoaşte că procedura prin care o evaluare contestată este verificată de comisiile de resort din cadrul ANEVAR şi prin care un evaluator primeşte o sancţiune este des-tul de anevoioasă.

"Avem nevoie de cel puţin trei luni de zile ca să luăm o decizie în privinţa sacţionării unui evaluator pentru o evaluare care nu res-pectă standardele şi pentru simplul fapt că sancţiunile se dau de către Consiliul Director, iar acesta se întâlneşte o dată la trei luni. De obicei, când primim o sesizare, aceasta este analizată între altele şi de Comisia de Etică a Asociaţiei", a declarat preşedintele ANEVAR.

Deşi trei luni pare o durată de timp foarte mare mai ales pentru piaţa de capital, Stoica spune că CNVM poate să sară în ajutorul investitorilor care riscă să fie prejudiciaţi, interzicând delistarea societăţii pe baza unui raport de evaluare care se află în ancheta ANEVAR.

"De obicei, primim sesizări şi de la investitori, dar şi de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Avem în prezent un caz în derulare, despre care nu pot să vă dau mai multe detalii şi a cărui rezolvare va fi afişată pe site-ul nostru. Mai facem şi o verificare a unui raport de evaluare", a mai spus Filip Stoica.

Evaluările la societăţile listate se numără printre cele mai sensibile aspecte legate de protecţia acţionarilor minoritari pentru că ele sunt de multe ori decisive în calcul la stabilirea preţului pe care aceştia îl primesc la delistarea societăţii de la bursă. Reprezentanţii CNVM au declarat, în mai multe rânduri, că arbitrul pieţei de capital nu deţine instrumentele necesare ca să analizeze dacă un raport de evaluare a fost realizat pe baza unor metode incorecte şi că doar ANEVAR este cea care poate să facă acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb