DRAGOŞ ROŞCA, PREŞEDINTELE RBL, DESPRE OUG 114: "Guvernul nu se poate închide într-o cameră ca să ia decizii ce ne privesc pe toţi"

Ramona Radu
Macroeconomie / 5 februarie 2019

Dragoş Roşca (Sursă foto: Twitter)

Dragoş Roşca (Sursă foto: Twitter)

Mediul de afaceri din ţara noastră resimte lipsa unui dialog deschis cu guvernanţii, care iau decizii fără să se consulte în prealabil cu sindicatele, cu patronatele şi cu societatea civilă, multe dintre măsurile asemănătoare OUG 114/2018 fiind rezultatul unor astfel de carenţe, declară, Dragoş Roşca, preşedintele Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL).

În acest sens, domnia sa a declarat: "Există o doză mare de incertitudine pe care o resimt toţi actorii din economie, cu efecte majore pe investiţii şi, evident, în viitor. (...). Nu putem trăi izolaţi unii de alţii. Guvernul nu se poate închide într-o cameră ca să ia decizii care ne privesc pe toţi". Domnul Roşca a dat exemple de măsuri asemănătoare din trecut, care au fost adoptate şi apoi abolite, precizând că o decizie proastă, din punct de vedere economic, nu poate să aibă perfectibilitate, pentru că ea la un moment dat blochează - îşi va bloca propria administraţie şi va bloca propriile companii. În opinia preşedintelui RBL, ultimii doi-trei ani ne-au obişnuit, din păcate, cu măsuri similare, luate în lipsa consultării şi a analizelor de impact, multe dintre acestea nu au rezistat şi au fost abolite, iar cei care le-au gândit recunosc, acum, că au fost nişte "gogomănii".

Astfel de exemple sunt reprezentate, conform domniei sale, de taxa pe active asupra companiilor din energie ("taxa pe stâlp"), "primită cu mult entuziasm în mediul politic, dar cu foarte puţină încântare în mediul de business".

Domnul Roşca a adăugat: "S-a discutat mult pe marginea ei, iar în final, după ce s-a aplicat, s-a constatat că are efecte extrem de grave, culmea, în principal, la companiile mari de stat, aşa că a fost scoasă după o perioadă de aproximativ un an. Supraacciza pe carburant, o măsură introdusă, de asemenea, cu mare entuziasm, a fost şi ea scoasă după multe discuţii cu tansportatorii şi cu oamenii din business. Au urmat, apoi, split TVA, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Aşadar, în ciuda unui istoric destul de prost al acţiunilor guvernamentale luate în lipsa unui dialog între toate părţile implicate, se merge, în continuare, pe decizii luate într-un cadru extrem de restrâns, fără consultare".

Dragoş Roşca a opinat că OUG 114/2018 este, în prezent, mărul discordiei şi sursa problemelor cu care se confruntă mediul economic autohton, afectând multe sectoare ale economiei.

În plus, domnia sa a atras atenţia că România poate rata oportunităţi importante de investiţii, pe fondul prevederilor din ordonanţă, lăsând altor ţări şansa de a se dezvolta în domenii precum energia, unde avem resurse şi potenţial de dezvoltare, sau telecomunicaţiile, unde ţara noastră este, deja, competitivă, prin prisma investiţiilor făcute anterior şi a facilităţilor fiscale pe care le-a oferit companiilor din sector, punând bazele unei industrii care, astăzi, înseamnă aproape 10% din PIB-ul ţării.

"Trebuie să înţelegem că, în domeniul legislativ, lucrurile se fac cu paşi mărunţi, cu foarte multă consultare între parteneri şi cu o mare atenţie în a clădi încrederea, ori asta nu se poate când în fiecare dimineaţă te trezeşti şi vezi că s-a mai făcut ceva peste noapte, fără ca tu să ştii", a explicat preşedintele RBL.

În ceea ce priveşte majorarea costurilor şi eventuala translatare a acestora către clienţi, reprezentanţii RBL sunt de părere că, în general, administrarea preţurilor de către stat nu este o decizie bună şi ar trebui făcută cu foarte mare atenţie şi numai în ceea ce priveşte categoriile vulnerabile.

Potrivit RBL, creşterea de preţuri care se resimte este cauzată de fluctuaţia cursului de schimb, care, momentan, "a venit din emoţii şi mai poate să vină şi din deficitul de cont curent".

Pe de altă parte, însă, se majorează şi costurile cu forţa de muncă, acest fapt devenind tot mai pregnant în ultima vreme, şi nu din cauza reglementărilor privind salariul minim, ci din cauza crizei forţei de muncă din piaţă, costuri care, de asemenea, se vor regăsi în preţuri.

Accesul companiilor la finanţare, în special în ceea ce priveşte IMM-urile de la noi din ţară, este dependent de profitabilitatea instituţiilor bancare şi de capacitatea de dezvoltare a acestora, iar în momentul în care profitul este afectat, implicit sunt afectate, atât capacitatea de dezvoltare a acestor companii, cât şi modul în care ele susţin societatea românească, a precizat Tiberiu Moisa, director general adjunct al Băncii Transilvania.

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul efectelor pe care OUG 114/2018 le are asupra sectorului bancar din ţara noastră.

Reprezentantul Băncii Transilvania a declarat: "Taxa pe activele bancare, prevăzută în OUG 114/2018, este stabilită la o valoare foarte mare, care ajustează într-un mod semnificativ, foarte grav, profiturile sistemului bancar. Foarte multă lume se gândeşte la IMM-urile din România ca la o masă compactă, omogenă, în care acţionează sute de mii de firme, dar din contră, este eterogenă, foarte diverisificată. Din păcate sunt foarte multe firme mici, care nu au de partea lor, nici cifrele de afaceri, nu au garanţii şi nici un acces foarte bun la know how, dar au, în schimb, dăruirea antreprenorului care încearcă să îşi realizeze visele. Acestea sunt destul de numeroase şi formează baza, iar pe măsură ce creşte cifra de afaceri, baza se îngustează tot mai mult şi la vârf găsim companiile foarte mari, care au modele de business".

Conform domniei sale, accesul la finanţare nu este constant în acest flux, el fiind foarte bun în zona de vârf (unde companiile se poate descurca destul de bine şi au oportunităţi), dar este foarte modest în rândul firmelor de la bază.

Domnul Moisa a subliniat că în economia românească sunt câteva sectoare transversale, care le susţin pe celelalte, şi implicit economia, iar dacă firmele respective nu vor putea investi, doar ca să îşi permită să plătească o taxă (n.r. cea pe activele bancare, impusă prin OUG 114), atunci înseamnă că avem o economie mincinoasă, care nu produce nimic.

Reprezentantul Băncii Transilvania a arătat că, în primul rând, OUG 114/2018 este injustă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sä-i închidem într-o celulä pe toti infractorii psd-isti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb