Dragnea, validat, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al PSD

ANDREI STAN
Politică / 18 octombrie 2015

Dragnea, validat, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al PSD

Valeriu Zgonea, ales preşedinte executiv al PSD

Actualizare 19:21 Liviu Dragnea: "PSD-iştii care nu vor să meargă cu mine pe calea dreaptă să rămână la căruţa istoriei"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, înainte să voteze la Congres, că solicitarea sa ca social-democraţii să-şi ceară scuze pentru victimele comunismului reprezintă un moment important pentru istoria partidului şi că cei care nu vor să meargă alături de el "pe calea dreaptă" trebuie să rămână la "căruţa istoriei".

"Faptul că majoritatea colegilor mei au acceptat să ne cerem iertare pentru acele lucruri, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi pentru aceste lucruri, pentru mine reprezintă un moment extrem de important pentru istoria acestui partid, dincolo de cine a fost vorba, de cine nu a fost vorba. Nu am avut o declaraţie de atac, dimpotrivă, am avut o solicitare de iertare cerută României şi românilor.Toată lumea a înţeles foarte bine. Dacă doi, trei colegi nu au vrut să-şi ceară scuze, este problema lor, dacă zece colegi nu înţeleg că noi trebuie să începem de astăzi un nou drum, este problema lor, dacă restul de colegi până la 20-30 nu înţeleg că PSD trebuie să aibă un spirit nou, este problema lor. PSD cu mine în frunte va merge pe calea dreaptă fără niciun fel de ezitare. Cei care vor să meargă pe drumul nostru sunt bineveniţi, care nu să rămână la căruţa istoriei", a spus Dragnea la Congresul extraordinar al PSD, înainte să voteze.

Întrebat despre faptul că a făcut aceste declaraţii în timp ce Ion Iliescu se afla în sală, el a declarat că Iliescu nu poate fi asociat cu comunismul, deoarece a fost un disident al regimului trecut, potrivit HotNews.

(A.C.)

---------------

Actualizare Oprişan: "Modificaţi această blestemată lege a incompatibilităţilor din România"

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a cerut la Congresul PSD schimbarea legilor în privinţa luptei anticorupţie şi a susţinut că procesul lui Liviu Dragnea este "procesul PSD".

Marian Oprişan a spus că, în calitate de preşedinte al UNCJR, revine cu rugămintea de a schimba legea ANI, deşi înţelege "nevoia de curăţenie", însă trebuie protejată şi nevinovăţia liderilor locali. "Modificaţi, pentru că vă cer de trei ani acest lucru, această blestemată lege a incompatibilităţilor din România, care a făcut numai necazuri şi românilor şi administraţiei", a spus preşedintele CJ Vrancea.

Oprişan a mai spus, la tribună, că nu va candida pentru un post în conducerea PSD pentru că este "prea slobod la gură", dar şi pentru că are un proces în derulare, care, spre deosebire de procesul lui Liviu Dragnea, este doar al lui şi nu vrea să implice partidul în problemele sale. "Este procesul meu, nu al partidului. Spre deosebire de mine, procesul lui Liviu Dragnea este procesul PSD, este procesul poporului care s-a prezentat la referendum pentru îndepărtarea dictatorului Traian Băsescu", a susţinut Oprişan.

Liderul de la Vrancea a mai susţinut că el crede în lupta anticorupţie, dar e nevoie de "schimbarea sistemului şi a legilor".

"Putem aresta oricât de mulţi politicieni vrem, vor veni alţii care să facă aceleaşi greşeli. Pentru că sistemul este greşit, pentru că legile sunt greşite. Datoria noastră, chiar dacă nu am făcut-o în ultimii 3 ani, aşa cum ar fi trebuit, este să schimbăm legile care să-i facă pe cetăţeni să trăiască în siguranţă", a spus Oprişan.

Oprişan a mai avut o solicitare în faţa liderilor PSD: mărirea salariilor angajaţilor din administraţie. "N-am făcut un lucru important. Vă spun cu mâna pe inimă: haideţi să terminăm cu ipocrizia în România. Nu putem ţine primari, preşedinţi de consilii judeţene, directori de direcţii, angajaţi ai administraţiei publice locale cu salarii de mizerie ca să vehiculeze milioane de euro", a spus Oprişan.

PNL: "Condamnarea comunismului de PSD, o scenetă jucată în sala plenarelor PCR"

Liberalii susţin că negarea legăturilor cu comunismul de către PSD şi Liviu Dragnea poate face obiectul unei scenete jucate chiar în sala plenarelor PCR şi reprezintă o mistificare a istoriei, arată un comunicat PNL, remis azi redacţiei.

"Comunismul este sursa şi temelia pe care a fost construit PSD. Acest lucru poate fi negat acum de Liviu Dragnea, poate face obiectul unei scenete jucate chiar în sala plenarelor PCR, poate fi o încercare de mistificare a istoriei, dar nu poate fi ştearsă evidenţa faptului că fibra comunistă există şi iese la iveală în PSD în orice context favorabil abuzului şi încălcării valorilor democratice", se arată în comunicatul PNL.

Potrivit sursei citate, gesturile de recunoştere a crimelor comunismului sau momentele de reculegere sunt doar o noua formă de ipocrizie.

"Nu se poate vorbi de PSD fără comunism atunci când liderul partidului şi-a anihilat toţi contracandidaţii aşa cum se întâmpla în cadrul PCR, fapt recunoscut inclusiv de Ion Iliescu.", mai susţin liberalii.

PNL mai susţine că tot despre "reflexele comuniste este vorba şi atunci când PSD apără prin votul politic al majorităţii parlamentare acuzaţii de corupţie sau girează în fruntea partidului o persoană condamnată deja pentru fapte penale" sau atunci când PSD a blocat dreptul la vot, atât la alegerile prezidenţiale, cât şi la cele parţiale.

Băsescu: "Votul de la referendumul din 2012 a fost un vot furat"

Traian Băsescu a comentat, pe Facebook, referitor la declaraţiile lui Victor Ponta de la congresul PSD privind referendumul din 2012, că premierul minte din nou când invocă votul poporului şi aminteşte că la scrutinul de atunci a fost vorba despre "un vot furat".

Într-o postare intitulată "Ponta tot Ponta, iar Ponta tot mincinos!", fostul şef al statului îi transmite premierului că votul din vara lui 2012 privind demiterea sa a fost fraudat şi a venit după o serie de proceduri care au blocat funcţionarea Curţii Constituţionale.

"La Congresul de astăzi al PSD, în timpul unui discurs mincinos despre propriile realizări la guvernare, Victor Viorel se plângea că nu a fost validat votul de la referendumul de destituire din vara anului 2012, susţinând că pentru el votul poporului este mai important decât instituţiile şi legile. Nu-i mai amintesc că se făleşte cu un vot furat şi în urma unor proceduri care au blocat funcţionarea CCR", scrie Traian Băsescu.

De asemenea, acesta face trimitere la alegerile prezidenţiale când diaspora a fost împiedicată să voteze şi susţine că neadoptarea legii privind votul prin corespondenţă reprezintă o dovadă a "respectului" pe care îl are Ponta faţă de electorat.

"Dar dacă are atât respect pentru votul românilor, cum se face că, împreună cu gaşca din jurul său, le-a blocat dreptul la vot la prezidenţialele din noiembrie 2014. Sau poate tot din dragoste pentru români şi respect pentru votul lor nu a promovat legislaţia prin care să avem un parlament cu 300 de parlamentari în urmare a unui referendum validat de CCR. Sau o ultimă probă a respectului pentru votul românilor, oare cum o mai fi cu votul prin corespondenţă? Şi atunci unde este respectul pentru popor şi votul său?", conchide fostul preşedinte.

(A.C.)

-----------------

Actualizare Iliescu: "PSD are o slabă legătură cu intelectualitatea"

Liderii PSD au o slabă legătură cu intelectualii şi trebuie să fie prezenţi în mijlocul lor, a afirmat preşedintele de onoare, Ion Iliescu, el reproşând conducerii partidului şi faptul că după "capitalismul de cumetrie" se amplifică "politica de cumetrie", în loc să fie promovate elitele.

"PSD trebuie să producă idei şi să se bată pentru aplicarea lor, iar aceasta presupune un nou mod de abordare a partidului cu mediul intelectual, atragerea intelectualilor tineri cu idei şi convingeri de stânga alături de partid şi implicarea lor în proiectarea politicilor publice", a spus Iliescu, la Congresul PSD, el adăugând că aduce o critică directă liderilor partidului său pentru că au "o slabă legătură" cu intelectualii ţării.

Fostul preşedinte a arătat că liderii PSD nu sunt prezenţi în mijlocul intelectualilor şi a dat un exemplu în acest sens.

"Aş vrea să amintesc doar un eveniment recent: Festivalul Enescu. A a fost o mare manifestare a culturii româneşti, liderii PSD-ului nu au fost prezenţi. O singură dată a fost Ponta, pentru câteva minute, dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţa intelectuală, la viaţa culturală, şi ăsta e un prost semnal. Nu poate un partid să aibă forţă dacă nu are alături de el intelectualitatea ţării, oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume", a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai criticat şi modul în care se face trecerea de la o generaţie la alta în partid, el subliniind necesitatea existenţei unei "ştafete continue" de la cei mai vârstnici la cei mai tineri, astfel încât să existe şi o continuitate de idei.

De asemenea, el a amintit celor prezenţi că există o problemă în promovarea elitelor şi după "capitalismul de cumetrie" se amplifică "politica de cumetrie".

"Avem o problemă în recrutarea, pregătirea şi promovarea elitelor politice şi administrative, în asigurarea profesionalismului acestora şi aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie", a mai spus Ion Iliescu.

Oprişan: "În Piaţa Universităţii au fost victime colaterale, dar la violenţă se răspunde cu violenţă"

Întrebat dacă trebuie ca PSD să-şi ceară scuze pentru evenimentele din Piaţa Universităţii din 1990, Oprişan a spus că nu este cazul, pentru că social-democraţii au pus bazele instituţiilor democratice din România. "Eu cred că nu trebuie să ne cerem scuze, pentru că PSD este partidul care s-a născut în flăcările Revoluţiei din decembrie 1989, când noi am dărâmat regimul comunist, împreună cu poporul care a ieşit în stradă", a spus Oprişan, adăugând că PSD a stat la baza construcţiei instituţiilor democratice din România

"Din vid, în 1989, când nu mai exista nicio instituţie în picioare, nu mai exista nimic, noi am construit statul democratic", a spus liderul CJ Vrancea.

În ceea ce priveşte Piaţa Universităţii, Oprişan a spus că are "regretele sale", ca orice cetăţean, şi speră că astfel de evenimente să nu se mai repete, însă a făcut precizarea că protestele trebuiau să înceteze imediat după alegerile din 20 mai 1990. "După ce în România, la 20 mai, au fost alegeri libere, la care FSN obţinuse 86% din voturi, totuşi o mişcare nereglementată, o mişcare nedemocratică la acel moment nu a făcut altceva decât să perturbe foarte grav activitatea în Capitala ţării", a spus Oprişan.

"Ca orice moment istoric, întotdeauna sunt şi, cum le place partenerilor noştri americani să spună, victime colaterale", a continuat social-democratul.

Întrebat dacă intervenţia forţelor de ordine a fost corectă în acea situaţie, Oprişan a răspuns că acestea au procedat "categoric" în mod corect, pentru că "la violenţă se răspunde cu violenţă".

"Imaginaţi-vă că astăzi, în Piaţa Universităţii, când avem o ţară democratică sar nişte oameni cu sticle Molotov şi cu corturi, se aşează în faţa Guvernului neautorizat. Ce credeţi că ar face forţele de ordine. Îmi pare rău, felul în care au intervenit a fost cât se poate de natural. Vreau să înţelegeţi un singur lucru: niciodată, în nicio democraţie consolidată... Uitaţi-vă în Statele Unite ale Americii, la violenţă se răspunde cu violenţă", a explicat Marian Oprişan.

(A.C.)

