DRAGOŞ CABAT: "Mă aştept ca leul să scadă, mai ales pe fondul evenimentelor politice"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2014

"Leul a ignorat total campania electorală", a spus Mugur Isărescu.

"Leul a ignorat total campania electorală", a spus Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: "Leul stă tolănit de aproape jumătate de an"

Mihai Ionescu: "Nu sunt motive majore de fluctuaţii sensibile care să destabilizeze exportatorii"

Cursul leu/euro s-ar putea confrunta cu o volatilitate accentuată, în următoarele luni, în special pe fondul evenimentelor politice, este de părere analistul economic Dragoş Cabat.

Domnia sa ne-a declarat: "Mă aştept ca în perioada care urmează să înceapă o volatilitate destul de mare a leului, care va consta, în primul rând, într-o posibilă depreciere accentuată a monedei naţionale, pe parcursul a câteva luni, până prin martie 2015. Ulterior, în trimestrele al doilea şi al treilea din anul viitor, estimez o ascensiune constantă a leului, care va continua pe tot parcursul anului, astfel încât cursul să se întoarcă la 4,1-4,2 lei/euro.

Această potenţială evoluţie ar urma să aibă loc pe fondul evenimentelor politice care au loc în ţara noastră şi în contextul economic internaţional, dar în principal ca urmare a dezechilibrelor politice".

Considerentele lui Dragoş Cabat vin în contextul în care Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat, ieri, că moneda naţională "stă tolănită" în intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, fără să înregistreze fluctuaţii nici măcar în campania electorală, aşa cum se întâmpla în alţi ani.

"După un timp, publicul a văzut că direcţia leului nu e numai în sensul deprecierii, e şi în apreciere, stă tolănit leul în intervalul 4,40-4,44 de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa, uşor, din coadă, dar sub 1% (...) Gândiţi-vă ce era anterior, într-un an electoral.

Ignoră (n.r. leul) total campania electorală, ba el s-a tolănit şi mai tare din septembrie, dacă ne uităm la cifre, a devenit şi mai leneş, ca să nu-l numesc altfel, să nu-l jignesc. Şi bineînteles că apare întrebarea «Dom'ne, cât mai durează această stare de - să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc -, de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc mişcări, declaraţii?» Înainte, cu câte declaraţii s-au făcut în campania electorală, stăteam cu ochii cât cepele să-l vedem pe unde se duce - nimic", a spus Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), consideră că nu există motive majore pentru apariţia unor fluctuaţii sensibile care să destabilizeze afacerile exportatorilor şi importatorilor şi balanţa comercială, "care a reuşit să scadă la jumătate, de la 10 miliarde euro la 5 miliarde euro, din 2010 şi până acum".

Mihai Ionescu ne-a precizat: "Anul acesta, ca de altfel în toţi ultimii cinci ani, recordurile înregistrate la export au avut ca factor principal stabilitatea cursului. Ne dorim ca această stabilitate să se menţină până la integrarea în zona euro, întrucât oferă încredere exportatorilor în ceea ce priveşte contractele încheiate pe termen lung că nu vor avea pierderi din deprecierea cursului. Importatorii vor fi şi ei avantajaţi şi îşi vor putea modela afacerile fără să aibă un stres major din punct de vedere al variaţiilor cursului valutar. Bineînţeles că acest lucru nu înseamnă că ne dorim un curs bătut în cuie. Este firesc ca acesta să aibă variaţii, dar într-un interval cât se poate de restrâns, ca să nu pierdem competitivitatea exportatorilor şi să nu bulversăm importurile".

Mugur Isărescu a amintit, ieri, că în urmă cu câţiva ani exista o asimetrie destul de mare în relaţia dintre fluctuaţia cursului de schimb şi variaţia anumitor indici economici, o depreciere influenţând inflaţia destul de rapid, cu un impact dublu decât în cazul aprecierii, însă în ultima perioadă această asimetrie s-a redus: "Am tot vorbit de o anumită asimetrie în această relaţie, când cursul se deprecia, transmisia asupra inflaţiei era extrem de rapidă, când se aprecia (...). Acum vreo şapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci o depreciere era dublă ca impact comparativ cu aprecierea, nu erau studii destul de adâncite atunci, erau mai degrabă empirice".

În aceste condiţii, oamenii scapă de temerea deprecierii, iar dominaţia cursului se diminuează, potrivit Guvernatorului.

După primul tur de scrutin, Erste Bank estima că volatilitatea pieţei noastre valutare va creşte, anul viitor.

Deşi specialiştii Erste prognozau un curs mediu de 4,44 lei/euro, pentru 2015, aceştia subliniau că ne vom confrunta cu episoade de volatilitate accentuată ale pieţei, pe fondul schimbării politicii monetare de peste Atlantic, în condiţiile unei posibile întreruperi amicale a relaţiei noastre cu FMI, precum şi ca urmare a măsurilor populiste adoptate în această toamnă, la noi, şi în contextul unei posibile reajustări a puterilor politice din Parlament, după alegerile prezidenţiale. Astfel, riscurile ar fi înclinate către un leu mai slab, în 2015, potrivit unui raport recent al Erste, care subliniază că Banca Centrală va interveni pentru menţinerea cursului în intervalul 4,5-4,6 lei/euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dl Isarescu, eu nu mai am nicio grija. Johannis este la butoane. Nu aveti incredere?

    1. Ce treaba are presedintele Johannis cu economia?Mi-e teama ca se va raporta la aceasta doar tangential...Gestionarea economiei e de competenta Guvernului!

    daca Isarescu nu da drumu la curs catre 5 ron intram in deflatie in maxim 2 trim datorita pretului scazut al petrolului.Este nevoie de devaloriza acum mai mult ca niciodata pentru a ajuta exportatorii.

    1. Dle Apa (H2O), pai cum vine asta? Energia este mai ieftina, deci producem mai ieftin, deci putem reduce preturile la exporturi, deci putem vinde mai mult (sau la fel de mult ca inainte, daca toti ceilalti exportatori din alte tari reduc si ei preturile).

      Daca nu reducem preturile la exporturi, atunci marja de profit va fi mai mare pentru producatori.

      Eu stiu un alt lucru: mareste cursul cu 12% cum vrei tu si ai pus pe butuci economia. Consumul va fi adormit pentru urmatorii 2 ani. 

    cum facem cu tabelul acela in care apare coloana invizibila pentru RMO cu scadenta mai mare de 2 ani , astfel incat sa afle si ultimul bou, pentru ca eu deja stiu faptul ca pentru ca rezerva valutara care a fost scoasa din BNR trebuia inlocuita de un imprumut extern, desi nimeni nu scoate o vorba ca statul ar fi ajutat bancile. Iar dumneavoastra ii dati cu tolaneala de parca i-ar trebui leului un sezlong. Stiti ca la momentul in care s-a hotarat alegerea monedei era in discutie si bourul. Astazi as fi fost cel mai pretuit animal. Asa stau si mug ca boul :-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb