DRAGOŞ ANASTASIU, VICEPREŞEDINTELE ANAT:  "Noua lege din domeniu nu aduce soluţii relevante pentru viitorul turismului"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 14 mai 2019

Legea Turismului, în forma în care a trecut prin Guvern, nu aduce nicio soluţie relevantă pentru viitorul turismului românesc, iar mediului de afaceri nu-i rămân decât dorinţa şi speranţa ca aceasta să fie modificată substanţial în Parlament, este de părere Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe: "Din fericire, mai exis-tă o şansă. Discutăm despre ea de 14-15 ani, foarte multe ţări europene nu au o astfel de lege, iar întrebarea este dacă ea ne ajută sau nu. Faptul că avem un Minister al Turismului este un semnal pozitiv din partea Guvernului; faptul că în Legea Turismului se spune că acest domeniu este unul strategic în ceea ce priveşte politicile naţionale, iarăşi este o chestiune bună; faptul că cineva vrea să facă o astfel de lege nu este deloc de condamnat, chiar poate fi un pas bun; faptul că există vou-cherele de vacanţă, este un semn bun, dar avem nevoie şi de turişti străini; faptul că s-a redus cota de TVA, de la 9% la 5%, iarăşi este un lucru bun, faptul că există dialog între mediul de afaceri şi ministerul de resort, iarăşi este bine. Aşadar, nu noi suntem cei care spunem că orice se face în ţara asta este prost, acestea sunt semnale bune".

Cu toate acestea, dacă ne uităm la Legea Turismului, vedem că este nevoie să se pună sub aceeaşi umbrelă toate reglementările din domeniu, iar forma actuală a legii nu face asta, a mai subliniat reprezentantul ANAT potrivit căruia, acest act normativ trebuie să rezolve "nişte probleme urgente, grave, importante", cu care turis-mul românesc se confruntă, bazându-se pe o viziune pe termen mediu şi lung despre cum vrem să arate România turistică peste 10-20 de ani, alături de o strategie despre cum putem să îndeplinim aceste obiective.

În prezent, problemele importante din turism sunt, în opinia domnului Anastasiu: promovarea - avem produse, dar cum le promovăm în străinătate, pentru că de acolo avem nevoie de turişti care să vină la noi; forţa de muncă, şi la nivel cantitativ, dar şi calitativ; birocraţia - avem nevoie de debirocratizare şi de simplificarea tuturor reglementărilor cu care ne confruntăm. Din aceste puncte de vedere, Legea Turis-mului, care a trecut de Guvern, nu aduce soluţii concrete şi practice, a mai precizat domnia sa.

Vicepreşedintele ANAT a explicat: "Promovarea României reprezintă o chestiune pe care 17 asociaţii de profil din ţară au prezentat-o atât Guvernului, cât şi Parlamentului, nu odată, ci de zeci, sute de ori, atât în scris, cât şi verbal. Din punctul nostru de vedere, cheia ţine de parteneriatul public-privat (PPP). Poate aţi auzit de Organizaţiile de Management al Destinaţiei (OMD) - ele au sens dacă sunt la nivel local (oraş, comună etc.), la nivel regional (judeţ sau euroregiune) şi la nivel naţional şi atunci, dar dacă ne uităm în actuala Lege a Turismului, vom vedea că OMD este definită doar la nivel local, atât de prost încât este total nefuncţională şi fără noimă. Dacă dis-cutăm de PPP, trebuie ca în OMD să abordăm toţi stakeholderii (şi hoteluri şi restaurante şi operatori de transport pe cablu şi de tansport cu taxi etc.), iar la aceeaşi masă să vină şi statul (primăria, consiliul judeţean, Ministerul Turismului) cu rol de «watch dog», pentru că sunt bani publici şi trebuie să se asigure că sunt folosiţi de către profesionişti (nu patroni, ci oameni angajaţi care au asta ca meserie - manageri de destinaţie), care au un buget pe care îl folosesc în favoarea localităţii res-pective, a regiunii sau a statului român. În forma în care a trecut de Guvern, însă, din acest punct de vedere, Legea Turismului este o bazaconie şi în inversul mersului european".

Deşi ne dorim această lege, în forma actuală ea nu are nicio semnificaţie şi, personal, îmi doresc ca în Parlament să se aducă modificările necesare, a conchis domnia sa.

Potrivit informaţiilor din presă, Guvernul a aprobat, spre finalul lunii trecute, forma finală a proiectului Legii Turismului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb