"Astăzi, pe rafturile comercianţilor, cam 70% din produsele alimentare vin din import, dar acele produse sunt ale unor firme care deţin fabrici şi în România. Este un joc între un retailer şi producătorul din ţara lui care produce şi în România, dar importă anumite produse la preţuri mai mici", a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA, în cadrul unei emisiuni TV, relatează dcnews.ro.
"Cum se întâmplă lucrul ăsta? Mie îmi e greu de explicat. Aş zice că prin faptul că în urma taxelor care sunt prevăzute în contractele încheiate cu producătorul român, preţul creşte. Sunt aplicate o serie de taxe, deşi s-a încercat de foarte mulţi ani să se oprească lucrul ăsta, să se înlocuiască, se găsesc tot felul de lucruri mascate. La un moment dat se ajunsese ca un produs alimentar românesc pe raft care era găsit deteriorat de către autorităţi, amenda să nu o plătească retailerul, ci tot procesatorul, de parcă el pusese pe raft marfa respectivă. Avem o problemă şi cred că trebuie să lucrăm foarte mult", a spus preşedintele SINDALIMENTA.
Şi producătorii români "au un pic de vină". Ce se întâmplă în Franţa
"Eu am spus că sunt nemulţumit de marile reţele comerciale pentru că nu ne primesc producătorii decât într-un procent mic, arătând că sunt deschişi, însă produsele producătorilor de la mic spre mediu se găsesc destul de greu.
Cred în acelaşi timp că şi producătorii noştri au un pic de vină. Pierderea încrederii în asociere ne-a adus, după 30 de ani, în această situaţie. Trebuie să creezi alternativă şi magazine cu produsele astea româneşti, să vii cu anumite preţuri ca să poţi să creezi o concurenţă. Producătorii francezi au magazine proprii şi creează o concurenţă din punct de vedere al calităţii şi preţului. Astfel, hipermarketul este obligat să reducă preţul", a spus Dragoş Frumosu, preşedintele SINDALIMENTA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2024, 14:54)
De vina suntem noi, romanii care am ramas cu mentaliteatea comunista , ca orice e de import e mai bun(ceea ce e uneori adevarat dar numai uneori).
Trebuie fiecare roman sa cumpere produse romanesti in primul rand si asta vor aproviziona supermarketurile. Mancarea buna sta in piete , si la LIDL e coada.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2024, 15:56)
Daca nu se fac controale, sau daca amenzile sunt prea mici, in supermaketuri se vand si produse straine (legume, fructe) sub steagul tricolor.
2. Manipularea marilor retaileri
(mesaj trimis de Gogu în data de 23.01.2024, 15:12)
In RETURO sunt 3 asociati:Asociatia marilor retaileri din Romania(Kaufland,Lidl,Carefour ,Mega) cu capital strain,Asociatia berarilor din Romania (Bergenbier,Ursus,Hineken)cu capital strain si Statul Roman care au pus in functiune acest sistem de returnare garantie pe spatele micilor comercianti din Romania.Statul Roman a venit cu amenzile intre 4000 si 5000 de euro si ceilati cu ideea.Un aparat RVM costa de la 20000 de euro in sus.Asta insemna moartea comertului traditional prin care se mai vindeau produse fabricate de producatori romani.