Măsura administrativă a salariului minim trebuie să existe ca să asigure un cadru minimal de venituri, însă exis-tă problema administrării similare şi unitare a acestuia la nivelul întregii ţări, este de părere Dragoş Roşca, preşedintele Romanian Business Leaders (RBL).
Domnia sa a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, că majorările repetate ale salariului minim creează dezechilibre exact în zonele ţării care se confruntă, oricum, cu dificultăţi economice şi îi determină pe unii patroni şi investitori să îşi mute afacerile în Ucraina şi Republica Moldova.
Unele companii nu au resurse pentru aceste majorări, la fel cum nici statul nu are bani la buget, a mai spus domnia sa, adăugând că firmele au la dispoziţie trei soluţii de ieşire din această situaţie: să închidă, să îşi mute capacităţile de producţie la vecini sau să îşi plătească angajaţii la negru, "după ce, în 2015, tot un Guvern PSD, a luat măsuri ca să stopeze fenomenul muncii la negru şi a reuşit".
Domnul Roşca a declarat: "Dacă România ar fi numai Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu, salariul minim ar putea fi şi de 2.000 de lei, şi de 2.500 de lei, fără probleme. Din păcate, România este şi Vaslui, şi Tulcea, şi Slobozia, şi Ialomiţa, fiind o ţară extrem de diversă din punct de vedere a ceea ce înseamnă productivitate şi oportunităţi de muncă, ori în momentul în care duci salariul minim foarte sus, constaţi că vei crea nişte probleme şi mai mari exact în acele judeţe unde te confrunţi cu şomaj şi cu lipsa investiţiilor. Dacă ne uităm în Vaslui şi Botoşani vom constata că în general acolo sunt foarte multe companii în industria textilă, care fac cabluri sau produse cu valoare adăugată mai mică, în general, dar care angajează zeci de mii de oameni. Nu vorbim de companii care angajează 100-300 de oameni. Pentru o companie de textile sau una de cabluri, cifrele de care vorbim ajung la 2.000-7.000 de angajaţi. Într-o situaţie de acest gen, omul îşi face socoteala şi, cum este într-o competiţie globală, vede costurile acestea şi îşi dă seama că nu mai trebuie să producă la Vaslui, ci în altă parte".
Acest fenomen se vede, deja, a spus preşedintele RBL, subliniind că afacerile se mută în Ucraina sau în Republica Moldova.
Conform lui Dragoş Roşca, în Româ-nia sunt oraşe, precum Urziceni, care în ultimii ani au pierdut 4.500 locuri de muncă şi unde nu au venit alţi investitori, astfel că toţi acei salariaţi au fost transformaţi în asistaţi social.
Domnia sa a explicat: "Oamenii aceia asta ştiu să facă, textile şi cabluri. Prin majorarea repetată a salariului minim, îi muţi, din angajaţi, în asistaţi social. Apoi, eventual, acei oameni aleg să plece în Italia sau Spania. Ce am câştigat? Nimic, doar am pierdut: impozite, ocuparea forţei de muncă şi investiţii. De ce se ajunge în situaţia asta? Din cauză că nu există dialog între partenerii sociali. Guvernul nu lansează un dialog deschis, clar, cu mediul de afaceri şi cu sindicatele".
Piaţa forţei de muncă îi împinge pe antreprenori să mărească salariile prin prisma crizei forţei de muncă cu care se confruntă, a conchis preşedintele RBL.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 01.11.2018, 01:09)
Total de acord. Ideologii imbecili din spatele programului economic al PSD cred ca daca forteaza cresterea salariilor din pix vor obtine rezultate. N-au adaugat in program nimic constructiv proactiv, dar nu e nici o problema, daca nu iese, rezolva prin inflatie. Adica redistribuire in stil marxist comunist, furt mascat. Acesta le este nivelul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2018, 09:47)
Patronii romani de 30 ani asta stiu sa faca cel mai bine: sa plateasca la negru si sa bage firma cu datorii in faliment si sa-si faca alta firma. Au cheltuieli aberante, neproductive gen masini scumpe cu credit de la banca pe firma, amante si vacante, case pt toata familia.Se plang tot timpul ca statul nu-i ajuta, ca vor facilitati de tot felul, subventii si ca anaful se poarta abuziv cu ei. Nu au in creier nici sa fie corecti cu angajatii nici cu statul, nici macar sa se dezvolte serios cu marje de profit rezonabile ca un patron din Europa sa traga si tara dupa ei. Mai rau e ca acest exemplu il urmeaza si cei care vin din alte parti : moldoveni, ucraineni, turci, arabi, chinezi etc.Tot timpul vom sta la marginea Europei cu curul in doua barci, nimic mai mult!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2018, 12:30)
Nu bijnitarii aia de care vorbesti sunt afectati, ei se descurca oricum, legal sau nu. Dau o spaga la politicienii locali majoritatea psd-alde-udmr si au scapat. Nu ei tin Romania in spate. Probleme vor avea Cei corecti ca de obicei.