Ministrul de finanţe german Christian Lindner s-a declarat împotriva reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru întărirea armatei naţiunii, Bundeswehr, informează luni agenţia DPA.
"Costurile economice ale serviciului militar obligatoriu ar fi foarte mari având în vedere lipsa forţei de muncă într-o societate îmbătrânită" şi formarea "unor întregi companii care apoi nu sunt convocate", a declarat Lindner pentru DPA.
În schimb, el a cerut o rezervă militară mai puternică pentru Bundeswehr, adaugă sursa.
Ministrul apărării Boris Pistorius examinează în prezent modele de serviciu militar obligatoriu, acordând atenţie asupra practicii în ţările scandinave, potrivit sursei citate.
În Suedia, de exemplu, grupuri întregi sunt înregistrate şi contactate - apoi o primă parte este examinată şi testată pentru serviciul militar. Doar unii din acest grup activează apoi în armată, informează DPA.
Conform sursei indicate. "Alternativa mai bună la serviciul militar obligatoriu, discutată din nou, este o rezervă întărită. Ar trebui să fie posibil ca cetăţenii să îşi asume cu regularitate un angajament voluntar de a activa în Bundeswehr pentru o perioadă mai lungă de timp, în paralel cu locurile lor de muncă civile", a spus Lindner.
Aceasta este de asemenea modalitatea de a implica experţi greu de recrutat în domenii precum apărarea cibernetică, a considerat el, notează sursa.
Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în Germania în iulie 2011 după 55 de ani, sub ministrul apărării de atunci Karl-Theodor zu Guttenberg, potrivit DPA.
Cu toate acestea, legea încă prevede că serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi poate fi reinstituit în cazuri de tulburări civile şi legate de apărarea naţională, transmite sursa menţionată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2024, 10:16)
razboiul vine incet si sigur, armata obligatorie e inevitabila
1.1. pace, pace intre dobitoace (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de animalele nu inteleg de ce se omoara oamenii intre în data de 01.04.2024, 16:05)
razboiul este preocuparea salbaticilor.
suntem in secolul XXI, nu in evul mediu.
astazi isi mai doresc razboi doar samsarii de armament si nebunii cu diverse frustrari.
razboiul este purtat de oameni, iar popoarele lumii nu mai vor sa mearga la razboi.
mai mult decat atat, romanii isi doresc un nivel de trai mai bun, nu ne intereseaza pe noi mai multa saracie si bolj si distrugere totala.
mai ales ca acum omenirea dispune de arme atomice si biologice.