----------------

Actualizare 18:16 Valeriu Zgonea, ales preşedinte executiv al PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost ales, astăzi, la Congresul PSD, preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2.600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1.100 de voturi, potrivit surselor din presă.

Comisia de numărare a voturilor a finalizat centralizarea rezultatelor pentru funcţia de preşedinte executiv, urmând să înceapă numărarea voturilor pentru funcţiile de vicepreşedinte.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 16:18 Sturzu: "Să nu validăm alegerile de săptămâna trecută"

Liderul TSD: "Atunci vom face un gest împotriva comunismului"

Liderul TSD, Mihai Sturzu, a lansat, la Congresul PSD, o serie de critici la adresa conducerii şi a lui Dragnea, cerând ca alegerile interne de săptămâna trecută să nu fie validate, pe motiv că a existat un singur candidat, adăugând că abia" atunci vom face un puternic gest împotriva comunsimului".

"Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel al lui Ceauşescu şi bine a făcut. Evident că nu am ce să-i reproşez domnului. Dragnea, omul a candidat, a preluat funcţia. Vreau să le reproşez că nu au avut curaj sau nu au ştiut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au candidat pentru că astfel ne-au pus pe noi într-o poziţie în care am avut un singur candidat", a spus Sturzu.

Liderul TSD a continuat: "Oameni buni, vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile de săptămâna trecută. Sunt convins că PSD ar putea da minim doi candidaţi la preşedinţie şi sigur vom avea 500.000 de oameni care să vină la vot. Şi atunci vom face un puternic gest împotriva comunismului", a continuat Sturzu.

Acesta a avut critici şi pentru selecţia de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinte, dând de înţeles că deciziile s-au luat în cerc restrâns şi au fost impuse partidului. "Echitatea într-un partid înseamnă o dezbatere corectă, în care să fim cu toţii egali, în care fiecare punct de vedere să fie ascultat şi nu cumva să uităm cine suntem şi să luăm decizii, seara, la restaurant, într-un grup restrâns, iar a doua zi la şedinţă să se vină să se comunice ce decizii s-au luat", a spus liderul TSD.

Mihai Sturzu a spus că se află abia pe poziţia a douăsprezecea pe buletinele de vot pentru funcţia de vicepreşedinte şi şi-a încheiat discursul întrebându-se dacă va mai putea acum câştiga, având în vedere "curajul" de care a dat dovadă. "Câte şanse mai am după atâta curaj, Dumnezeu ştie", a spus acesta.

Oprişan: "Noi, în frunte cu Iliescu, am dat jos regimul Ceauşescu"

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a susţinut că PSD nu a fost niciodată un partid comunist, pentru că actualii lideri ai partidului, în frunte cu Ion Iliescu, au dat jos regimul Ceauşescu, acuzaţiile de comunism fiind "o porcărie".

"PSD nu a fost niciodată comunist. Să terminăm cu această marotă inventată de adversarii noştri politici. Cum să fie PSD comunist când în frunte cu Ion Iliescu, eu, pe 21 decembrie, am plecat la Bucureşti să dăm jos acel regim de teroare comunist din România. Ion Iliescu a fost în fruntea acelei mişcări. Noi am dat regimul Ceauşescu jos şi tot ce reprezenta el rău în ţara noastră. Ca să fiu foarte clar", a susţinut Oprişan.

El a continuat spunând că a asocia PSD cu comunismul "este cea mai mare porcărie" pe care a auzit-o vreodată, potrivit Mediafax.

Iliescu: "Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie"

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a criticat alegerile interne de săptămâna trecută prin care Liviu Dragnea a fost ales preşedinte PSD, afirmând că este bine că au votat toţi membrii de partid, dar era şi mai bine dacă exista o "reală competiţie".

Ion Iliescu a spus că "era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie, dacă aveam mai multe oferte, mai multe programe", adăugând că speră că partidul va învăţa din acest "experiment" şi că i-ar fi plăcut să existe o dezbatere.

Iliescu a pledat din nou pentru o clarificare ideologică, invocând nevoia de a depăşi "clişeul" potrivit căruia orice formă de protecţie socială este o "pomană electorală". El a mai spus că partidul ar trebui să revină la stânga autentică. "Este momentul reafirmării opţiunilor de stânga ale partidului, al valorilor social-democrate" a spus el, invocând modelul lui Jeremy Corbyn, ales recent preşedinte al partidului laburist britanic (considerat un marxist, n.r), dar şi coaliţia radicală de stânga din Grecia, Syriza.

El a mai susţinut că trebuie consolidată dimensiunea socială a statului, iar "lupta pentru democraţie şi libertate" trebuie să rămână în continuare "o obligaţie a PSD", el acuzând lipsa de încredere a oamenilor în partide şi parlament.

Zgonea a cerut votul colegilor pentru funcţia de preşedinte executiv PSD citind din Biblie

Valeriu Zgonea, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a cerut votul colegilor săi din partid pentru funcţia de preşedinte executiv citind un pasaj din Biblie şi îndemându-i astfel "să se iubească unii pe alţii cu o dragoste frăţească", potrivit Mediafax.

"Eu nu sunt azi aici pentru o funcţie, am deja o funcţie datorită dumneavoastră, datorită muncii celor peste patru sute de mii de membri de partid, o funcţie pe care am primit-o de la colegii mei deputaţi în anul 2012. Astăzi vin în faţa dumneavoastră pentru un proiect, vă rog să susţineţi un proiect", a spus Valeriu Zgonea în discursul pe care l-a susţinut în faţa colegilor săi din PSD la Congres.

Zgonea a adăugat că doar "învingând demonii trecutului" PSD poate scăpa de eticheta de comunişti.

"Ne-am săturat de aceste clişee, ne-am săturat să ni se spună, pe nedrept, că suntem comunişti, după 25 de ani, da, aşa este, nu avem nicio legătură cu această etichetă", a spus Zgonea.

În finalul discursului său, preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut social-democraţilor să-l susţină pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, citind un pasaj din Biblie: "Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească, iar în cinste fiecare trebuie să dea întâietate altuia".

(A.C.)

--------------------

Actualizare 15:31 Dragnea, către Ponta: "Vreau să fii lângă mine, aşa cum şi eu am fost lângă tine"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a transmis un mesaj lui Victor Ponta, mulţumindu-i pentru activitatea din cadrul Guvernului şi cerându-i să fie alături de el, aşa cum a făcut şi Dragnea în timpul în care Ponta a condus partidul, pentru a duce la capăt obiectivele restante, transmite Mediafax.

"Vreau să-i mulţumesc lui Victor Ponta. Vreau să fii lângă mine, aşa cum şi eu am fost lângă tine. Vreau să-ţi mulţumesc şi pentru felul în care conduci guvernul", i-a mai spus Dragnea lui Ponta.

Liviu Dragnea i-a spus, azi, lui Victor Ponta că, într-adevăr, deciziile le-au luat împreună începând cu 2010, unele obiective au fost îndeplinite, cum ar fi aducerea PSD la guvernare, în timp ce alte "dorinţe" nu au putut fi duse mai departe, dar el vrea să meargă până la capăt.

"Într-adevăr, Victor, aproape toate deciziile le-am luat împreună, şi cele bune şi cele rele, şi eu n-am cum să uit, şi sper să nu uiţi nici tu, o seară de februarie 2010, cu un viscol care împinsese zăpada până la ferestre, când împreună am stabilit şi ne-am asumat nişte proiecte", a spus Dragnea, referindu-se la momentul de după câştigarea şefiei PSD de către Ponta.

"Am adus PSD la guvernare. Da, noi ştim să depunem o moţiune de cenzură care să treacă, am reuşit să facem mult bine pentru România, dar, ştii bine că sunt unele obiective şi dorinţe pe care nu le-am putut duce mai departe" i-a transmis el lui Ponta.

Dragnea: "Multă vreme nu am avut curajul să condamnăm dictatura comunistă"

Liviu Dragnea le-a vorbit delegaţilor la congresul PSD, despre greşelile pe care partidul le-a făcut de-a lungul timpului, afirmând că una dintre ele este lipsa curajului în ceea ce priveşte asumarea istoriei, inclusiv din primii anii de după 1989 şi condamnarea comunismului.

"Vreau să vă ridicaţi în picioare şi să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste şi să cerem iertare României şi românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum", le-a spus Dragnea celor peste 4.000 de delegaţi prezenţi la Congresul PSD.

Preşedintele PSD a spus că este nevoie de o "ruptură de trecut", iar acesta este un gest "simbolic, dar sincer şi profund". "Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României, aşa cum a fost ea, sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român", a spus Dragnea, adăugând că dreapta a încercat să obţină capital politic pentru unele "drame" din istoria României pentru care, însă, social-democraţii de astăzi nu sunt vinovaţi.

"Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie, cum ar fi violenţele din Piaţa Universităţii", a continuat Dragnea, vorbind şi despre lipsa unui comportament adecvat aplicat supravieţuitorilor evenimentelor de la Revoluţie.

"O împăcare naţională este un obiectiv pentru care merită să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi, cei care suntem astăzi aici, suntem vinovaţi. Este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi astăzi", a spus Dragnea.

Liderul PSD: "Membrii PSD nu sunt baroni, corupţi, comunişti, dar e nevoie de un cod de conduită"

Preşedintele PSD a susţinut, în discursul său din cadrul Congresului, că membrii partidului sunt acuzaţi pe nedrept că sunt "baroni, corupţi, comunişti", iar în PSD este nevoie de un "cod de conduită", cu criterii de integritate, dar care să "prevină", nu să pedepsească.

Dragnea a spus că membrii PSD sunt "oameni serioşi, cinstiţi şi responsabili", dar care s-au săturat să fie acuzaţi că sunt "baroni, corupţi, comunişti". "Ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti", a spus liderul PSD.

Acesta a precizat că votul celor 450.000 de membri ai PSD de la alegerile interne au dat un semnal de schimbare în PSD, pentru un "drum nou". "Pentru mine, votul de duminică este un moment zero", a spus Dragnea.

În acest context, liderul PSD a amintit de criteriile de integritate adoptate în primăvara trecută, dar care nu au mai fost trecute în partid, deşi ele sunt "foarte bune" şi ar fi eficiente "dacă ar fi aplicate".

"Vă spun asta cu inima strânsă, conştient de faptul că aplicarea (criteriilor de integritate, n.r.) îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăţi pe unii dintre noi. Pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singura soluţie pentru a începe să recâştigăm încrederea oamenilor", a precizat Dragnea, adăuând că acestea "au rolul să prevină, nu să pedepsească".

"Vreau să fiţi de acord să realizăm un cod de conduită, care să cuprindă mai mult decât aceste criterii. Convingerea mea este că un asemenea cod ori trebuie aplicat, ori abandonat", a spus liderul PSD, propunând o dezbatere în partid pe această temă timp de o lună.

"(Codul de conduită, n.r.) să-l adoptăm definitiv şi, dacă-l adoptăm, să-l aplicăm fără excepţie", a spus Liviu Dragnea, completând că PSD nu este singurul partid care se confruntă cu probleme de integritate, dar trebuie să fie primul care să le şi rezolve.

Dragnea: "Sunt şefi în PSD care vor să păstreze organizaţia doar pentru ei şi pentru apropiaţii lor"

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a transmis liderilor locali ai partidului către trebuie să-şi deschidă organizaţia către toţi cei care vor să se înscrie în partid, nu doar pentru apropiaţi, "nepoţi sau fini", afirmând că PSD a făcut greşeli de selecţie.

"Nu am selectat întotdeauna cei mai buni oameni pentru reprezentarea partidului în funcţiile politice şi administrative. Politica nu poate rămâne în urma cetăţenilor", a susţinut Dragnea, criticând şi faptul că în organizaţiile locale nu au loc dezbateri, ci doar la centru.

Liderul PSD a cerut ca filialele să se deschidă către oamenii profesionişti care vor să se înscrie în partid, afirmând că până acum au existat multe cazuri în care în PSD nu erau promovaţi tineri cu expertiză, ci doar "nepotul sau finul nu ştiu cărui şef de organizaţie".

"Sunt foarte mulţi oameni care vor să se înscrie în partid, dar sunt şefi de organizaţii locale care vor să păstreze organizaţia doar pentru ei şi pentru apropiaţii lor şi nu iau în seamnă aceste solicitări de înscriere în partid şi vreau să vă anunţ că acest lucru va înceta de săptămâna viitoare", a mai susţinut Dragnea.

El a declarat că actuala generaţie de lideri PSD, precum şi cele de imediat după Revoluţie, a făcut politică "sub presiunea evenimentelor", iar democraţia a fost învăţată "din mers", însă acum este momentul deschiderii faţă de profesionişti, altfel ar echivala cu un "sabotaj" al partidului.

Pe de altă parte, liderul PSD a reluat ideea că şi şefii de organizaţii locale trebuie să fie aleşi tot de către membrii simpli de partid, aşa cum se întâmplă acum cu preşedintele formaţiunii, propunând această modificare delegaţilor de la Congres. "Vă propun să fiţi de acord ca şi preşedinţii de organizaţii judeţene să fie aleşi prin votul tuturor membrilor din acel judeţ. Să democratizăm în mod real viaţa de partid. Partidul este al tuturor, nu doar al celor care au funcţii de conducere. Viaţa de partid nu înseamnă doar vot, înseamnă şi dezbatere", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea: "Războiul cu Băsescu, strategia pentru Transilvania, schimbarea şefilor ICR - greşelile PSD"

Preşedintele PSD a declarat în cadrul Congresului că angajarea într-un război mediatic cu Traian Băsescu, strategia adoptată pentru Transilvania şi schimbarea conducerii ICR au fost "greşeli" ale partidului, pentru care PSD a suferit în ochii alegătorilor.

Liderul PSD a spus că "nu prea stă în firea partidelor" să-şi recunoască greşelile, însă social-democraţii trebuie să facă asta, să admită că au existat "greşeli politice, erori de strategie, de personal şi de evaluare".

"N-aş vrea să uităm de eroare strategică pe care PSD a făcut-o în Transilvania. PSD a pierdut electoratul Transilvaniei prin mesaje neinspirate, prin alianţe pripite cu partide etnice sau radicale", a spus Dragnea.

Acesta a precizat că nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată acestei regiuni. "Transilvania este o miză importantă în PSD şi promit că o vom readuce în programul partidului nu doar printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească pe care o merităm cu toţii", a continuat liderul PSD.

O altă "mare greşeală" a PSD a fost felul în care a tratat ICR. "A fost îndepărtată conducerea unei instituţii a cărei menire este să producă valoare şi prestigiu pentru România în lume", a spus Dragnea, atrăgând atenţia că "managementul cultural veritabil nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică". Dragnea a mai spus că social-democraţii trebuie să repare "punţile rupte cu intelectualitatea".

Nu în ultimul rând, Dragnea a spus că o altă greşeală a PSD a fost momentul în care social-democraţii au "căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu". "Răspunzându-i la atacuri, am transformat spaţiul public într-un teatru al violenţei verbale şi al conflictului care a otrăvit societatea şi a transformat-o şi a scunfundat-o într-o nevroză naţională. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare şi să rezistăm insultelor şi să contrazicem calomniile prin fapte concrete", a susţinut Dragnea.

(A.C.)

------------------

Actualizare 12:55

Raportul de validare al alegerilor interne din PSD de săptămâna trecută a fost citit şi aprobat, în unanimitate, de către delegaţii la Congresul social-democraţilor de astăzi, el devenind astfel preşedinte deplin al formaţiunii, transmit agenţiile de presă.

Raportul a fost citit de către deputatul PSD, Florin Iordache, preşedinte al Comisiei Electorale Centrale a partidului.

În urma aprobării raportului de validare, Liviu Dragnea devine, oficial, preşedinte al PSD.

Ponta: "Liviu ştie că are mandatul meu de premier pe masă"

"Îi voi vota pe absolut toţi candidaţii la funcţii în PSD"

"Toate deciziile bune şi greşite le-am luat împreună, Liviu"

Premierul Victor Ponta a declarat azi la Congresul PSD că Liviu Dragnea are mandatul său de premier "pe masă" şi că este convins că liderul social-democraţilor va folosi acest mandat spre "binele tuturor".

"Şi, deocamdată, mergem, guvernăm bine şi putem să facem şi în 2016 o mulţime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac şi sper să am sprijinul dumneavoastră. Glumeam că doar PSD poate să treacă moţiune de cenzură, nimeni altcineva, aşa că să-mi spuneţi când e momentul. Să-mi spuneţi să ne pregătim, dacă e cazul. Că noi ştim să trecem moţiuni de cenzură, însă sunt absolut convins că în această formulă guvernarea va merge foarte bine", a afirmat Ponta de la tribuna Congresului PSD.

Premierul le-a spus delegaţilor la Congres că nu mai candidează la nicio funcţie pentru că "cea mai mare onoare şi mândrie" din viaţa sa a fost să fie preşedinte al PSD.

"Mă emoţionaţi. Modelul meu politic, domnul Blair, spunea că: «În politică, de două ori eşti foarte-foarte aplaudat. Prima dată când eşti ales lider al partidului şi a doua oară când te retragi». Vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit", a mai spus prim-ministrul, în aplauzele sălii.

Ponta a adăugat că îi va vota pe toţi care candidează pentru funcţii în partid pentru că nu vrea să lase "pe cineva supărat".

"Glumeam mai devreme pe hol cu colegul şi prietenul nostru Marian Oprişan şi îi spuneam: «Marian, iată, se termină cinci ani şi jumătate de dictatură a lui Ponta!». Şi el mi-a zis: «Aoleu! Să vedem ce vine!»", a relatat premierul, precizând însă că PSD are nevoie de un lider puternic.

Potrivit lui Ponta, aşa cum PSD a renăscut de fiecare dată, aşa va face şi el, alături de social-democraţi.

"În 2010 am spus că PSD este ca pasărea Phoenix. Când toţi se gândesc că e cenuşă, de fiecare dată renaştem. Eu fac parte din PSD. Am şi eu puterea de renaştere, dar doar alături de dumneavoastră", a afirmat prim-ministrul.

Premierul a declarat că va fi alături de noua echipă a PSD şi i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru "parteneriatul loial" de cinci ani, transmiţându-i însă că împreună au luat toate deciziile, şi pe cele bune şi pe cele "greşite".

Victor Ponta a spus că a fost "cea mai mare onoare şi bucurie pentru mine să fiu preşedintele PSD" şi că cea mai mare înfrângere a fost cea suferită la referendumul de demitere a preşedintelui din 2012. Premierul a spus că va sprijini "cu toate puterile" sale noua conducere a partidului şi i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru "parteneriatul loial" de cinci ani.

"Toate deciziile bune le-am luat împreună. Şi toate deciziile greşite le-am luat împreună, Liviu", s-a adesat el preşedintelui PSD.

De asemenea, Ponta i-a mulţumit lui Ion Iliescu, care se află în sală, dar şi lui Adrian Năstase, spunând că nu-şi imagina că va ajunge să concureze cu acesta pentru cea mai bună guvernare. Lista a continuat cu socrul său, Ilie Sârbu: "Daţi-mi voie să fiu sentimental şi să-i mulţumesc lui Ilie Sârbu", a spus Ponta.

Preşedintele PSE: "PSE vă este alături şi vă vom sprijini şi în alegerile următoare"

Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), Serghei Stanişev, i-a asigurat pe social-democraţi, în deschiderea lucrărilor Congresului extraordinar al PSD, că aceştia se bucură de tot sprijinul PSE, inclusiv în viitoarele alegeri.

"Există un sentiment puternic de insecuritate, de volatilitate la nivelul întregii Europe. Noi, social-democraţii europeni, trebuie să schimbăm acest lucru şi trebuie să readucem o Europă a speranţei şi a viitorului. Pentru a reuşi să facem acest lucru, şi partidele care sunt membre trebuie să aibă succes. Avem nevoie de partide care să fie unite, ambiţioase şi din ce în ce mai deschise faţă de societate. Valorile noastre sunt clare iar ceea ce trebuie să facem este să le apărăm şi să le punem în practică. Nu va fi uşor şi ştiu că în România opozanţii dumneavoastră fac orice şi sunt capabili de orice pentru a vă destabiliza, pentru a vă ataca şi pentru a reveni la putere. Nu sunteţi însă singuri în lupta dumneavoastră. PSE este alături de dumneavoastră şi vă vom sprijini şi în alegerile următoare. Ne bazăm pe dumneavoastră pentru că fără dumneavoastră nu vom fi suficient de puternici pentru a schimba Europa", a spus acesta în luarea sa de cuvânt, potrivit Agerpres.

Totodată, a apreciat că guvernarea PSD a asigurat României "una dintre cele mai puternice economii din UE".

"Cu prim-ministrul Victor Ponta aţi condus ţara spre justiţie socială şi spre dezvoltare. Ceea ce aţi făcut este într-adevăr impresionat. Aţi reuşit să puneţi finanţele ţării în ordine şi aţi reuşit să evitaţi un scenariu economic şi social negativ. Aţi construit astfel mediul pentru o economie puternică, una dintre cele mai puternice economii din UE, oferind 400.000 de noi locuri de muncă. Aţi oferit o nouă speranţă tuturor acestor oameni şi României, în general", a spus liderul PSE.

Ambasadorii Chinei, Cehiei, Greciei, prezenţi la Congresul PSD

Ambasadorii Republicii Chineze, Cehiei şi Greciei sunt prezenţi la Congresul PSD, precum şi lideri ai Comisiei Europene şi cancelariilor străine, ai SUA, Rusiei, Germaniei şi Marii Britanii, potrivit Mediafax.

Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a prezentat, în debutul Congresului PSD, lista invitaţilor străini la evenimentul social-democraţilor, fiind prezenţi şi trei ambasadori, respectiv ai Chinei, Cehiei şi Greciei. Alte ţări şi-au trimis reprezentanţi ai corpului diplomatic, cum este SUA, China, Rusia, Germania, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cehia, Grecia şi Republica Moldova.

La Congresul PSD sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene la Bucureşti.

Mai mult, au fost invitaţi lideri ai partidelor social-democrate din Europa: preşedintele Partidului Socialist Bulgar, Mihail Mikov, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, şi Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Republica Moldova, Jan Hamacek, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat din Republica Cehă, Carina Ohlsson, preşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat din Suedia şi Kostas Triantafyllos, secretar internaţional al Partidului Socialist PASOK din Grecia.

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:52 Zgonea: "Cred în proiectul lui Liviu Dragnea"

Valeriu Zgonea, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat, în această dimineaţă, înaintea începerii Congresului PSD, că proiectul partidului este important şi nu funcţiile, adăugând că el crede în proiectul lui Liviu Dragnea.

"Le urez tuturor candidaţilor succes, România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea preşedintelui partidului este important, funcţiile nu sunt întotdeauna importante, deşi ştiu că presa este încântată de bătălia pentru funcţie", a declarat Valeriu Zgonea.

"Eu sunt acelaşi om loial, pe care se poate baza preşedintele partidului şi îmi place întotdeauna să fac echipă cu cei din Partidul Social Democrat care cred că România merită o guvernare aşa cum am demonstrat-o în ultimii trei ani. Am discutat toţi să facem echipă, echipa este întotdeauna importantă, proiectul este important. Este un proiect în care noi credem, eu cred din toată inima, l-am văzut, cred în proiectul lui Liviu Dragnea", a insistat Zgonea.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 11:20 Dragnea: "Preşedintele executiv să facă ce-am făcut eu pentru Ponta"

Preşedintele ales al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, azi, înaintea începerii Congresului partidului, că se aşteaptă de la viitorul preşedinte executiv să facă pentru PSD ce a făcut şi el pentru Victor Ponta, o "variantă" fiind şi să preia şefia partidului în cazul unei eventuale retrageri, potrivit surselor din presă.

