Dragnea: "Sunt zeci de localităţi în insolvenţă sau care au cerut să intre"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 11 aprilie 2014

Dragnea: "Sunt zeci de localităţi în insolvenţă sau care au cerut să intre"

Câteva zeci de localităţi din ţară sunt în insolvenţă sau au cerut să intre, a declarat ieri ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, arătând că se caută soluţii, împreună cu Ministerul de Finanţe, astfel încât plata datoriilor să fie suportată din bugetul de stat.

Domnia sa a spus: "Sunt câteva situaţii de localităţi care au arierate foarte mari. De exemplu, sunt comune în care foştii primari au depus şi au obţinut finanţări europene - în majoritate sunt la PNDR, la Agricultură - şi, din varii motive, nu au derulat aşa cum trebuie procedurile de achiziţie şi de implementare a proiectului şi sunt obligate, localităţile respective, să returneze toată suma în euro pe care au primit-o de la programele de la Agricultură. E vorba de câteva zeci, ori 40, ori 60 şi ceva de comune".

El a arătat că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, împreună cu ministerul de Finanţe, înceară să găsească soluţii pentru ca aceste datorii să fie suportate din bugetul de stat în cazurile negrevate de fraude.

"Ministrul Constantin, cu ministerul de Finanţe, caută soluţii pentru a vedea dacă pot şi ei să aplice metoda pe care am aplicat-o noi, şi anume toate corecţiile financiare care nu sunt însoţite de cercetări penale, dosare în instanţă sau alte fraude să poată să fie suportate de la bugetul de stat pentru a putea elibera localităţile sau judeţele respective de această presiune uriaşă", a spus Dragnea.

Primăria Aninoasa din judeţul Hunedoara este prima primărie intrată în stare de insolvenţă din cauza arieratelor în valoare de 5,9 milioane lei.

Avocatul Gheorghe Piperea a estimat, la jumătatea anului trecut, că 200 de primarii vor intra în insolvenţă până la sfârşitul anului.

Conform unor estimări, peste 90% din comunele din România se află în situaţie de insolvenţă, pentru că nu dispun de bani ca să-şi plătească datoriile. Gheorghe Piperea spunea că, de fapt, peste 2700 de primării ar trebui să intre în insolvenţă.

Un val de insolvenţe în cazul primăriilor preconiza anul trecut şi Preşedintele Asociaţiei comunelor din România, domnul Emil Draghici, care ne-a explicat faptul că declararea stării de criză pentru o primărie nu este echivalentă cu aceeaşi situaţie ca în cazul agenţilor economici. Acesta susţinea că starea de insolvenţă în cazul unei primării reprezintă, de fapt, garantarea serviciilor esenţiale.

Anul trecut, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care permite primăriilor să intre în insolvenţă, asemeni unei companii. Decizia a venit în urma consemnării unui număr foarte mare al datoriilor înregistrate de autorităţile locale către diverse firme, care vor avea posibilitatea de a recupera drepturile în instanţă, fără ca activitatea municipalităţii să fie afectată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Situatia celar 90% dintre primariile comunale este oglinda politicilor inconsecvente,daca nu chiar inepte,ale tuturor guvernarilor postdecembriste in ce priveste economia rurala.

    Legile adoptate au dezavantajat,continuu,producat orii din zona rurala,in avantajul importatorilor,care nu prea au sediile la tara. 

    Cum sa pui dom'le acelasi salariu minim si la mine in sat. Am nevoie de cineva sa ma ajute la animale, de unde sa-i dau 800 de lei plus 500 de lei la stat? Eu traiesc juma' de an cu banii astia. Si eu daca vreau sa cumpar a 2-a vaca, numai eu stiu cum ii strang, nu ca Gheorghe, pe care-l stie tot satul, cum a 50 000

    1. Nu ca Gheorghe, care a strans 50.000 de euro, de-l stie tot satul cum, care a mai primit inca 50.000 de euro de la stat sau Uniunea Europeana. Cine-i bogat, e ajutat sa fie si mai bogat, cine-i sarac, e lasat sa moara de foame, ba mai e si sabotat, ca Gheorhe poate sa dea laptele si pe gratis, ca tot se imbogateste, ca-l ingroapa astia in fonduri europene, subventii, scutiri de taxe si impozite etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb