Conducerea societăţilor de investiţii financiare "Banat-Crişana" (SIF1) şi "Oltenia" (SIF5) au solicitat ca viitorii administratori ai Băncii Transilvania să fie aleşi prin metoda votului cumulativ, potrivit unor surse.
Reprezentanţii băncii au precizat, ieri, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti că un grup de acţionari cu deţineri nesemnificative a solicitat utilizarea metodei votului cumulativ pentru alegerile viitoarei conduceri a instituţiei bancare, fără să precizeze, însă, care sunt acţionarii care au formulat această solicitare.
Propunerea lor urmează să fie supusă aprobării acţionarilor TLV în Adunarea Generală programată pentru 28 aprilie.
Potrivit unor surse din piaţă, demersul grupului de acţionari ar fi fost iniţiat de conducerea SIF "Banat-Crişana", fiind sprijinită de conducerea SIF "Oltenia". SIF1 şi SIF5 deţin fiecare aproximativ 5% din acţiunile TLV.
"Solicitarea utilizării votului cumulativ la viitoarele alegeri este destul de delicată, în condiţiile în care mai mulţi acţionari se aliază şi încearcă să îşi impună un reprezentant în Consiliul de Adminsitraţie. Această persoană va veni ca un obiect dureros în coasta acţionarului majoritar. Este un demers destul de ciudat iniţiat de SIF1, având în vedere că Banat-Crişana are un reprezentant în CA", mai susţin surse din piaţă, care nu au dorit să îşi dezvăluie identitatea.
Contactat de ziarul Bursa, Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, nu a dorit să comenteze propunerea grupului de acţionari.
"O să vedem la AGA ce se va întâmpla", a spus Robert Rekkers, care, printre alţii, candidează pentru un loc în CA-ul Băncii.
Dintre SIF-uri, societatea de investiţii financiare "Moldova" mai are o participaţie de aproximativ 3,9% din acţiunile TLV. Reprezentanţii societăţii au spus, pentru ziarul Bursa, că SIF2 nu face parte din grupul de acţionari care a solicitat vot cumulativ.
"Noi considerăm că trebuie să avem un parteneriat cu Banca Transilvania pe piaţa de capital şi vrem să colaborăm amiabil cu societatea", a spus Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF2. De altfel, SIF2 are propriul candidat pentru conducerea Băncii Transilvania, respectiv Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova".
Reprezentanţii SIF1 şi SIF5 nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.
Printre cei care candidează pentru un loc în CA-ul Băncii se mai numără şi Horia Ciorcilă, Roberto Marzanati şi Peter Franklin.