"De la preşedintele executiv am multe aşteptări, dar, ca să spun foarte simplu şi foarte uşor de înţeles, am aşteptările de la el pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta, aş vrea să facă preşedintele executiv pentru mine şi pentru partid", a spus Dragnea.

Întrebat dacă asta înseamnă şi să candideze la şefia PSD în cazul unei retrageri, preşedintele ales al PSD a spus că este şi asta "o variantă". "E o variantă, dar până atunci trebuie să muncească, să fie loial, să fie corect şi să ajute fiecare membru de partid şi partidul în ansamblu", a declarat Liviu Dragnea, adăugând că preşedintele executiv trebuie să aibă aceleaşi trei obiective pe care le are şi el: "ţara, bunăstarea fiecărui român şi modernizarea partidului".

Preşedintele ales al PSD a afirmat că are emoţii pentru această zi, pentru că înseamnă şi un nou capitol în viaţa partidului şi îşi doreşte ca acest Congres să fie "un moment al unui nou început". "Este nevoie de schimbare, pentru că prea mult timp n-am răspuns la nişte vibraţii din rândul populaţiei", a adăugat Dragnea.

Acesta a precizat că va face mai multe declaraţii pe acest subiect în discursul său din cadrul Congresului. "Am multe mesaje, care s-ar putea să-i doară pe unii, s-ar putea să-i bucure pe foarte mulţi. De aceea am şi emoţii şi foarte multe speranţe pentru ziua de astăzi", a continuat Dragnea.

Liderul PSD a avut şi un mesaj pentru candidaţii la funcţia de vicepreşedinte, spunând că nu îşi mai doreşte "să vadă bileţele prin sală".

"Trebuie să fie foarte modeşti şi foarte hotărâţi de muncă", a precizat Dragnea.

(A.C.)

----------------

Social-democraţii îşi vor alege astăzi, în cadrul Congresului extraordinar, noul Birou Permanent Naţional şi îl vor valida pe Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului, după ce, la scrutinul naţional organizat de PSD în urmă cu o săptămână, acesta a obţinut 97% din voturi, informează Agerpres.

La congres delegaţii vor avea de ales între 15 candidaţi care vor concura pe zece funcţii de vicepreşedinte alocate bărbaţilor şi între cele şase femei care şi-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreşedinte alocate organizaţiei de femei a partidului. Cei 15 candidaţi sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Şimon, Mihai Chirică, Viorel Ştefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niţă, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcţiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Creţu, Ecaterina Andronescu.

Pentru funcţia de preşedinte executiv s-au înscris în cursă preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi fostul ministru Constantin Niţă. Actualul preşedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în mai multe rânduri, că îl va susţine pe Zgonea pentru această funcţie.

În ceea ce priveşte modul în care se va desfăşura scrutinul, Dragnea a precizat că la congresul de astăzi vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare funcţie.

Pe de altă parte, Dragnea anunţa, vineri, că în cadrul Comitetului Naţional Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului.

"La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreşedinţi este diferit de cel actual. Biroul Permanent Naţional este constituit din cei care sunt aleşi în congres, respectiv preşedinte, preşedinte executiv, vicepreşedinţi, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, preşedintele Consiliului Naţional, preşedinţii organizaţiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general şi secretari regionali", a afirmat Dragnea.

El a precizat că vor exista opt secretari regionali, ca şi în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.

"Vor fi secretari regionali, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul Naţional va avea alte competenţe. Nu va mai fi o structură aşa cum este acum formată din aproximativ 1.200 de delegaţi care erau chemaţi o dată pe an să asculte nişte discursuri şi eventual să adopte nişte rezoluţii. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din toţi parlamentarii partidului, preşedinţii de Consilii judeţene sau vicepreşedinţi unde nu avem preşedinţi, primarii de municipii, primarii de oraşe şi câte trei reprezentanţi ai primarilor de comune din fiecare judeţ şi vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului", a explicat preşedintele PSD.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Intre PNL-ul lui Blaga&Predoiu si PSD-ul lui Zgonea&Nita nu vad mari diferente. De acum singura noastra sansa este de a fi impotriva pentru ca a face partizanat pentru unul din cele doua mari partide este ridicol iar pentru mizeria lui Basescu nici nu poate fi vorba.

    1. Draga EU, Inca un motiv de a adera la acest partid. Cretin,imbecil, nenorocit, lepra, mizerabil. Probabil 10% din epitetele care pot fi lipite membrilor acestei formatiuni politice.Insa romanii sunt invatati cu brutalitatea si intr-o zi vor prefera sa aleaga sloganul DACA ESTI IMBECIL VOTEAZA-MA in defavoarea aceluia care spune DACA ESTI INTELEPT ALEGE-MA. Domnul Isarescu stie de ce:-)

      Eu nu am capacitatea de a glumi despre niste canalii care doamne-fereste pot ajunge la putere in Romania intr-un an. Tu ai detasarea faptului ca traiesti in dispora si deciziile ticaloase ale politicienilor romani nu se rasfrang asupra ta. Poate de aici nonsalanta de a glumi, de a alege fara discernamant si alte asemenea abordari. Nu prefer partide brutale ci as prefera ca organele statului sa fie brutale cu membrii partidelor, desi stiu ca sefii organelor anterior mentionate au fost numiti de partide si ca intreg sistemul de drept este creeat pentru a servi hotilor. Averea se prezuma licita, statul garanteaza proprietatea privata, desfiintarea legii ilicitului, introducerea arestului la domiciliu, a pedepselor alternative ....

      Ai adus o tema foarte Buna in discutie PREZUMTIA LICITA A AVERII.Comandantul a vrut Sa modifice un paragraf referitor la aceasta si Curtea Constitutionala nu a validat-o. Afost o modificare imbecila sau inteleapta?

