DRAGOŞ NEACŞU, ROMANIAN BUSINESS LEADERS:  "România se va confrunta cu recesiunea, în 2020-2021"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 1 noiembrie 2018

Dragoş Neacşu: "În următorii doi-trei ani de zile, o formă de recesiune va exista. Spun acest lucru deoarece aproximativ două treimi din indicatorii care au putut permite diagnosticarea acelei crize din 2008-2009, sunt, din nou, în cotele de avarie".

Dragoş Neacşu: "În următorii doi-trei ani de zile, o formă de recesiune va exista. Spun acest lucru deoarece aproximativ două treimi din indicatorii care au putut permite diagnosticarea acelei crize din 2008-2009, sunt, din nou, în cotele de avarie".

Dragoş Roşca, preşedinte RBL: "Creşterea consumului maschează o realitate economică alarmantă"

Ţara noastră se va confrunta, în curând cu "vremuri grele", întrucât anii 2020-2021 vor aduce o recesiune, pentru care ar trebui să înceapă să se pregătească încă de pe acum, a avertizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dragoş Neacşu, membru board Romanian Business Leaders (RBL).

Domnia sa a declarat: "În următorii doi-trei ani de zile, o formă de recesiune va exista. Dacă ea va fi comparabilă cu cea din perioada 2008-2009 sau dacă va fi în altă formă este greu de ştiut în momentul de faţă, însă reprezintă o certitudine. Spun acest lucru deoarece aproximativ două treimi din indicatorii care au putut permite diagnosticarea acelei crize din 2008-2009, sunt, din nou, în cotele de avarie. În acest context, probabilitatea ca 2020-2021 să vină cu nişte valuri este una foarte ridicată".

Reprezentantul RBL consideră că noi, la nivel de ţară, de Guvern, nu acordăm atenţie lucrurilor cu adevărat importante, ci ne pierdem în detalii. Domnul Neacşu a subliniat că avem nevoie să stabilizăm sursa gratuită de bani europeni, acesta fiind prioritatea, şi nu "toate cadourile acestea care se dau acum".

Romanian Business Leaders avertizează că lipsa de preocupare faţă de investiţii, din ultimii aproape doi ani de guvernare, reprezintă o slăbiciune care afectează încrederea antreprenorilor în economie şi, în acelaşi timp, erodează nivelul de trai al angajaţilor din companiile româneşti. În opinia antreprenorilor români, efectele reale vor fi resimţite abia peste doi ani şi, prin urmare, va fi sacrificat un nou ciclu de guvernare din perspectiva încrederii si a investiţiilor în viitor.

RBL mai transmite: "Antreprenorii români observă că, în ultimii doi ani, statul român nu a putut da un semnal de optimism în economie, prin realizarea de investiţii pe termen lung, ba chiar fiind preferate alocările bugetare supradimensionate către consum. După ce anul trecut nivelul investiţiilor publice a ajuns la cel mai mic nivel din istorie, ritmul de creştere a cheltuielilor de investiţii este nesemnificativ în 2018".

Dragoş Roşca, preşedintele RBL, a declarat: "Lipsa de investiţii ne-a adus într-o situaţie paradoxală, în care creşterea consumului maschează o realitate economică alarmantă. Investiţiile modeste ca pondere în PIB reprezintă un barometru pentru viitorul nivel de trai al cetăţenilor. Ne aşteptăm ca lipsa investiţiilor de acum să fie resimţită abia peste doi ani. Toţi contribuabilii români, nu doar antreprenorii, vor plăti pe termen mediu factura cheltuielilor de personal şi a asistenţei sociale din prezent".

Conform RBL, anul 2018 ar fi trebuit să fie anul investiţiilor publice, dar realitatea statistică şi lipsa proiectelor de investiţii din economia reală arată, de fapt, că ultimii doi ani de guvernare sunt rataţi din perspectiva investiţiilor publice, care se situează la 3% din PIB, adică cel mai scăzut nivel din istoria ţării. În plus, ultima rectificare bugetară din septembrie 2018 a tăiat 41,5 milioane de euro din alocările pentru infrastructura de transport. Este o confirmare că statul lasă realizarea investiţiilor noi în responsabilitatea mediului privat.

Reprezentanţii RBL mai precizează: "Dacă viitorul este sacrificat prin absenţa investiţiilor, prezentul creează dificultăţi mediului de afaceri din cauza birocraţiei care frânează dezvoltarea capitalului autohton şi blochează evoluţia profesională a angajaţilor. Astfel, specialiştii din companiile româneşti - tot mai greu de recrutat în contextul crizei de personal-sunt blocaţi în activităţi care nu produc valoare, ci hârtii cerute de birocraţie.

Antreprenorii reuniţi în cadrul RBL avertizează, de asemenea, că atitudinea autorităţilor de stat este nerezonabilă şi iraţională în unele situaţii şi recomandă ca anumite disfuncţionalităţi să fie corectate printr-un dialog bazat pe încredere între antreprenori şi autorităţi. (...) Ar fi oportună alinierea cu criteriile CE, pentru respectarea principiului proporţionalităţii - sancţiuni adaptabile în raport cu piaţa relevantă, gravitatea faptei şi cu particularităţile făptuitorului".

Ca să evităm o compromitere pe termen lung a competitivităţii economice, antreprenorii şi managerii din RBL cer Guvernului să prioritizeze de urgenţă investiţiile publice şi digitalizarea administraţiei publice şi să accelereze dialogul cu mediul privat inclusiv prin preluarea de bune practici ale antreprenorilor şi ale organizaţiilor non-guvernamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb