Oamenii au degradat sau distrus aproximativ două treimi din suprafaţa originală a pădurii tropicale din lume, arată noi date - generând alarmă că un tampon natural cheie împotriva schimbărilor climatice dispare rapid.
Pierderea pădurilor este, de asemenea, un factor major al emisiilor de încălzire climatică, vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezentând cel mai mare rezervor viu de carbon, transmite Reuters.
Exploatarea forestieră şi conversia terenurilor, în principal pentru agricultură, au eliminat 34% din pădurile tropicale originale ale lumii vechi şi au degradat încă 30%, lăsându-le mai vulnerabile la incendii şi distrugeri viitoare, potrivit unei analize a organizaţiei non-profit Rainforest Fundaţia Norvegia.
Mai mult de jumătate din distrugerile din 2002 au fost în Amazonul din America de Sud şi în pădurile tropicale limitrofe.
Pe măsură ce mai multe păduri tropicale sunt distruse, există un potenţial mai mare pentru schimbările climatice, ceea ce la rândul său face mai dificilă supravieţuirea pădurilor rămase, a declarat autorul raportului Anders Krogh, cercetător în pădurile tropicale.