      Decizia CCR ca nu se poate aplica confiscarea extinsa a averii inainte de 2012 are legatura cu iubitul tau conducator. In ce priveste sinceritatea demersului cu modificarea prezumtiei de dobandii licite a averii, nu cred ca demersul a fost sincer, poate a fost o tema pe final de mandat sa creada lumea ca nu e hot si nu are de ce sa se teama. Nu imi amintesc nimic in legatura cu vreo pozitie a lui Basescu privind intarirea capacitatii de control a statului ci doar petarde si argumentari ca trebuie intarita capacitatea statului urmata apoi de o hotie. Simplu "statul garanteaza prorietatea" - retrocedari pe drepturi litigiase. Confiscare extina- Imediat unbrela deschisa de CCR ca nu li se aplica lor...

      draga EU. Alaturat ai un extras din hotnews. Daca doresti gasesti si alte surse, cum ar fi decizia CCR de invalidare a propunerii presedintelui. " Articolul 44, Dreptul de proprietate privata. In forma actuala, paragraful (8) stipuleaza ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit se prezuma". In forma propusa de presedintie, paragraful (8) spune ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata""....Referitor la final de mandat este putin cam nejusta afirmatia ta, deoarece a fost exprimata aceasta opinie in iunie 2011. Probabil, nu sunt inca sigura, deoarece nu am intrebat la Petrom, aceasta propunere a INGROZIT si concernul care se inspira din PERFORMANTA atunci cand a descris la pagina 51 riscul pe care il reprezinta propunerile Presedintelui TB de modificare a constitutiei. Deci citeste te rog acest paragraf, vezi si opinia proprie a CCR in aceasta problema si apoi daca imi dai dreptate vino cu o poza sa ne facem carnet de partid :-) . P.S. Te rog in viitor fa referire la IUBITUL MEU COMANDANT.

      Sa-ti fie rusine Patriciu! l-ai suparat pe eu. L-ai, nu mai. 

      Si articolul intreg. 2011 era apusul puterii Basiste ceea ce eu am definit ca final de mandat. Ce a ramas de atunci incoace Basist este "Pe persoana fizica" din institutiile statului pe care a apucat sa le "privatizeze". Este exact ce am spus anterior, se invoca un principiu de drept pentru a servi la o hotie. Lupta intre Basescu si Patricu, o lupta intre doi hoti nu face altceva decat sa intareasca ce am spus anterior. Oi fi vreo PMP-ista care se vede deranjata in drumul spre vreun ciolan visat insa adevarul ramane adevar doamna anonima!

    Dixit Iliescu: 

    "PSD are o slabă legătură cu intelectualitatea" 

    De acord. 

     

    "Faptul că majoritatea colegilor mei au acceptat să ne cerem iertare pentru acele lucruri, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi pentru aceste lucruri, pentru mine reprezintă un moment extrem de important pentru istoria acestui partid, dincolo de cine a fost vorba, de cine nu a fost vorba. Nu am avut o declaraţie de atac, dimpotrivă, am avut o solicitare de iertare cerută României şi românilor.Toată lumea a înţeles foarte bine. Dacă doi, trei colegi nu au vrut să-şi ceară scuze, este problema lor, dacă zece colegi nu înţeleg că noi trebuie să începem de astăzi un nou drum, este problema lor, dacă restul de colegi până la 20-30 nu înţeleg că PSD trebuie să aibă un spirit nou, este problema lor. PSD cu mine în frunte va merge pe calea dreaptă fără niciun fel de ezitare. Cei care vor să meargă pe drumul nostru sunt bineveniţi, care nu să rămână la căruţa istoriei", ...

    Intrebare: dizidentul Iliescu a fost de acord cu formularea? nu de alta dar poate il mai face pe unul "prostanac". 

    1. Domnul Dragnea este noul. Spirit bineinteles. Ali Baba ramane de observat cum se va descurca in continuare. Sper sa nu fie bulversat

    Marian Oprişan a spus că, în calitate de preşedinte al UNCJR, revine cu rugămintea de a schimba legea ANI, pentru ca nu înţelege "nevoia de curăţenie", si trebuie protejată şi "nevinovăţia" liderilor locali. "Modificaţi dracului, pentru că vă cer de trei ani acest lucru, această blestemată lege a incompatibilităţilor din România, care a făcut numai necazuri hotilor şi administraţiei lor. 

    "Comunismul este sursa și temelia pe care a fost construit PSD. Acest lucru poate fi negat acum de Liviu Dragnea, poate face obiectul unei scenete jucate chiar în sala plenarelor PCR, poate fi o încercare de mistificare a istoriei, dar nu poate fi ștearsă evidența faptului că fibra comunistă există și iese la iveală în PSD în orice context favorabil abuzului și încălcării valorilor democratice", se arată în comunicatul PNL. 

    Potrivit sursei citate, gesturile de recunoștere a crimelor comunismului sau momentele de reculegere sunt doar o noua formă de ipocrizie. 

    Adaugati si semnul crucii. 

    Pai chiar nu pricepi bre Base? daca Ponta spune ca că pentru el votul poporului este mai important decât instituţiile şi legile, asa-i, doar deaia avem acum parlament cu 300 de ..... Capisci? 

    Din meandrele gandirii....." Liderii PSD au o slabă legătură cu intelectualii şi trebuie să fie prezenţi în mijlocul lor...."

    Nu se poate bre nea Nelu, este stare de incompatibilitate; ca apa cu uleiul, nu se pot amesteca. 

    Iliescu:

    "Aş vrea să amintesc doar un eveniment recent: Festivalul Enescu. A a fost o mare manifestare a culturii româneşti, liderii PSD-ului nu au fost prezenţi. O singură dată a fost Ponta, pentru câteva minute, dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţa intelectuală, la viaţa culturală, şi ăsta e un prost semnal. Nu poate un partid să aibă forţă dacă nu are alături de el intelectualitatea ţării, oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume"

    De acord, nea Nelu; liderii PSD-ului nu au fost ... dar au si ei o scuza, unii erau/se ocupau cu probleme de afaceri, altii pe la DNA... 

    1. Pai ce sa faca Ponta acolo, bre nea Nelu?  

    Preşedintele ales al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, azi, înaintea începerii Congresului partidului, că se aşteaptă de la viitorul preşedinte executiv să facă pentru PSD ce a făcut şi el pentru Victor Ponta. 

    Oare s-a referit la ce a facut in legatura cu votul/numaratoarea? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb